2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2011-10-05 20:49:03

2199_500x300.jpg- Széman Richárd tündérvilága címmel nyílik fotókiállítás a debreceni Méliusz Központban 2011.  október 7-től 15-ig. (Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ Debrecen, Bem tér 19.) A kiállítást Kémeri Attila kultúrkubikos nyitja meg 2011. október 7-én, pénteken délután ötkor. A tárlatnyitón Jager Éva énekel, Tokodi Gábor lanton játszik. Széman Richárd tündérvilága a Factory Creative Studio (Szeged), az Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok (Szeged) és a Szárnyas Sárkány Kulturális Vállakozás (Nyírbátor) jóvoltából kerül falra és vándorol. Széman Richárd a kezdetektől a fotózza az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezett nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál történéseit. A most bemutatott válogatás ennek az évről évre égbe szálló három napos tündérvilágnak, tünékeny nyírségi manószigetnek pixelbe mártott lenyomata. „És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének... Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe”  (Széman Richárd) A Széman-féle egyedi tecnhika hasonlatos  annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a  könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe.  Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal. A régi, nagyméretű, használt, analóg negatívokat (üveg, vagy celluloid) beszkenneli. Ezeket néha digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait – ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag. A tárlat keddtől péntekig 10 és 18 óra között,szombaton: 9 és17 óra között látogatható. A művelődési központ és a kiállítóhely hétfőn zárva tart.

2011-09-28 14:33:09

erdosznap_tothbela201109.jpgHárom megye erdészeit látta vendégül az Országos Erdészeti Egyesület Debreceni helyi csoportja egy napra a Hortobágyi Kilenclyukú híd árnyékában. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye magán és állami erdészei valamint a Püspökladányi ERTI Kísérleti Állomás kutatói egész napos rendezvény keretében erősítették az erdész barátságot  2011. szeptember 25 -én. A jó hangulatú, családi rendezvényre eljöttek azok az idősebb kollégák is, kiknek munkája teremtette meg a lehetőséget a mai generációk tevékenységére. Itt voltak azok a – remélhetően leendő - erdész palánták is, akik majd a mai erdészek munkáját vihetik tovább. A rendezvényen lehetőség nyílott a gyerekek számára lovaglásra, pusztai kocsikázásra, zöldségszobrászkodásra, termés-,levél-, vadnyom felismerésre. A kicsit idősebbek elsősorban a számos kondér, bogrács és flekkenrács mellett vitatták meg, melyik tájegység, erdészet bora-, pálinkája-, főztje múlja felül a szomszéd asztaltársaság hasonló kincseinek értékét. A jelenlévők külön örömmel üdvözölték dr.Tóth Béla bácsit (a képen jobbra), aki kilencven évét meghazudtoló fürgeséggel vett részt a rendezvényen és kereste meg régi barátait, munkatársait. A kellemes kora őszi hangulatban zajló ERDŐsz napra természetesen rajta kívül sok idős kolléga is kilátogatott, és elevenítette fel azokat az évtizedeket, melyekben sok száz és ezer hektár erdő telepítése történt meg ebben a három – amúgy fában szegény – alföldi megyében. A hangulat megalapozásától és folyamatos magas szinten tartásáról házigazdánk Gencsi Zoltán gondoskodott. Elmondhatjuk, hogy ebbéli tevékenységében a helyi népdalkör és a Bakator népzenei együttes sikeresen segítette őt. A hely szelleméhez illően az erdészek között fel-fel tűnt néhány idős pásztorember, aki főztjével – utolérhetetlen slambuc, vagy marhapörkölt – igen magasra emelte a főzőverseny színvonalát.  A rendezők a „gasztronómiai hazatalálást” azzal is segítették, hogy lehetőséget adtak a gyerekeknek, hogy pizza helyett helyben sült kenyérlángost, cola helyett 100 százalékos natúr almalevet csoki, helyett szabolcsi almát kóstolhattak. Mivel minden próbálkozás ellenére, napszálltáig sem sikerült megdönthetetlen bizonyossággal sem ételben, sem italban eldönteni a tájak közötti versengést, viszont a baráti találkozások, beszélgetések bizonyosan kellemes szájízt hagytak maguk után, nagy egyetértésben eldöntetett, hogy mától jelen alkalom, egy nemes hagyomány induló eseményének tekintendő, melyet az elkövetkező években megfelelő gyakorisággal ismételni szükségeltetik. (forrás: ForestPress/ Csiha Imre)
 

2011-09-12 09:22:17

habitat_logo.jpgCivil szervezetünk, a Habitat for Humanity Magyarország célja, hogy minden ember számára elérhető legyen a tisztességes és fenntartható otthon. Több már futó projektünk mellett idén egy új programot indítottunk, melynek keretében alacsony jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek/családoknak nyújtunk lakásbővítéshez, felújításhoz 200.000-750.000 forintos kölcsönt, az idei évben Békés, Hajdú-Bihar, Somogy és Zala megyékben.  A kölcsön feltételei lényegesen kedvezőbbek a pénzügyi piacon megszokottaknál. Kérdéseikre az ingyenesen hívható információs vonalunkon a 06-80-205-021-as számon adunk választ. a Habitat for Humanity Magyarország csapata.

2011-09-06 09:45:50

Csontos_J__nos.JPG2011. szeptember 3-án, szombaton este 19 órakor került sor a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Sepsiszentgyörgyi Szilaj Hagyományőrző Egyesület szervezésében, a Bem József tábornok emléktúra résztvevőinek fogadására és a rendezvény záróünnepségére a Kézdivásárhelyi Bem József szobor előtt. A rendezvény kezdeményezője Csontos János hagyományőrző huszárhadnagy, a Debreceni II. Honvéd Huszárezred vezetője, akinek vezetése alatt, mintegy háromszáz kilométeres utat tett meg lóháton a csapat.  A lovas emléktúra során Bem József 1848 – 1849-es erdélyi hadjáratáról emlékeztek meg, és a különböző állomásokon helyi hagyományőrző csapatok csatlakoztak a lovas felvonuláshoz. (Maros, Hargita és Kovászna megye hagyományőrző huszárjai) A kézdivásárhelyi záróünnepség a hagyományőrző huszárcsapatok körmenetével kezdődött, majd a Bem József szobornál, a város polgármestere, Rácz Károly mondott ünnepi beszédet.  Ezt követően Csontos János huszárhadnagy ismertette Bem apó tevékenységét és önfeláldozó készségét a forradalom idején, majd az út során átélt élményekről beszélt, és végül Petőfi eme soraival búcsúzott „a terv nagysága a lélek nagyságában mérhető”. A díszünnepség koszorúzással ér véget. (forrás:pluszportal.ro)

2011-09-05 11:12:14

festo_17219.jpgA 40. Debreceni Jazznapok kísérőprogramjaként Gyémánt László kiállítása nyílt meg 2011. szeptember 3-án 16 órakor a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. Az 1935-ben született festőművész a Képzőművészeti Gimnázium elvégzése után 1957-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Pap Gyula és Hincz Gyula tanárok szakmai támogatásával képezte magát, majd ezt követően a Csernus Tibor által kezdeményezett Magyar Szürrealisták csoportban tevékenykedett. A hatvanas évektől pop-art ihletettségű, szürreális-naturalista jegyben alkotott. 1964-től valamennyi országos tárlaton részt vett. A korszak lázadójaként elkönyvelt művész sem a bécsi Fuchs Galériában (ahol Dalival találkozhatott volna), sem a hollandiai Magyar Napokra nem utazhatott ki, mi több, a TTT időszakban neve a tiltott kategóriában szerepelt, sőt Aczél György az Eötvös-klubban rendezett kiállítását a megnyitó napján tiltatta be. A rendszer nyomása elől Londonba emigrált, majd pedig Bécsbe költözött, végül 1982-ben visszatért Magyarországra. Gyémánt  László a jazz témájú képeket már pályafutása korai szakaszától, a hatvanas évek óta készíti: híres jazz- és rockzenészek, művésztársak portréja fűződik hozzá. Saját fotóinak felhasználásával készült képeit gyémántografiának nevezi. Alkotásai számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatóak. A kiállítás ingyenesen látogatható 2011. október 2-ig a Kölcsey Központban.

2011-09-05 10:55:35

744.jpgA 90-es évek közepén több évadon keresztül hatalmas sikerrel ment a Svejk a Csokonai Színház műsorán. Tóth Zoltán (a képen), aki a címszerepet alakította, nem sokkal később Budapestre szerződött. Egy esztendeje ismét a derék katona bőrébe bújt, ám ezúttal vendéglőben, vacsora közben szórakoztatja az úri közönséget az élet nagy bölcsességeivel, mint például: „Az ember gigász akarna lenni, barátom, pedig csak egy darab szar.” A színésszel – stílusosan – a debreceni Latinovits Kávéház teraszán nevettünk, keseregtünk és kortyoltunk egy jóízűt. (a teljes riport: www.vagy.hu)

2011-08-30 16:33:19

Kamion_h__z__s_kicsi_1.jpgVerseny helye: Hajdúszoboszló Repülőtér-Malomsor Verseny ideje: 2011. szeptember 04. ./ vasárnap /10.00 óra  Verseny szervezője: Lukács Krisztián r. tzls /I. osztályú erős ember és erőemelő/  A bajnokság célja: az erős ember, mint sport népszerűsítése, sportbaráti kapcsolatok ápolása, hagyomány teremtése. A bajnokság résztvevői: a rendőrség - hivatásos, közalkalmazotti, köztisztviselői állományába tartozó személyek, /ezen belül is meghívott versenyzők/ és egyéb társszervek dolgozói. Verseny menete: a versenyzők és a nézők köszöntése, a versenyzők bemutatása / név, súly, magasság, kor, alapján a szolgálati szerv és ág megjelölésével. Verseny: /1/ versenyszám: kamion húzás /7,5 tonnás kamion 20 métere való elhúzása hámmal időre.              
 /2/ versenyszám: rönknyomás maximumra.  /3/ versenyszám: vegyes szám /100kg-os rönk felrakása 150 cm magasra, 20 méterre keretcipelés, hordó rakás 120 cm magasra, célba vissza egy 100 kg-os malomkővel. /4/ versenyszám: circus damber / 50-60-70 kg-os egykezes súlyok kinyomása. A versenyzők a verseny alatt a rendőrség és szponzorok által készített pólót viselik. A versenyzők kupát, oklevelet valamint tárgyjutalmat kapnak elért helyezésük függvényében. A verseny alatt frissítőként ásványvíz és szőlőcukor lesz biztosítva. Verseny után ebéd. A verseny bírája: Mengyi Rajmond II. osztályú magyar bajnok erősember, magyar bajnok testépítő. Segédek: Nagy Ádám, Takács Norbert. A verseny immáron tradicionális, ahol a rendőrség tagjai vesznek részt, mint versenyzők. A tradíció mellett a verseny egyedi is, mivel az országban csak itt, Hajdúszoboszlón kerül megrendezésre. A versenyre az ország különböző pontjairól érkeznek versenyzők, akik átlag ember feletti erővel rendelkeznek. Lukács Krisztián (a képen) a Magyar Erősember Szövetség tagja, azon belül is az országos 10 legjobb versenyző egyike, ezért rész vehet a szövetség által rendezett országos bajnokságon. Az erős emberkedést 2005 óta űzi, mint sportot. Ez évben meghívást kapott Bulgáriába a Világ legerősebb rendőre versenyre, melyet a Stongman CL megnevezésű világ szövetség rendez, és amit a Eurosport is közvetíteni fog. Háromszor nyerte el a legerősebb rendőri címet, valamint ő terjesztette el, szerettette meg a Rendőrség berkein belül ezt a sportot. Az ez évi verseny az ötödik lesz.

2011-08-15 14:47:07

263473_143253792419807_100002055605936_280957_4503530_s.jpgSzerdán, azaz 2011.augusztus 17-én helyi idő szerint 14 órától a debreceni Latinovits Kávézó (Csapó u. 28. sz.) ad otthont annak az irodalmi találkozónak, amelyre nagy szeretettel várják a Hajdú-Bihar és Bihar megyei irodalmárok, amatőr és profi írók, költők jelentkezését. A rendezvény célja, hogy olyan kapcsolat alakuljon ki a két megye alkotói között, amely által az irodalom területén is megnyílnak a határok, és a tükörprogramok szervezésével felpezsdüljön a kulturális élet, azon belül pedig az irodalom vérkeringése. A rendezvényre érkező irodalmárok felolvashatnak verseikből, prózáikból, szösszeneteikből és kritikáikból. Ugyanakkor közös programokkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Igény szerint akár a könyvbemutatóknak is teret engednek. A rendezvény díszvendégei lesznek Dusa Lajos és Papp Für János a Magyar Írószövetség tagjai. A Szövetség részéről Dusa Lajos Bihart, míg Papp Für János Hajdú-Bihart fogja képviselni.

2011-07-25 13:31:52


2011-07-11 11:41:27

23794.jpg2011.07.11. hétfőn délelőtt egy 2 év körüli, németjuhász kan kutya, nyakába vastag bőr karabineres nyakörvvel betévedt a Debreceni Rendőrkapitányság ügyfélvárójába.(a fotó illusztráció) Várják a kutya tulajdonosát, hogy jelentkezzen a Debreceni Rendőrkapitányságon. Amennyiben nem jelentkeznek érte, a németjuhász elszállításra kerül a bánki állatmenhelyre.(HBMRFK-Debrecen Rk.)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu