2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Háromföldi videók

2020-11-07 16:17:50

2020. tavasza óta rendszeres hasi görcseim voltak. Próbáltam kiiktatni étrendemből a zsíros ételeket, de csaknem szüntek meg a panaszaim. A házi orvosom elküldött hasi ultrahangra, ahol megállapították, hogy epeköveim vannak és azok okozzák ezeket a fájdalmakat. Az ultrahangos orvos, a házi orvos és a belgyógyász szakorvos is mielőbbi műtétet javasolt. Beutalót kaptam Debrecenbe, a Kenézy Gyula Kórházba. A kórház parkolójában felállított sátorban mérték a lázam és fertőtlenítőt spricceltek a kezemre. Egész gyorsan haladt a sor.

Ott, 2020. augusztus 4-én találkoztam Dr. Sass Tamással, aki ugyancsak megerősítette a leletek alapján, hogy ez a probléma bizony műtétre vár. Augusztus 19-én újra a Kenézyben voltam, ahol elvégezték a műtét előtti szükséges vizsgálatokat és az altató orvossal is találkoztam. Augusztus 24-én reggel megjelentem a műtétre, amit még aznap sikeresen meg is ejtettek rajtam, majd másnap, mivel semmi komplikáció nem lépett fel haza engedtek. A beavatkozás során eltávolították az epehólyagomat - benne a zavart okozó kövekkel, tehát már nem vagyok epés, ahogyan itt vidéken mondják. 

Köszönet Dr. Sass Tamásnak, az altató orvosnak (bemutatkozott mielőtt elaltatott volna, de csak arra emlékszem, hogy Renátának hívják), az ápolóknak és minden ott dolgozónak a lelkiismeretes és szakszerű munkájáért. Nekem csak jó tapasztalataim vannak a hazai egészségügyi ellátással kapcsolatosan. Minden pontosan, precízen, olajozottan működött, nem kellett sokat várni, az időpontokat betartották.
A bátyám hozott haza a kórházból. Itthon, az én drága jó uram gondozta édesanyámat és engem.

Cukkini fasírt burgonyapürével és sóska mártással

Főzte és felszolgálta a diétás ennivalót, haláltmegvető bátorsággal - bár irtózik a tűtől -, beadta nekem tíz alkalommal is a véralvadásgátló injekciókat. Már egész jól vagyok. Hát így telt az augusztus hónapom. (Írta: Csontos Gabriella)


2019-10-10 18:47:59

Az uram - Dr. Farkas Dezső (a képen) - két éve nyugdijas, s úgy gondolta, hogy most jött el az ideje, hogy átnézze azt a hatalmas papírdoboznyi irathalmazt, ami még a polgármestersége idejéről való. A Karacs Ferenc Múzeum vezetőjével, Győrfi Lajossal megbeszélte, hogy ezeket az emlékeket a múzeumnak adományozza, ahol majd lehetőség lesz a rendszerváltozás után érdeklődőknek azokba betekinteni. 1990-1994 között volt Püspökladány város polgármestere, így van elég levél, fogalmazvány, hivatalos irat, amit át kell néznie. Ezek között a papírok között talált több névtelen levelet is, melyek közül kettőt szeretnék megosztani most, így az önkormányzati választások előtt. Lehet, most már a vicc kategórába sorolandók ezek az irományok, de annak idején - harminc évvel ezelőtt - véresen komoly szándékok húzódtak meg mögötte.

Első levél

"polgármester úr!
megdöbbenve értesültünk a szovjet hősiemlékmű meggyalázásáról püspökladányba. ha 1991 julius 20.ig nem állítsák helyre az emlékművet akor önt és néhány vezetőt a szélsőségesek közzül megfogunk ölni
n.t.b."


Második levél

"Dr. Farkas Dezső
Polgármester úr

Tisztelt Polgármester úr.
Az idősek napja alkalmával igen nagy lehangolva halgattuk önt. Hogy kijelentete hogy a választáson nem indul. Mi pedig a (nyugdijasok) igen nagyra becsülve önt. Amit tett a Városért és az emberekért.
Bizonyitotta az is hogy tavaly az idősek és az egyedül élőknek 500 frtos Vásárlási utalványt adott (Karácsonyra). De ez az idén elmaradt, pedig vártuk volna. A jóségért köszönet illeti önt. A kaszát üresen kellett volna átadni az utódnak, és (ezt még megteheti). Nagyon sajnáljuk önt hogy nem indult a választáson, vagy az is lehet hogy ön elfáradt. Továbi jóegészséget és a munkájához sok sikert kívánunk.
Elnézést a sima feladásért."


2019-10-05 17:53:34

Bodnár Sándor (1928-2019)

"Emberkém, nem halok meg ott,
nagy víz borít rám fény-síkot,
nem vész el egy cseppem se, nem,
csak nem lát többé senkisem.” (Weöres Sándor)

Dancs Bertalanné Julika: Drága Tanár Úr! Köszönöm, hogy olyan pedagógus voltál amilyen a diákok álma! Sokan példát vehetnek rólad! Tiszta szívemből kívánok csendes pihenést! Magam és Krisztina lányom nevében. Keserű Zsófia: Drága Tanár Úr! Nyugodjon békében, az Úr megadta amit kértünk , rövid csendes távozást. Szívünkben örökké él Irénke nénivel együtt. Dembrovszkiné Karacs Mária: Nyugodjon békében. Fülöpné Béres Edit: :( Tőkéné Erzsike: Nyugodjon békében!
Katona Lajosné: Istenem!Nagyon sajnálom,nagyon szerettük a kedves osztályfőnökünk volt,Irénke nénivel együtt. Nyugodjon békében! Kiss Lászlóné: Tanar ur On volt az az ember aki megtanított arra nem kell utazni egen foldon csak vedd kezedbe a terkepet es bejarod az egesz vilagot.Foldrajz szeretetet ontol tanultam Kedves Tanar Ur. Karacs Elekné: Nyugodjon békében! Sipos János:Mindent köszönünk Tanár Úr!

Dezsényi Emese: Isten nyugosztalja! Mohos Lajosné:  Ő volt a TANÁR ÙR csupa nagy betűvel! Nyugodjon bèkèben! Uhrin Józsefné Magdolna: Megrendülten,őszinte részvéttel búcsúzom egykori Tanáromtól, Gyermekeink Attila és Annamària szeretett és kedvelt osztályfőnökétöl!......adj nevet, gyönyörű nevet,párnát a pusztulásnak.....(Pilinszky)

Magyariné Rózsa: Nyugodjon békében. Faragó Erika: Nyugodjon békében! Tóth Istvánné: Drága TANÁR ÚR! Emléke és jósága örökre szívünkben él. Nyugodjon békében. Vargáné Matolcsi Mária: Nyugodjon békében! Köszönöm Gabi, hogy megosztottad! Kiss Mária:  Nyugodjon békében Tanár Úr!
Gali Károlyné:  Egy Igaz Emberrel megint kevesebb! Emlékét megőrzöm. Gál-Mohos Marianna: Dràga Tanàr Úr! Nyugodjon békében!!! Bába Márta Brigitta: Elment a Drága EMBER! Végtelenül jó ember volt! Csak tisztelni lehetett, mert tisztelte a diákot! Szuper humorérzékkel! Nyugodjon békében!!
Bene Judit: Drága Tanár Úr! Nyugodjon békében. Szerettük, tiszteltük azért amilyen volt, ahogy tanított. Nekem ő volt az egyik kedvenc tanárom a gimiben. Számomra ő volt az igazi tanár! Kardos István:  Megrendülten olvasom a szomorú hírt, néhány hete láttalak a Kossuth utcán, örültem, hogy felépültél. Nyugodj békében Sanyi bácsi, egy igazi tanár voltál, sokunk példaképe! Czirják László:  Drága Tanár Úr! Nyugodjon békében! Őzse Ibolya:  Drága TANÁR ÚR! Nyugodjon békében! Hornyák Sándorné Juliska: Nyugodjon békében drága TANÁR UR ! Jakab Éva Enikő:  Nyugodjon békében, vendégem volt a tanár úr!
Török Márti:  Szerettünk Tanár Úr.Nyugodjon békében! Szítóné Nagy Ildikó: Drága Tanár Úr! Példakép! A TANÁR! Nyugodjon békében! A mai napig tudom a fővárosokat! Bene Judit: Mennyien szerettük!!! Gyújtsunk ma mindannyian egy gyertyát otthon érte. Biró Ferenc Mihály: Számomra Ő volt a Tanár Úr! A gimnáziumban nekem földrajzot tanított, imádtuk stílusát, emberségét, minden szavát! Külön örülök, hogy még életében emléktáblát állítottunk életpályája tiszteletére, nagy megtiszteltetés volt, hogy meghívásomra megtekintette a vasúttörténeti kiállításomat és meggyőződhetett róla, hogy a földrajz tanítása nem múlt el nyomtalanul! https://www.youtube.com/watch?v=7k1cZuXQppA Karacsné Mezei Ilona: Nyugodjék békében! Emléke szívünkben örökké megmarad!
Biró Ferenc Mihály: https://www.youtube.com/watch?v=mkI2y-bwyA0

Lakatos Edit: Dràga Tanàr úr! Legyen könnyű Neki a föld! Nagyon jó ember volt! Oborzilné Nagy Erna: Osztályfőnökünk volt, s még a szüleimet is tanította.. Gyerekként nem gondoltam, hogy milyen meghatározó lesz számomra a személyisége.. Igazi pedagógus volt, kitartó, optimista, realista, aki soha nem vetítette át a gyerekekre a problémáit, pedig felnőttként tudtuk meg, hogy volt neki bőven.. Minden tiszteletem az övé! Nyugodjon békében, kedves Tanár Úr, Püspökladány diákjai sokáig megőrzik emlékét!!! Bartané Marika: Drága Tanár Úr! Ön fent is ragyogni fog! Köszönök mindent!! / Varga Mária /
Tőke Lászlóné: Nyugodjon békében ,legyen neki könnyű a föld ! Galiné Margó: Béke poraira. Mindig jó szívvel emlékszem rá.  Vadász Irén: Megrendülten vettem tudomásul, hogy elment Ö. A Tanár úr, aki szinte minden tanítványát név szerint ismert, aki ha találkoztam vele mindig szívélyesen üdvözölt, váltottunk néhány kedves szót. Hiányozni fog Tanár Úr! Emlékét szívünkben megőrizzük! Nyugodjon békében!

Dúróné Erzsébet: Isten nyugosztalja kedves Tanár úr! Nemes Cilla: A gyermekeimet tanította, ők is mindig szeretettel emlegetik. Igazi TANÁR volt. Nyugodjon békében... Tóth Zoltán: Nyugodjon békében! Koloszár Erzsébet: Csendes pihenést! Bene Edit: Drága Tanár Úr! Nagyon kedves pedagógus volt! Nyugodjon békében! Szabóné Nagy Margit: A Jóisten segítse odaát... Dancs Bertalanné Julika: Volt egyszer nem is olyan rég egy tanár, BODNÁR SÁNDOR  Őt lemásolni nem lehet ! köszönet mindenért Drága Tanár Úr !Vigyázzanak rá angyalok ! Fizessék meg a jóságát amit mi már nem tudunk meghálálni ! Baginé Ibolya: Isten nyugosztalja. Borsosné Marsi Magdi: Emléke örökre a szívemben fog élni. Angyalok segítsék az útját! Erdei Ferenc: Nyugodjon békében Jánosi Józsefné: Nyugodjon békében. Magyar Éva: Nyugodjon békében! Nagy Imréné: Nyugodjon békében! Varga László: Isten veled Tanár úr. Szilágyiné Magyar Csilla: Nyugodjon békében. Csontosné Edit: Nyugodjon békében! Raczne Jolika: Nyugodjon békében BODNÁR SÁNDOR Tanár Úr sok Püspökladány-i tanuloja szívében tovább él. Kiss Lajosné: Tanár úr ! Nyugodjon békében! Kerekesné Sanyó Irma: Nyugodjon békében Tanár Úr. :'( Rácz Péterné:  Nyugodjon békében a Tanár úr! Stupinczky Erzsébet: Nyugodjon békében! 

Sárosi Katalin

Dezsényi Emese: Isten nyugosztalja! :) Szabó Ági: Ohhhh de nagyon sajnalom :(
Zsuzsanna Mária: Emléke legyen áldott, tisztelettel gondolunk mindig Rá! Csendes pihenést Tanár úr!
Jenei László: Nyugodjon békében! Soha el nem felejtjük! :( Szigeti Zsuzsa: Emléke legyen áldott, és örök! Erdődiné Suba Anikó: Nyugodjon békében Tanár Úr! Jámborné Erika: Nyugodjon békében Tanár úr! Inczéné Emi: Nyugodjon békében tanár úr. Epresné Nagy Ilona: Edit Nyugodjon békében tanár úr.
Varga Zoltán: Nyugodjon békében! Károly Sárosi: ISTEN nyugosztalja! Adjon Neki pihenést,megnyugvást a ladányi Föld! :( Keserü Judit: A legendák soha nem halnak meg. Bodnár Tanár Úr már életében legenda volt és az is marad. Szeretettel őrzöm emlékét. Nyugodjon békében.
Tóthné Julika: Ő egy igazi TANÁR volt !! Nyugodjon békében!! Ráczné Kövesi Klára: Köszönöm Istennek, hogy ismerhettem, az osztályába járhattam. Emlékét megőrizzük. "A szeretet soha el nem múlik." (Pál 1.kor. 13:8)

Pető Zsigmondné Inci: Szívemben örökké élni fog! Mindig keresni fogom hajlott hátával, hogy egy pár kedves emberi szót váltsunk egymással! Nyugodjon békében Tanár úr! :( Nyírő Gizella: A legjobban tisztelt és szeretett Tanárom volt! Általa kedveltem meg a földrajzot, s nyertem középiskolai földrajzversenyt negyedikben, amikor már nem is tanultuk a tantárgyat! Legyen könnyű a föld, Drága Tanár Úr! Korom Andrea: A legendák soha nem halnak meg....Bodnár Tanár Úr már életében legenda volt és az is marad, mi régi tanítványai tudjuk, hogy miért! Én minden gimnazistának ilyen tanárokat kívánok! Sok szeretettel őrzöm emlékét! Mar 40 éve! Nyugodjon békében. Nagyon örülök, hogy ilyen szép kort megért! Gyarmati Lajos: Utolsó találkozásaink egyikén mondta, "Akárhány éves is az ember, még egy-két évet szeretne kapni a sorstól." Nem kapott többet. Nekem és nagyon sokunknak soha nem felejthető. Kunne Vura Terézia: Soha nem felejtjük el.-:( Isten nyugosztalja. Sas Ferencné: KEDVES TANÁR ÚR! A RÉG SOK SZÉP EMLÉKEKKEL BÚCSÚZOK...NYUGODJON BÉKÉBEN...Bartos Zoltánné Éva: Augusztusra terveztük, hogy elvisszük egy rokona sírjához, Hajdúböszörménybe. Ez volt a kérése..:( nem tudtuk teljesíteni :( Török Ildikó: Nyugodjon békében! Cziczásné Icus: Emlékét megőrizzük! Gal Sandorne: Nyugodjon békében. Marsi Jenőné: Nyugodjon békében, Tanár úr! Dezsényi Emese: Istenem, de szerettük! :(
Kovács Sándorné Marika: Tanár úr ! Nyugodjon békében! Egriné Varga Erzsébet: Nyugodjon békében! Zagyváné Gulyás Judit: Drága Sanyi bácsi! Legyen könnyű a föld! Nyugodjon békében! 
Somogyi József: Kedves Sanyi bácsi, Tanár úr ! Nyugodjon békében. Földesinè Piri: Nyugodjon békében, áldott jó és kedves ember volt! Faragó Sándorné: Sanyi bácsi,Tanár úr! Nyugodjon békében! Szívünkben örökké él! Egri Balázsné: Nyugodjon békében drága Tanár úr! Nàdhàzi Babi: Dràga Tanar ur! Nyugodjon Bekeben! Kovács Sándor: Részvétünk!Nyugodjon Békében! Pap Éva: Nyugodjon békében Tanár Úr!!! Ködöböcz Imréné: Sokunk kedvence volt a tanár úr! Nyugodjon békében! A családnak őszinte részvétem! 

Bene Judit: Asunción.... Paraguay... hányszor hangzott el nála. Hányan vagyunk, akik tőle tanultuk meg a világ fővárosait? Teréz Nagyné Fülöp: És tudjuk is!  Drága Sanyi bácsi, sose felejtünk el...

Szítóné Nagy Ildikó: Drága Tanár Úr! Példakép! A TANÁR! Nyugodjon békében! A mai napig tudom a fővárosokat! Bene Judit: Én is...Mohos Lajosne: Szítóné Nagy Ildikó Èn is! Katona Lajosné: Igen! Álmomból felébredve is tudom! " Emlékeztek? Mindig ezzel indította a földrajz órát! " Kuala Lumpur, Kvezon Sziti!" Kedves humora, embersége, a diákok szeretete jellemezte! Igazi TANÁR volt csupa nagybetűvel. Azok az osztálykirándulások! Minden mai diáknak ilyen pedagógust kívánok! Nyugodjon békében drága tanár úr!

Rácz Icus: Nyugodjon békében. Mészáros Attiláné: Nyugodjon békében! Darainé Incike: Drága Tanár úr! De sok gyereket tanított, nevelt szépre, jóra, becsūletre igaz hittel. Béke poraira! Bottainé Anna: Nyugodjon békében Tanár úr! Csuhai Judit: Isten nyugosztalja! Nàdhàzi Babi: Dràga Tanar ur! Nyugodjon Bekeben! Darai Józsefné Eta: Nyugodjon békében drága Tanár úr! Kiss Irén: Nyugodjon békében Tanár Úr. Sok emlékem van. Felesége volt az osztályfőnököm. Nagyon jó emberek voltak. Soha nem felejtem őket ! Rácz Nelli: Nyugodjon békében Tanár úr! Gasparik Erzsébet: A Karacsos Öregdiákok Egyesületének elnöksége nevében fejezem ki mély megrendülesünket és szomorúságunkat tanár úr halálhírére! Az egyesület megőrzi és továbbadja emlékét a következő nemzedéknek, hiszen kivételes egyéniség volt! Büszke lehet rá mindenki, akit tanított, de az is, aki csak ismerte! Gyászoljuk. Vadász Dániel: Csodálatos ember, nagyszerű Tanár volt Bodnár Sándor Tanár úr. Nyugodjon békében. Tőkésné Szűcs Ildikó: Nyugodjon bèkèben!  András Eisele: 1959.-ben érettségiztem. Nagyon sok emlékem van róla! Nyugodjon békében. Seres Lajos: Nyugodj békében TANÁR ÚR!!!  Rózsayné Erzsébet: Nyugodjék békében!Legyen Neki könnyű a föld. Gondáné Nádházi Mária: Nyugodjon békében. Pilispusztai Károly: Részvétem. Szabó Dánielné: Nyugodjon békében Bodnár TANÁR ÚR! Fekete Béláné: Nyugodjon békében. Kassainé Sánta Ilona:  Nyugodjon békében ,Ő a volt tanítványai emlékeiben mindig él. Boros Edit:  Nyugodjon békében drága Tanár Úr! Nagy Józsefné: Nyugodjon békében! Tanár úr! Lakatos Istvánné: Osztályfőnököm is tanárom is volt feleségével együtt ... felejthetetlenné tették a gimnáziumi éveimet...nyugodjanak békében. Demeter Zsófia: Szegényebb lennék, ha nem találkoztam volna vele az életemben. Emlékeinkben tovább él. Kiss Hajnalka: Öszinte részvétem! Nyugodjék békében! Magyar Ildikó:  A legjobb. Fodorné Szabó Mária: Engem is tanított, nagyon szerettem tanár urat! Szerdiné Éva: Megrendülten búcsúzom kedves Kollégámtól! Nyugodj békében, Sándor! "Az igaznak emlékezete áldott" (Példabeszédek 10:7) Kiss Gabriella: Tanár Úr...
Az álmok mindig egy Tanítóval kezdődnek, aki hitt benned, aki noszogatott, ösztökélt és fölsegített a következő lépcsőfokra. Színtiszta jóság volt...Eszembe jut egy középiskola, egy tanterem. Egy osztály, és Tanár Úr. Megelevenedik sok régi emlék, elmosódott képek új színeket nyernek...régi szavak szólnak elő a csendből..százszor és ezerszer. Kovácsné Kun Ágota: Nyugodjon békében TANÁR ÚR! Szép emlékeinkben tovább él!  Csizmadia Lászlóné: Nem voltam a diákja, de mindig jó volt találkozni vele az utcán! TANÁR ÚR nyugodjék békében! Erdei Margó: Nyugodjon békében! Erdélyiné Ungvári Mária: Mindíg jó szívvel emlékezem rá ! Nagyon jó tanár volt a feleségével együtt. Az óráin a figyelmünket mindig ébren tartotta. Az érettségi találkozóinkon mindíg részt vett. Nemrég még üzenetet váltottunk. Nyugodjon békében ! Zagyva Sándorné: NYugodjon békében !!!.Tanár úr !! Füleki László: Nyugodj békében kedves Sanyi bácsi! Emléked élni fog. Borbély Pál: Isten nyugosztalja, nagyon jó ember volt!
Jávorszki-Kóti Valéria: Nyugodjon békében!

Györi Andrea: Elment egy EMBER....(Tanár úr, mindent köszönünk) Bodnár Sándor tanár úr órái legendásan jó hangulatúak, ugyanakkor rendkívül hatékonyak voltak. A kiváló humorérzékű pedagógus dolgozatírás közben úgy pattant fel a székéből és futott a terem végébe, hogy a gyanútlan puskázók is csak nevetni tudtak csúfos lebukásukon, nem beszélve a szorgalmas többségről. Mindemellett szakmailag is utolérhetetlen érdemekkel rendelkezett, aki az ő diákja volt, az bizony a mai napig tudja, hogy Malaysia fővárosa Kuala Lumpur.
Fodor Júlia: Nyugodjon békében Tanár úr. Ilyésné Magdi: Nyugodjon békében Tanár úr. Tóthné Fekete Anikó: Drága Tanár Úr! Isten nyugosztalja! Borbély Pál: Isten nyugosztalja, nagyon jó ember volt! Kiss Hajnalka: Őszinte részvétem! Nyugodjék békében! Papp László: Nyugodjon békében! Polgári Ilona: Pihenjen békében! Engem is tanított! Mandula Istvánné: Nyugodgjon békében. Nagy Enikő: Nagyon fog hiányozni! Földesi Zsuzsa: Drága Tanár Úr! Emlékét megőrízzük !

"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.

Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derűs szelíden és örök fehéren.

Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek ők tovább, szűz gondolatként."
                                       Juhász Gyula

Nádas Imréné: Nyugodjék békében! Tóthné Fekete Anikó: Drága Tanár Úr! Isten nyugosztalja! Nagy Erzsébet: Nyugodjon békében Bodnár Tanár Úr! Nagy Eva Ildiko: Örökké élni fog, az ilyen és hozzá hasonló emberek nem halnak meg, hiszen annyi tanítványa emlékében él, így ő örökké élni fog, ha lenéz ránk fentről tudja.
Rácz Péterné: Nyugodjon békében! Kovács Ferencné Kokes Erzsébet: Nyugodjon békében! Nagyon szerettük, sokszor találkoztunk vele az utcán, ötven évvel ezelőtt tanított... Balkusné Judit: Nyugodjon békében Pánti Irén: Egy Weöres Sándor verssel búcsúzom a Tanár Úrtól
"Isten gondol öröktől fogva téged, elméjében léted, mint szikla áll, Mi ehhez mérve habfodornyi élted? és mit változtat rajtad, a halál?" Jánosi Józsefné: Büszke vagyok rá hogy együtt vehettem át Tanár úrral a Kiváló Dolgozó díjat. Fodor Júlia: Nyugodjon békében Tanár úr. Ilyésné Magdi: Nyugodjon békében Tanár úr. Tóthné Fekete Anikó: Drága Tanár Úr! Isten nyugosztalja! Nagy Erzsébet: Nyugodjon békében Bodnár Tanár Úr!


2018-05-26 10:23:05

Cseh Tamás-Bereményi Géza: Tanár Úr

Rendhagyó ez a köszöntő Bodnár Tanár Úr születésnapján, aki oly sok mindent megélt: „fejemben egy verkli jár / mely verkli így muzsikál / túléltem mindeneket / féldecis rezsimeket” – mondhatná ő is Bereményi szavaival. A hetvenes évek szűk levegőjében voltam gimnazista itt, a Karacsban. Osztályfőnököm Bodnár Tanárnő volt. A földrajzot Tanár Úr tanította nekünk. Nem szerettem az akkori iskola hangulatát. Nem éreztem jól magam itt. Folyton lázadtam, jártattam a számat. Bevezették A világnézetünk alapjai c. tantárgyat, amit Kircsi Károly tanított az osztálynak, aztán egyszer csak arról suttogtak, hogy Kircsi Tanár Úr nyomtalanul eltűnt. A Sárospataki Diák Napokon a szabadtéri színpadon hallottam Cseh Tamást énekelni. Olyanokat dalolt, hogy „ felejteni kell! a régi iskolákat, tanári tébolydákat, az összes tévhitet.” S ebben az ideglelős korban, hangulatban a mi nemzedékünket így érintette meg a történelem, így – „s hogy néhány hírfoszlányt hoz fülünkbe a szél” –, innen-onnan, akár a szomszéd nagyfiútól, aki történetet mesél a nem is olyan távoli múltról, akkor, amikor nem szabadna beszélni, mert ’56 után az idő végképp „hályog alatt” van, s nem lehet tudni, hogy ki a barát, ki az ellenség.
            Tanárnő és Tanár úr is sok mindent tudott és megélt. Próbáltak megvédeni bennünket, nem beszéltek az ötvenes évekbeli élményeikről, de jelezték, hogy nem szabad és nem kell feltétlen hősnek lenni. Túl kell élni, tanítani kell, tanulni kell, tenni a dolgunkat, a katedrán, az iskolapadban.
            Bodnár tanárnő nekem soha nem volt Irénke néni, tanár néni. Soha sem volt negédes, kivételező, szubjektív. Először egyébként azt hittem, hogy nincs is szíve, hiszen szigorú, igazságos és alig mosolygós ember mutatkozott be nekünk elsős korunkban. Aztán a négy év alatt rájöttem, hogy nemhogy szíve, de arany szíve van. Hogy tűzbe megy és vitába száll tanítványaiért, nem előttünk, hanem a tanáriban.

            Tanár Úr mosolygós, szelíd, vicces volt, épp Tanárnő ellentéte.
Akit tanított Bodnár Tanár Úr az bizonyára sosem felejti el, hogy hol van Asuncion, Paraguay fővárosa. És a földrajz szakkör kirándulásait sem. Bulgáriában voltam velük. Neszebár és a szárnyashajós kirándulás máig ható élmény számomra.

              Már felnőtt koromban többször is vendégeskedtem náluk, nagy fiamat büszkén vittem hozzájuk, aki József Attila verset mondott nekik. Kisebb fiunk, Márton pedig Tanár Úr segítségével írt meg egy 56-os történelmi pályázatot. A rendszerváltozás idején Tanár Úrral családom is kapcsolatba került, hiszen a bátyám sokszor felkérte, hogy a Farkas szigetben táborozó gyermekeknek tartson rendhagyó földrajz, vagy biológia órát. Évekig járta az erdőt a diákokkal. Az uram is kikérte mindig a véleményét. A köztiszteletben álló - már nyugdíjba vonult- pedagógusnak ő adhatta át - szinte az elsők között - az abban időben alapított Csenki Imre Néptanítói-díjat. S aztán nem csak, mint politikus, hanem mint magánember is sokat beszélgetett vele, velük. A Bodnár házaspárral. Tanárnőhöz már a temetőbe járunk, de Tanár Úr itt van közöttünk. Nem csak mi látogatjuk őt rendszeresen, volt tanítványai egymásnak adják a Kálvin téri kapu kilincsét. S nem csak nekem, de sokunknak ő a minta: hivatástudatban, emberi kapcsolatokban.
              Hűséges típus, elvhű a saját elvéhez és értékrendjéhez.
Most már azt gondolom – idézve Bereményi Gézát és Cseh Tamást szabadon - „érezze mindig, hogy ezen túl igaza lesz, igaza volt Önnek Tanár Úr!„

              Mindenben! Köszönöm, és Isten éltesse születése napján!

(Írta: Csontos Gabriella, fotó: Sipos János)


2019-02-20 14:10:38

A munkámból kifolyólag egy éve sokat utazom. A tömegközlekedést nagyon nehéz volt megszoknom. Több mint tíz évig egyedül dolgoztam egy helyiségben, ezért teljesen elszoktam az emberek közelségétől, a sokaságtól. Szorongtam, pánikba estem a buszon, a vonaton, a villamoson. A metró szóba sem jöhetett. A távolsági buszra úgy szálltam fel, hogy lehetőleg minél nagyobb tér legyen előttem, tehát vagy az első ülések egyikére pályázatam, vagy a hátsó ajtónál lévőket igyekeztem elfoglalni. Azért próbálom megtalálni mindig a szépet, a csodálnivalot, hogy le tudjam győzni lelkem és agyam rémségeit. S általában sikerül is.
Berettyóújfaluba menet az aszfalt állapota valami rettenetes, de az égbolt minden évszakban itt a legszebb. Olyan felhő kombinációk képződnek, amik festővászonra kívánkoznak. Van egy gémeskút is a pusztán és nincs más, ami a szemembe ötlene. Az ég, mint egy kupola borul a tájra. A megyei utazásaimat hamar megszoktam, bár ezeken az alkalmakon szembesülök a magyar valósággal. Elhanyagolt ruhájú emberek, kialvatlan fiatalok, kórházba utazó, vagy onnan távozó betegek.
A fővárosi utazásokat már nehezebben viselem.
Az automata ajtó záródástól is a frász jött rám. A mozgólépcső látványától is rosszul lettem. Budapestre míg jó idő volt a camping biciklimet is vittem a vonatra és a főváros legforgalmasabb útjain szlalomoztam a járókelők között. Aztán tavaly augusztusban elestem és nagyon megütöttem a térdemet. Sokáig fájt és kénytelen voltam erőt venni magamon és leszálltam a mélybe. Lementem a mozgólépcsőn a föld alá. Az emberek szemébe nézve, kapaszkodót keresve próbáltam legyűrni félelmemet.
Sikerült, és most már - ha nem is minden aggodalom nélkül - de metrón utazom. Nehéz azonban a szemeket keresni, mert mindenki - fiatal és öreg -, a mobiltelefonját bámulja. A föld felett is sokan mobiloznak, van aki a biciklijén, menet közben kommunikál. A járdák rágógumi foltokkal tarkítottak, kutyapisitől bűzlenek. A Kálvin téri aluljáróban élő hajléktalanok látványa elkeserít. Nem tudom, hogy ezeknek az embereknek hol vannak a családtagjaik, hol vannak a barátaik? Jó hazajönni és annak örülök, hogy kialakuló pánik betegségemet mindenféle gyógyszer és egyéb kémiai szer nélkül legyőztem. (Írta: Csontos Gabriella, fotó:pixabay)


2017-11-22 16:47:43

A végével kezdem. Képzésen voltam a szentendrei Skanzenben és amikor hazajöttem és bementem a munkahelyemre a múzeum vezetője azt kérdezte hogy milyen volt? Mesélj! És én mondtam és mondtam. A jó példákat, a szuper módszereket, a kipróbált és sikeres rendezvényeket. Aztán itthon, az uramnak az emberekről meséltem, akiket erre a képzésre összesodort a szél az ország minden tájáról.

                      

Elsőként a saját kolléganőmet, Tündét említettem, aki az összevont intézmény könyvtárában dolgozik, akit ugyan ismerek, de azt most tudtam meg róla, hogy tizennyolc évesen került szülővárosomba. Álmomban sem gondoltam volna, hogy nem püspökladányi, mert olyan odaadással beszél az ittlakókról, az olvasókról - főleg a gyerekekről -, hogy az mindenképp tükrözi azt, hogy szeret itt élni. A gyönyörű nevű faluból, Isztimérről Judit jött, aki mint egy tyúkanyó gyűjti össze a faluban élőket, de otthon is gondja van: négy gyermek nagynénijeként. Réka, aki siófoki lány, kutya-macska és egyáltalán mindenféle állat barátja, gyönyörűen rajzol és lelkesen meséli, hogy még vasárnap délután is kinyitja a Kálmán Imre emlékházat, ha csoport jön. Ági, a gyermelyi kolléganő, aki már aktivistaként nagyon sokat tett a települése jobbá tételéért egy lelkes társaság tagjaként. Most az önkormányzatnál dolgozik és az egyik előadó példaként állította elénk a gyermelyi honlapot, amin látszik a pezsgő kulturális élet. Természetesen Ági hathatós közreműködése révén. Éva, aki Körmendről jött és szinte minden témáról eszébe jutott valami. Vagy jó, vagy rossz, de az mindig tovább lendítette a beszéd kerekét. A játékmester Tibort sem felejtsem ki a sorból, aki iszonyú sok tapasztalattal a háta mögött Mártély közművelődését koordinálja.

Már a második este magaköré gyűjtötte a csoport játékos kedvű tagjait, akikből kitört a homo ludens. Piliscséven dolgozik a halk szavú Kata, akitől azt kérdezte az egyik előadó, hogy tizenöt évi munka után honnan meríti az erőt? Én a reggeli beszélgetésünkből gondolatban azonnal rávágtam magamban, hogy a családjából. Három gyermek édesanyja és a férje is hasonló területen dolgozik. Ugyan csak három gyermekes anyuka Gabi, akiből ezt senki nem nézte ki, hiszen olyan törékeny, kislányos alkat. Ő Türjén teszi a dolgát. Nehéz körülmények között, mert az egyetlen közösségi térben - a művelődési ház épületében - a polgármesteri hivatal működik ideiglenesen. A fantasztikus frizurájú Attila tősgyökeres pestiként Iváncsán tesz a közért, de mindig van nagyvárosi példája is. Edit Szegedről jött és saját bevalllása szerint is örök mozgó, nyüzsgő alkat. Valóban mindig van mondanivalója és mivel civil szervezetben dolgozik, mindig más szemszögből világít rá a dolgokra.

Nagy Petra Eszter is kulturális közfoglalkoztatott a csendesebb fajtából. Könyvtárosként lehet hogy talán ez a jó, mert elmélyült, teljes valójában odafigyelő munkatársként tud a legjobban hatással lenni az emberekre. Judittól - aki Pécsről jött - azt tanultam, hogy ha mindenkit meg szeretnék ismerni, akkor mindig máshova kell üljek az étkezések alatt. Nagyon jó ötlet! Melindával együtt utaztunk Budapestig. A kitelepítésekről én eddig csak olvastam és egy gyönyörű táncjátékot (Foltin Jolán - Kiss Ferenc: Elmúlik) láttam. Most megélt, máig ható családtörténetet hallottam tőle olyan részletekkel, amit mindketten megkönnyeztünk. És akkor még mindenkit nem is soroltam. Fantasztikus társaság, pedig az előadókról nem is beszéltem. Szárnyakat kaptam. (Írta: Csontos Gabriella)


2017-09-10 12:20:56

Holnap lesz a temetése. Furcsa ez, mert soha nem jutott eszembe, hogy meg fog halni. Pedig tolószékben ült már tizennyolc éve. Olyan energikus, életerős ember volt még abban a nyomorult székben is. Csontos! Mindig így szólított. És annyira jó volt, hogy mindig tudtam, hogy őszinte lesz, kemény és igazságos. Nyers volt, de nála humánusabb embert nem sokat ismertem. A kertjébe öröm volt csak benézni is. Virágait szívvel nevelte. Lányait is így. Aztán megszületett az unokája, akinek ő csak Tati volt. Ő aztán igazán elvarázsolta, neki mindent lehetett. Olyan jó, hogy megadatott neki ez a boldogság, hogy nagyszülő lehetett. Köszönet érte a családjának és köszönet neki, hogy igazi családfő volt élete végéig. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettem a nehéz időkben, hogy családjaink segítették egymást bajban, örömben. Isten veled Gyula! (Írta: Csontos Gabriella)


2017-07-12 13:07:32

Munkám során sokat utazom. Ismerkedem szűkebb hazámmal. Busszal megyek Hajdúszoboszlóra, közben érintjük Nádudvart, ahol a buszpályaudvarral átellenben egy gyönyörűen felújított házon ez a felírat áll: Kincsesház, helytörténeti gyűjtemény. Az épületben a hortobágyi és hajdúsági táj múltjával, földrajzával, Nádudvar néprajzával, környezeti problémáival ismerkedhetnek meg játékos formában a látogatók.
A NÁDUDVARI KINCSESHÁZ az önkormányzat tulajdonában lévő egykori fürdőház épületében működik a Kossuth tér 5. szám alatt. A házat a Kövy Sándor Általános Iskola tanárai és tanítói működtetik, a működés feltételeit a nádudvari Közgyűjteményi Alapítvány szervezeti kerete biztosítja.
Nádudvar híres még a fekete kerámiáit készítő fazekasságról, melyet a Fazekas dinasztia nemzedékről nemzedékre hagyományoz a városban.

S még mindig fekete kerámia! Hajdúszoboszlón irány a Hajdúszoboszlói Fazekasház, melyet egy alapítvány működtet. A Hajdúszoboszlói Fazekasház Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének 1976-ban megnyitott múzeuma, ahol népi környezetben mutatta be saját alkotásait, 2007-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően a ház gazdátlanná vált. A múzeum megnyitásának 40. évfordulóján, 2016-ban, a ház újra kitárta kapuit, hogy tovább szolgálja a magyar népművészetet.

                    

„Kézbe illő hagyomány” című állandó, és „Madárka, madárka” című időszaki kiállítással várja látogatóit. Az érdeklődők bemutatók és foglalkozások keretében ismerkedhetnek a fazekassággal, kipróbálhatják az agyagformálást és a korongozást is.

A másik helyszín melyet meglátogatok Hajdúszoboszlón a Bocskai István Múzeum, melynek nem rég felújított tereiben interaktív lehetőségek nyílnak. Épp múzeumpedagógiai foglalkozás zajlik. A múzeum udvarán kocsi kiállítás, a mellette lévő épületben a Nemzetközi Modern Múzeum anyaga található.

                       

A következő napon Berettyóújfaluba visz az autóbusz. Az út során az első település Sárrétudvari. Költő Nagy Imre, a verselő napszámos faluja. Nevét művelődési intézmény őrzi. Életéről, költészetéről a Bihari Múzeum munkatársai 2016-ban kiadványt készítettek Mezeivirágok címmel.

Biharnagybajom, ahol Szűcs Sándor, a "háromföld" tudósának emlékét őrzik. A Szűcs Sándor emlékházat 1982 körül helyezték védelem alá a Községi Tanács kezdeményezésére. A ház rendbetételében és berendezésében a civil szervezetek tagjai és az utcabeliek nagyon segítőkészek voltak. Volt, aki fizikai munkát vállalt, és volt, aki karnist, székeket, imakönyvet stb. ajánlott fel. Az első, úgynevezett kemencés szobába került a művelődési ház gyékényből és háziszőttesből készült kiállítása, néhány tárggyal kiegészítve. A konyhában a kenyérsütés eszközeit gyűjtötték össze konyhai használati tárgyakkal együtt. A belső két szoba berendezése is korhű. Nyaranta táborozóktól hangos a porta.

Következik Nagyrábé, mely a Hajdú-Biharban egyetlen francia mintára épült kastélyáról híres. Maguk, a francia történelemben nem egyszer fontos szerepet játszó Echerolles család tagjai építtették. De Nagyrábén található Ványai Gusztáv Mezőgazdasági hagyományok gyűjteménye is, mely ugyancsak érdekes látnivalókat kínál. Ezen felül a Művelődési Ház parkjában álló tájház az itt élő emberek egykori életvitelébe nyújt betekintést.

Bihartorda a rózsák faluja. A főutcán lévő házak előtt színes rózsabokrok százai virítanak.

A rendszerváltozás idején nagy ívű turisztikai programmal induló Bakonszeg következik. Az eldugott kis településen erről tanuskodnak a falusi vendéglátó helyek és a Remete tó. Bessenyei György, a bihari remete földje. 

Utam végén megérkezem Berettyóújfaluba. A busz befut a pályaudvarra, ahol Győrfi Lajos szobrászművész Kádár vitéz c. lovas szobra fogadja a megérkezőt.

                    

A Bihari Múzeum 2014-ben elnyerte az Év Muzeuma címet. Nem véletlenül. Gyűjteménye bemutatja a bihari parasztpolgárok, iparosok életét, a büszke bihari emberek múltját. A városban pezsgő kulturális élet zajlik, melyet a Bihari Kulturális Központ koordinál. (Írta: Csontos Gabriella)


2017-05-10 09:15:43

A Madarak és fák napján most már le kell írnom, hogy 2017 tavaszán a teraszunkon fészket rakott egy kerti rozsdafarkú pár. Szegénykék már tavaly is próbálkoztak, hevesen építetkeztek, olyan szerelmesek voltak egy hétig, hogy még! Ágat, bogat, mohát és mindenfélét hordtak a konyha ablak fölött lévő gerendára, de az mindég lehullott, nem volt elég széles, így a teraszunkat délelőtt, délután takarítani kellett. Aztán az uram csinált egy úgynevezett fecske-pelenkát, tehát oda szegelt egy szélesebb fa darabot a gerendához. De mire ezzel készen lett a rozsdafarkú párnál elmúlt a szerelem, a fészekrakó kedv. Az idén viszont visszajöttek és most már takaros mohapárnával kibélelt otthont építettek a fiókáiknak. Sajnos nagyon félénkek, így amikor kinn vagyunk a teraszon csak köröznek, szájukban bogárral, gilisztával és nem mernek berepülni a fészekbe. Bízunk benne, hogy megszokják jelenlétünket és nem halnak éhen a picik és jövőre is visszajönnek hozzánk. (Írta: Csontos Gabriella)


2017-05-11 14:26:50

Bodnár Sándor Csenki Imre Néptanító-díjas nyugalmazott középiskolai tanár, Püspökladány város Díszpolgára április 14-én ünnepelte 89. születésnapját. Ebből az alkalomból köszöntöttük őt, volt tanítványai személyesen és facebook üzenetekben:

Kati Pléliné: Isten éltesse!!! Andrásné Hadházi: Nagyon szerettem Bodnár Tanár Úr földrajz óráit! Felejthetetlen, gyönyörű emlékek fűznek hozzá. Sajnálom,hogy nagyon régen találkoztunk. Amikor, 2015- ben végleg visszajöttem Püspökladányba, bemutatkoztam Tanár Úrnak, és emlékezett rám. Csodálatos érzés volt. ISTEN ÉLTESSE DRÁGA TANÁR ÚR! Andrásné Boruzs: Boldog születésnapot kívánok erőben egészségben ! Éva Pánti Sándorné: Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok Tanár Úrnak! Lajosne Mohos: Kedvenc tanárom volt! Péterné Rácz: Sokat éljen erőben egészségben! Karacs Erzsébet: Boldog születésnapot ! Eszter Kiss: Isten éltesse Tanár Urat! Erzsébet Vaszkóné: Boldog születésnapot, erőt, egészséget kívánunk Tanár Úrnak! Klára Ráczné Kövesi: Igazi PÉLDAKÉP, mint pedagógus és mint ember. Hálás vagyok, hogy a tanítványa lehettem! Isten éltesse még köztünk sokáig jó erőben, egészségben! Bene Judit: Bodnár tanár úr is egyike a gimnázium azon tanárainak, akit mindenki szeretett. Én is többek között. Kiváló pedagógus volt, életem egyik meghatározó tanára! Nagyon-nagyon szerettük az óráit. Isten éltesse sokáig, jó egészséget kívánok én is neki! Azt hiszem minden régi ladányi gimis szeretettel gondol rá. Imádtuk az óráit, a humorát, az emberségét! Drága Bodnár tanár úr!!! Isten éltesse jó egészségben sokáig! Kövesi Béláné Margó: Isten éltesse tanár urat erőben, egészségben, szeretetben sokáig! Jánosné Török: Jó egészséget, boldog hosszú életet kívánok sok-sok szeretettel! Földrajzot tanított nekem. Imádtam! Hornyák Sándorné Juliska: Isten éltesse Tanár Ur erőben egészségben. Cilla Nemes: Boldog születésnapot és jó egészséget kívánok Tanár úr! Karacs Elekné:Nagyon boldog Születésnapot kívánok és jó egészséget! Imréné Nagy: Boldog születésnapot kívánok Tanár úrnak!! István Kardos: Én ugyan nem voltam a tanítványa, de mint pedagógus a példaképem volt! Isten éltessen Sanyi bácsi jó egészségben! Bencze Lászlóné: Szívből gratulálok és jó egészséget, minden jót kívánok a tanár úrnak ismeretlenül is: egy másik díszpolgár. Istvánné Gali: Boldog születésnapot és jó egészséget kívánok Kedves Tanár Úr!!! Négy évig voltam a tanítványa!! Imádtuk kedves humorát!! Sárosi Katalin: Boldog születésnapot kívánok! Kerekgyarto Laszlone: Isten éltesse tanár urat erőben egészségben ! Kedvenc tanárom volt ! Lajosne Mohos: Sok szeretettel köszöntöm Isten éltesse még nagyon sokáig!!! Angelika Karacs F: Egy hiteles, nagy pedagógusgeneráció emberséges, jóhumorú, nagytudású tagja Tanár Úr, akinek a földrajzóráira azért tanultunk, mert szégyelltük volna előtte, ha nem tudunk. Isten éltesse még nagyon sokáig! Éva Farkasné Gecsei: Sajnálom, hogy szegény Irénke néni nem ünnepelhetett vele!!Tanárnak, osztályfőnöknek és kollegának is fantasztikus ember volt, igaz engem minden földrajz óra előtt kihívott felelni, de ez csak a szeretet jele volt!! Darai Józsefné Eta: Isten éltesse erőben, egészségben Tanár Urat!! Márta Kathiné Bagdi: Csodálatos tanár. Isten éltesse! Erzsébet Egriné Varga: Boldog születésnapot kívánok! Isten éltesse sokáig a Tanár Urat! András Eisele: Isten éltesse! Seres Lajos: Isten éltesse TANÁR ÚR! Edit Fülöpné Béres: Isten éltesse erőben egészségben ! Monika Sztányiné Gál: De szerettem én is!! Sokszor emlegetem még!! Isten éltesse jó egészségben!! Éva Hunyadi: Isten éltesse tanár úr! 

Vanyi Laszlo És Judit:


Emese Dezsényi: Isten éltesse drága Bodnár TANÁR ÚR! Így csupa nagybetűkkel! Andrea Korom: A kedvenc tanárom volt Szerdi tanár úrral együtt ! De jókat kirándultunk vele! Azóta tudjuk Acuncion, Lima, Parana! Ko......rán lennne meg abbahagyni a feleltetest, Kő.... teles vagyok meg valakit feleltetni! De jó volt!!! Imádom! Minden létező jót kívánok neki! Nagy Ibolya: Nagyon szerencsés voltam, hogy a tanítványa lehettem. Jó egészséget kívánok TANÀR ÙR! Gál-Mohos Marianna: Isten éltesse Tanár Úr, erőben egészségben! Zsóka Lekvárné: Isten Éltesse Tanár Úr! Kovácsné Fekete Andrea: Drága Tanár úrt az isten éltesse még jó sokáig!!Legjobb,sokunk kedvence. Mária Gondáné Nádházi: Isten éltesse nagyon sokáig! Julika Tóthné: Isten éltesse még nagyon sokáig!!! Kiváló pedagógus volt!!! Andrea Korom: Jaj de jó Bodnar Tanarur 89 éves isten éltesse sokáig erőben egészségben! Lakatos Istvánné: Isten éltesse Tanár úr ,felesége Irénke néni volt az osztály főnököm tanár úr a párhuzamos osztályé.Csodálatos 4 év volt életünket meghatározta emberségük,hogy tanítványaik lehettünk,s még a gyermekeink is.szívből gratulálok. Jenőné Marsi: ISTEN ÉLTESSE TANÁR ÚR! Margit Mészáros: Boldog Születésnapot szeretettel. Pernyésné Juhász Edit: Boldog születésnapot kívánok drága Tanár úr! Jó egészséget kívánok! Márta Sebők: Annyira szerettük a humorral teli földrajz óráit! Igazi, vérbeli pedagógust kaptunk személyében anno.......Isten éltesse jó egészségben!!!BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KíVÁNOK!!! Ica Barcsai Ferencné: Jó egészséget, és méltó idős kort kívánok Tanár Úrnak, szeretettel! Julika Tóthné: Élmény volt az óráin jelen lenni!!!! Megyaszai Szilvia: Isten éltesse Tanár Urat jó egészségben, szeretetben! Zsuzsa Bodnárné: Boldog születésnapot, és sokáig tartó egészséget kívánok a Tisztelt Tanár Úrnak! Erzsébet Gasparik: Isten éltesse drága tanár urat! Magdolna Uhrin Józsefné: Köszönjük drága Tanàr urat!Családunkban Gyermekeinknek osztályfőnöke volt,nekem földrajzot tanított,egy életre!!!! Köszönjük!!!!!! Ferenc Mihály Biró: Tanárként, emberként példakép!! Somogyi József: Jó egészséget kívánok Tanár úrnak, szeretettel gratulálok neki utólag is születésnapjához!! Nem csak tanítoott, de nevelt, példát mutatott mindenben a tanuló ifjúságnak! Szítóné Nagy Ildikó: Isten éltesse TANÀR urat. Edit Szabó :Drága tanár úr, rég mentünk együtt piacra. Mária Vargáné Matolcsi: Kedves Tanár Úr, engedje meg, hogy szeretettel köszöntse ebből az alkalomból volt tanítványa, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének könyvtárosa. (Csontos Gabriella, ha nem túl nagy a kérés, adjátok át neki... )Ildikó Magyar: Micsoda nagyszerű, humoros tanár volt Sanyi bácsi. Imádtam az óráit. Anikó Tóthné Kun Gazda: Sok boldog születésnapot kívánok Tanár úrnak jó erőben, és egészségben. Sándor Kovács: Gratulálunk Tanár úr,Jó Egészséget Kívánunk. Sándorné Faragó: Gratulálok és jó egészséget kívánok Sanyi bácsinak! Nemes Erzsébet Viola: Isten éltesse Drága Tanár Úr! Ágnes DrKenyeresné Z: Nagyon sok szép emlék köt Bodnár tanár úr óráihoz, és utána mint kollegához a püspökladányi gimnáziumban. Szívből gratulálok sikeres életútjához s születésnapjához! Köszönet a szervezőknek s külön Csontos Gabriellának, hogy a volt diákok nevében köszöntötték fel, s néhány kedves képet nekünk is megmutattak! Még egyszer Isten éltesse kedves TANÁR ÚR! Szőnyiné Hornyák Éva: Drága Tanár Úr! Születésnapján nagyon nagy szeretettel köszöntöm! Karolina Majoros Bárdosné: Adjon Isten békés,egészséges esztendőket!!!!!!!!!!!! Erika Borsosné Lekvár: Amikor szünetben végigment a folyosón, csakúgy gondolt egyet, ránk mutatott, és mondott egy országot. Mindannyian tudtuk, hogy a fővárost kell mondani. Nekem Malajzia jutott. Azóta tudom: Kuala Lumpur. Bárhol hallom, tanár úr jut eszembe. Ő a PEDAGÓGUS. Sokáig jó egészséggel támogassa még a Jóisten, azt kívánom, azt kívánjuk. Jánosné Rózsa Kiss: Isten éltesse tanár urat! Szeretettel köszöntjük! Kissné Jávorszky Erika: Szeretettel köszöntöm Tanár Úrat! További jó egészséget kívánok! Győriné Hollósi Ildikó: Drága TANÁR ÚR! Sosem felejtem el , amikor földrajz órán először kihívott felelni és véletlen a Hollósi helyett Miklósi Ildikó néven szólított fel. Osztálytársaim attól a pillanattól kezdve a Miki becenevet adták nekem és 4 éven át így szólítottak. Isten éltesse Tanár Úrat erőben, egészségben! Szeretettel köszöntöm magam és édesanyám (Hollósi Mihályné, Ica) nevében is születésnapja alkalmából ! Molnárné Bihari Julianna: Életem meghatározó pedagógusa volt, nagy-nagy szeretettel gondolok rá ma is. Sok szép élménnyel lettem gazdagabb általa. Isten éltesse még nagyon sokáig, drága tanár úr! Rózsika Cseh: Én is köszöntöm kedvenc tanáromat, örülök, hogy istápoljátok! Sarolta Szilágyi: Isten éltesse sokáig erőben egészségben drága Tanár úr! Tőke Lászlóné: Isten éltesse még nagyon sokáig ! Karacs Sándorné: Nagyon boldog szülinapot és jó egészséget kívánok! Jakabné Lajtos GeorginaKedves Tanár úr! Az egész családom nevében küldöm jókívánságainkat, nagyon sok szeretettel kívánunk boldog születésnapot! Isten éltesse Sanyi bácsit jó erőben, egészségben! Miklósné Sólyom: Drága Sanyi bácsi szeretettel köszöntöm születésnapja alkalmából, további jó egészséget kívánok. Lugossy Margit: Isten éltesse sokáig erőben, egészségben, szeretetben Tanár urat! Szabóné Edit: Isten éltesse sokáig egészségben, szeretetben a Tanár Urat! Keserű Imréné: Nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kivánunk! Erna Oborzilné NagySzeretettel köszöntöm TANÁR ÚR! Ökrös ÁgnesDrága Tanár Úr! A Jó Isten éltesse és tartsa meg még sokáig szeretetében! Erzsébet Keserűné: Áldja meg az Isten a Tanár urat és a jó tevőit! Zsófia Korponai: Nagyon Boldog Születésnapot Kívánok! Jó egészséget, és minden jót kívánok! Károly ErdeiGratulálok tanár úrnak,és jó egészséget kívánok.  Csontos Judit Mariann: Boldog születésnapot és jó egészséget kívánok! Sajnálom,hogy a kedves felesége ezt már nem érhette meg! Marincsák Ibolya: Isten éltesse Bodnár tanár urat! Egri Balázsné: Isten éltesse tanár urat erőben, egészségben! Szeretettel gondolok rá!  Mosolygó Lajos: Gratulálok. Ida Nagy: Gratulálunk a Tanár úrnak! Ilona Tóthné Ujfaludi: Isten éltesse sokáig ! Árpád KónyaIsten éltessen sokáig tanár úr! Sandor SzabóIsten éltesse a tanár urat!!! Engem is tanított, élmény volt egy egy földrajz órája! Éva Nagy JánosnéBoldog szülinapot kivánok. Gál SándornéIsten éltesse valóban nagyon jó pedagógus volt imádtuk. Engem is tanított. Mária Tóthné SzabóIsten éltesse tanár Úr! Engem is tanított!! Monika KoszonitsNagyon boldog és még sok szülinapot tanár Úr! György Gyermán: Isten éltesse tanárúr !! Gabriella Kiss : Püspökladány. Szülővárosom. Eszembe jut egy középiskola.... Bodnár Sándor Csenki Imre Néptanító-díjas nyugalmazott középiskolai tanár. Isten éltesse!! Tanár úr, most megköszönöm, hogy tanított engem.
Imréné Keserű és Keserű Imre: Kedves Tanár Úr! Boldog születésnapot és még hosszú boldog életet! Szívesen gondolok vissza az 1956-1960 közötti négy évre. Osztályfőnököm voltál, a tanárom, de nemcsak a tanananyag elsajátítására tanítottál hanem az életben való helytállásra is. Büszke is lehetsz rá, mert az osztály minden tagja tisztességes, becsületes állampolgár lett. Az öt évenként tartott osztálytalálkozókon (legutóbb az 55 éves volt) felelevenitjük a régi emlékeket: az osztályfőnöki órákat, a kirándulásokat a klubdélutánokat. Ifjúságunk legszebb évei voltak ezek. Sajnos egyre kevesebben vagyunk, sokan eltávoztak közülünk, de aki él mindenki eljött még a legutóbbi találkozóra is. A személyed iránti tisztelet és összetartozás szép példája ez. Legyél még sokáig közöttünk, hogy még sokszor találkozhassunk!
Ildikó Kissné: Most ültem a gép elé, és látom, hogy az én szeretett tanáromnak volt a születésnapja...kicsit megkésve, de nagyon-nagy szeretettel én is kívánok még egészségben eltöltött éveket, és azt, hogy még sokszor álljunk meg az utcán egy-egy találkozás alkalmával beszélgetni. Drága TANÁR ÚR/csupa nagybetűvel írva, tiszteletem jeléül/ Isten éltesse erőben, egészségben!!


Oldal :12345678910


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu