2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Nagykunság

2013-03-05 16:57:27

kert_005a.jpgBerekfürdő Község Önkormányzata, Csikos Sándor kunkapitány és a Bereki Irodalmi Társaság a hagyományokhoz híven az idei évben is meghirdeti a Nagykun Vers-és Prózamondó Versenyt, melyet idén Szenti Ernő költő emlékének szentelnek. A verseny időpontja: 2013. április 28. szombat. A verseny helyszíne: Megbékélés Háza-Református Konferencia Központ Berekfürdő, Berek tér. A verseny célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Nagykunság irodalmát. A versenyzőknek egy kötelező művet kell elmondani a Nagykunsághoz kötődő irodalmi alkotásokból, és egy szabadon választottat a magyar irodalomból. Az előadás időtartama nem haladhatja meg a 10 percet...Kötelezően választható:a Nagykunsághoz kötődő irodalmi alkotások, például: Berecz András, Csokonai Vitéz Mihály, Csukás István, Gombos Imre, Győrffy István, Kiss Tamás, Körmendi Lajos, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Szűcs Sándor művei.A verseny az alábbi kategóriákban kerül megrendezésre:I. kategória: Általános iskolai alsó tagozatos tanulók. részére. II. kategória: Általános iskolai felső tagozatos tanulók részére. III. kategória: Középiskolai tanulók részére. IV. kategória: Felnőttek részére. Jelentkezés és bővebb információ: (59) 519-059. A találkozó fellépőinek előadásait szakmai zsűri kíséri figyelemmel. A találkozó résztvevői emléklapot vehetnek át. A szakmai tanácsadók nyilvános szóbeli kiegészítésekkel segítik a találkozó résztvevőinek további előadói, művészeti tevékenységét, fejlődését. A kimagasló teljesítményt nyújtó előadók jutalomban részesülnek.

2013-03-05 09:40:25

muharos.gif2013. február 23-án került sor a Dr. Hajdú-Moharos József Országos Református Földrajzi Tanulmányi Verseny megrendezésére a Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégiumban. A verseny célja elsődlegesen a megemlékezés és tisztelgés Dr. Hajdú-Moharos József geológus-geográfus emlékének. Édesanyja Moharos Józsefné, született Vadász Eszter, karcagi református öregdiák, 2011-ben szeretett fia emlékére földrajzi díjat alapított. További cél a földrajz tantárgy népszerűsítése, a tantárgy régi rangjának visszaállítása, versenyzési lehetőség a földrajz iránt érdeklődő diákok számára 9-12. évfolyamon, kompetenciafejlesztés, tehetséggondozás, azonos érdeklődésű körhöz tartozó tanulók és szaktanárok közötti kapcsolatteremtés. Nem utolsó sorban pedig célunk a szakmai konzultáció és az együttműködés az egyházi fenntartású oktatási intézmények között. A tanulók két kategóriában versenyeztek, 9. évfolyamon természetföldrajzból, 10-12. évfolyamon pedig gazdaságföldrajzból. Délelőtt az írásbeli, délután pedig a szóbeli versenyekre került sor, a szóbeli zsűrizést Borosné Szlávik Mária szolnoki (Verseghy Ferenc Gimnázium), valamint Bordásné Fábián Nikolett, jászberényi (Lehel Vezér Gimnázium) tanárnők végezték magas fokú érzékenységgel és precizitással. A verseny izgalmas véghajrát hozott, reális eredmények születtek. A 9.-es mezőnyben karcagi siker született, még a felsőbb évfolyamon a nagykőrösiek örülhettek. Valamennyi tanuló jutalmat kapott, a helyezett tanulók kiemelt jutalomban részesültek (nyomtató, e-book, e-tablet). (forrás:református.eu)

2013-03-05 09:18:54

szentannaihead.png
Mintegy 430 millió forint költségvetési támogatásból korszerűsítheti épületeit és fejlesztheti gyakorlati képzésének infrastruktúráját a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel. Gyökeres Sándor elmondta: az évek óta a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában lévő, több mint ötszáz tanulót oktató iskolában a napokban a tárcavezető jelentette be a hírt. Az igazgató tájékoztatása szerint a forrást elsősorban a szakképzés, ezen belül is a mezőgazdasági és az agrár-környezetvédelmi profil erősítésére, az említett szakok infrastruktúrájának és eszközparkjának korszerűsítésére fordítják. Így a terveik között szerepel egy-egy arató-cséplő, permetező, illetve vetőgép beszerzése, amelyek a 65 hektáros, zömében szántóföldi növények termelésére használt tanterület művelését könnyítik majd. Emellett egy régebbi épület felújítása és átalakítása után szeretnének gabona- és olajnövényraktárat, gabonavizsgáló labort, minimalmot, továbbá növényolajprés-, illetve liszt- és tésztacsomagoló üzemet létrehozni. Gyökeres Sándor elmondta: az állami támogatás várhatóan a kollégium felújítását és az intézmény energetikai korszerűsítését is lehetővé teszi. Rámutatott: a szakképzés feltételeinek javítása révén a diákok a gyakorlatban sajátíthatják el azoknak a modern technológiáknak a kezelését, amelyek ismeretével és használatával tanulóként a helyi élelmiszer-termelés palettáját gazdagítják, később pedig a saját megélhetésüket biztosíthatják. (forrás:mti.hu)

2013-02-19 17:02:59

k__nyvt__r.jpg
Kedves könyvbarát Ismerősöm!
Szeretettel meghívlak 2013. február 26-án kedden a karcagi Városi Csokonai Könyvtárba, ahol a 150 éve született Gárdonyi Gézára emlékezünk. 16.30 órától felolvasó estet tartunk. Hozd Magaddal az író egyik általad kedvelt írását.

2013-02-11 16:24:03

resize_img_1506.jpgFarsangi felvonulásra várják a karcagi Szent Pál Marista Általános Iskola tanulói 2013 február 12-én, kedden 10:00-től Karcag város népét. A felvonulás útvonala: Kossuth Lajos utca – Szent István sugárút – Kossuth tér -  Horváth Ferenc utca – Táncsics körút - Dózsa György utca – Kossuth Lajos utca.

2013-02-07 08:21:27

kep_kulturhazak_jo.jpg„Kultúrházak éjjel-nappal” országos közművelődési akció neve kifejezi azt, hogy az intézmények a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak. A karcagi Déryné Kulturális Központ az alábbi programokkal várja az érdeklődőket 2013. február 8-án, pénteken: Berta Márton festőművész “A Biblia és a Szentföld kincsei” című kiállítása a II. emeleti díszteremben. 17.00 órától - a Zabhegyező Gyermekanimátor Egyesület foglalkozásai (arcfestés, farsangi maszkok készítése), - Szakkörök bemutatkozása: csipkeverők, kunhímzők, foltvarrók, modellezők. - Állj be közénk! Néptáncosok nyílt foglalkozása és táncház – vezeti Oroszné Millinkhoffer Rita. 19 órától Németh Mihály: Kenyai utazásom (úti beszámoló) 21.00 órától SAMSARA – színes, szöveg nélküli, amerikai dokumentumfilm vetítése (99 perc). A ‘szamszára’ szanszkrit szó, lényege az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ez adja a film kiindulási pontját is: Frickle és Magidson azt a megfoghatatlan, mégis működő összekapcsolódási pontot kutatja, mely a keleti vallások szerint átível életeinken, újjászületéseinken. A stáb 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatott. A csodálatos felvételeket 70mm-es filmre rögzítették, ennek köszönhető a döbbenetes vizuális élmény, melynek alapját a szent földek, a katasztrófa sújtotta övezetek, ipari komplexumok és természeti csodák lélegzetelállító látványa adja.

2013-02-05 16:26:02

batyusb__l.jpgA Karitatív Önkéntesek Kisújszállási Egyesülete szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a 2013. február 9-én tartandó Farsangi Batyus Báljára. A bálnak helyet adó Kisúj étteremben lesz zene, tánc, étel, ital és tombola is. A jegyek ára 1600 Ft, melyek elővételben igényelhetők a Kisújszállás,  Kálvin utca 7. szám alatti irodában Fülöp Gábornénál február 1-jétől 8-ig. (forrás:kisujszallas.hu)

2013-01-30 19:29:34

wassalbert.jpgWass Albert tisztelői 2013-ban immár hatodik alkalommal szervezik meg szerte a Kárpát-medencében a 24 órán át tartó felolvasást az erdélyi író műveiből. Az összefogás jegyében zajló országos felolvasás 2013. február 15-én, pénteken 18.00-kor kezdődik és másnap 18 óráig tart. Karcag idén is az országos rendezvény egyik helyszíne lesz. Az írót/irodalmat kedvelőket a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanárai és diákjai szeretettel várják iskolánk Kollégiumában, a Varró út 1-3 alatt. A program: filmvetítés, életrajz, novellák, versek, mesék, regényrészletek felolvasása, megzenésített versek meghallgatása. A rendezvényhez 24 órás időtartama alatt bármikor lehet csatlakozni. Érdeklődni lehet Nagy Éva és Szabó Ildikó tanárnőknél a gimnáziumban.

2013-01-28 09:21:32

kemecsi_laci.jpgNegyedik alkalommal rendezték meg Karcagon 2013 január 26-án, szombaton a Városi Sportcsarnokban Lekvár Sándor emlékére azt a focitornát, ahol a karcagi csapat "vitte el a pálmát", illetve az első helyezettnek járó serleget. Kemecsi László, a torna főszervezője, a karcagi csapat edzője így foglalta össze a szombati napon történteket: "Ez évben is rangos csapatok fogadták el meghívásunkat, akikkel évek óta jó kapcsolatban állunk. Több NB-s csapat is eljött. A Lekvár Sándor Emléktornán 90%-ban ugyanazok az együttesek szerepelnek, csak éppen mindig egy évvel idősebbek lesznek a csapatok tagjai. A hagyományokhoz híven ezúttal is volt büntetőrúgó-párbaj és dekázóverseny is. Ezen a versenyen minden együttes serleggel távozott Karcagról. Csapatommal nagyon meg vagyok elégedve. Keményen edzettünk már két hete. A jövőben szeretnénk a bajnokságban minél jobban szerepelni és ez a győzelem nagy biztatás számunkra, hiszen veretlenül lettünk elsők. Régen láttam a srácokat ennyire küzdeni egymásért, a csapatért, a győzelemért. Többször fordítottunk vesztes állásból. Gratulálok a fiúknak! Mint szervező, ezúton szeretném megköszönni a segítséget a torna gördülékeny lebonyolításáért: ifj. Lekvár Sándornak és családjának, Szabó József és Örlős Ferenc játékvezetőknek, Agócs Zoltánnak és feleségének, Laboncz János vállalkozónak, a Karcagi SE vezetőségének, Dobos Lászlónak, Karcag város polgármesterének és Halmai Mártonnak." Végeredmény: 1. Karcagi SE, 2. Debreceni SI, 3. DVSC, 4. Jászberény, 5. Budapesti Honvéd, 6. Szolnoki Utánpótlás, 7. Mezőkövesd-Zsóry, 8. Kisújszállás, Különdíjasok: Legjobb kapus: Sándor Bence (Jászberény), Gólkirály: Tonhaizer Ferenc (DVSC) 4 gól, Legjobb játékos: Kiss Tibor (Debreceni SI), Legjobb hazai játékos: Bajusz Szabolcs (Karcagi SE), A dekázóverseny nyertese: Illovai Balázs (Budapesti Honvéd), A büntetőrúgó-párbaj győztese: Balogh József (Karcagi SE).

2013-01-22 15:31:10

85162.jpgA Bereki Irodalmi Társaság  szervezésében a Magyar Kultúra Napján kiállítással egybekötött előadást tart a kunhímzésről Dr. Bartha Júlia néprajzkutató 2013 január 22-én, kedden 17:00-kor a berekfürdői Bod László Művelődési Házban. A hímzést bemutatja: Pinczésné Soós Gyöngyi csipkeverő népi iparművész.

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu