2024. Április 25. Csütörtök Márk napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Nagykunság

2014-08-13 10:36:05

Az_allamalapito.jpgAugusztus 20-án a magyar államalapítást és Szent Istvánt ünnepeljük. Karcagon a Kunság fővárosában a XXIII. Nagykunsági Kulturális Napok keretében a Hármas kerület (Jászság-Kiskunság-Nagykunság) hímzés- és csipkekultúrájáról tartanak szakmai konferenciát és kiállítást, de lesznek könyvbemutatók, aratófelvonulás és bál, valamint Szen István napi körmenet, új kenyér szentelés és tűzijáték is. Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Mezőtúron a szívmelengető, káprázatos látványt nyújtó lampionúsztatás 2014. augusztus 19-én este a Hortobágy-Berettyó partján. Kisújszálláson 2014. augusztus 19-én este koncert, lézershow, tűzszelídítők, tűzijáték a sportpályán, utcabál lesz. Szent István napján pedig ünnepi ökumenikus istentisztelet, koszorúzás, illetve a városi ünnepség alkalmával e napon kapják meg elismerésüket a város kitüntetettjei. Délután avatják Pintér Attila szobrászművész alkotásait, a humán napórát és a városmakettet. A programokra mindenkit szeretettel várnak a szervezők. (forrás:karcag.hu, mezotur.hu,kisujszallas.hu)

2014-07-28 15:54:14

dd.jpegIdén is megrendezésre kerül a Bereki Vigasság! A Termál- és Strandfürdő területén megrendezésre kerülő 3 napos program során számtalan sztárfellépő szórakoztatja a fürdő vendégeit. Ha szeretne Ön is részt venni a Vigasságon, irány Berekfürdő! A teljes program: Augusztus 1. (péntek):17:00 Ünnepélyes megnyitó, 17:15 Fantom együttes, 19:00 Kapuzárás. 20:00 Kapunyitás. 20:30 Fantom együttes 22:00 Sztárvendég: DANICS DÓRA, 22:30 Disco DJ Olasz. Belépő: 1200.- Ft. Augusztus 2. (szombat): 8:00 Főzőverseny kihirdetése, 10:00 Torna Szilvivel, 12:00 Jó ebédhez szól a nóta - Kocsis Lajos és Barátainak műsora, 13:30 Főzőverseny eredményhirdetése, 14:00 Néptánc bemutató, Berekfürdői Hagyományőrző Néptánccsoport, Karcagi Pántlika Néptánccsoport, Nagyiváni Hagyományőrző Néptánccsoport Közreműködik a KOKAS Banda. 16:00 Karcagi Aikido Egyesület 19:00 Kapuzárás. 20:00 Kapunyitás 21:00 EDDA MŰVEK - élő nagykoncert- 22:30 Disco DJ Olasz Belépő: 1500.- Ft- Augusztus 3. (vasárnap): 9:30 Bereki Modern Tánccsoport bemutatója 10:00 Alma együttes - élő koncert- Napközben gyermek programok: Lufi bohóc, arcfestés, csillám tetoválás, ugráló vár. (forrás:gyogyvizek.hu)

2014-07-24 11:54:54

megb__k__l__s.jpgAz Egymással-Egymásért testvér települési találkozó program keretében találkozás Jókai Anna Kossuth-díjas íróval. Lélektől-lélekig - vallomások az időről, a szerelemről és a hitről. Kemecsi Ferenc filmrendező, előadóművész verses előadó estje 2014. július 25-én pénteken 17:00-től Berekfürdőn a Megbékélés Háza nagytermében. A program ingyenesen látogatható. (forrás:berekfurdo.hu)

2014-07-18 09:44:40

tomajmonostora.jpgEgy levelekkel, üzenetekkel teli kis üveget találtak a kivitelezők a napokban a katolikus templom felújítása közben a torony keresztgömbjében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán. A 1939-ből származó feljegyzéseket maiakkal kiegészítve egy új időkapszulába zárva tették vissza csütörtökön eredeti helyükre a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt gazdái. A rendhagyó esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatón Fazekas Szabolcs, a település független polgármestere szólt arról, hogy Tomajmonostorán többen is élnek a 75 évvel ezelőtti sorok íróinak leszármazottai, ismerősei közül. A Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt ez év tavaszán kezdődött és hét környékbeli település – Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tomajmonostora és Újszentgyörgy – 13 helyszínét érinti. Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió és a magyar állam 100 százalékos támogatásával csaknem félmilliárd forintból a tervek szerint szeptember végére elkészülő beruházássorozat részeként nyolc templomot újítanak fel, és négy vallási kegyhelyet, valamint Kunhegyesen egy használaton kívüli épületegyüttes átépítésével vallási turisztikai szálláshelyet alakítanak ki – mondta a polgármester. A sajtótájékoztató végén Mészáros Ferenc plébános megáldotta a kapszulába helyezett régi és új leveleket, emléktárgyakat, majd visszahelyezték őket a torony keresztgömbjébe. A tomajmonostorai katolikus templom 1938-ban épült a lakosság, az egyház és gróf Nemes János közreműködésével. A keresztgömbben talált üveg 1939-ben tintával írt emléksorokat őrzött háromnegyed évszázadon át. Köztük a templom bádogosáét, az egykor az épület mellett lakó Ádám Sándorét, valamint Barczi József kántortanítóét, aki így fejezi be sorait:
    Utókor! Gondolj hálával elődeid nehéz verítékes munkájára!
Bernáth István, a falu fűszeres, rőfös kereskedője 1939. június 22-i dátummal többek között ezt vetette papírra:
        Isten kegyelméből éltünk és jelen voltunk ezen gömb lezárásánál, melynek hosszú évezredeken keresztül hirdetni kell az igaz keresztény hitet. Átkozott legyen az a kéz, mely romboló szándékkal hozzá nyúlna.
A templom rekonstrukciójának keretében a szakemberek a födém cseréjével megszüntetik a hajórész eddigi beázását, felújítják a villámhárító rendszert, korszerűsítik a nyílászárókat, a padlóburkolatot és az elektromos hálózatot is. A homlokzati festéssel, növények telepítésével, a kerítés átépítésével kívül-belül megszépül a templom.(forrás:librarius.hu)

2014-07-10 08:12:10

0.jpgTisztelt Karcagiak! Egy éves gyűjtőmunka eredményeként elkészült az Emlékek a csipkeverés nagykunsági történetéből című csipkekönyv kézirata. A csipkekönyv valamennyi kunsági ember közkincse. A kiadást a Karcag Város Önkormányzata megbízásából a Györffy István Nagykun Múzeum vállalta. Kérjük járuljon hozzá Ön is a nyomtatási költségekhez! A kéziratot a Déryné Kulturális Központ Kunrózsa csipkekörének gyűjtéséből Fejesné Koppány Gabriella (csipkekészítő népi iparművész) állította össze. A támogatást a csipkekönyv megvásárlásával illetve mecénási pénzösszeggel teheti meg. A kéziratot 2014. július 15-én szeretnék leadni, hogy augusztus 20-ra megjelenjen a könyv. A csipke könyv várható ára: 4.000.-Ft/db

2014-07-07 15:12:26

berekvar__zs.jpgCsillagászati hét Berekfürdőn 2014. július 7-től 13-ig az egri Varázstorony  közreműködésével. Tabló kiállítás a Bod László Művelődési Házban hétköznap 8:00 és 16:00 között. Interaktív kísérletek a strandfürdőben. Burleszk és fizika címmel a némafilmek elemzése a fizika szemszögéből. Vetített képes csillagászati előadások hétköznap a művelődési házban. Távcsöves megfigyelés hétköznaponként a Veress Zoltán Általános Iskola udvaráról. Brutális fizika - izgalmas kísérletek a strandfürdő területén. (forrás:berekfurdo.hu)

2014-06-27 10:02:48

karcagi_birkaporkolt4.jpg2014. június 27-28-án Karcagon XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon, ahol a hungarikummá nyilvánított főzési módszerrel készítik a híres birkapörköltet. Szepesi Tibor főszervező az MTI-nek elmondta a fesztiválon kiemelt helyet kap a környezettudatos szemléletmód népszerűsítése.
A múzeumparkban és a Kossuth téri parkban - ügyelve a biztonsági szempontokra - szinte minden "talpalatnyi földet" kiadtak főzőhelynek, pedig már a tavalyi 173 nevező elhelyezése sem volt könnyű feladat - tette hozzá. A főszervező tájékoztatása szerint a több mint kétszáz egyéni, páros, trió vagy ennél népesebb csapat gasztronómiai remekéhez várhatóan majdnem 300 birkát vágnak le, néhány főzőgárda ugyanis két állatot is "feláldoz" a pörköltnek. Főzőedénynek a karcagiak öntöttvas lábast vagy fazekat használnak, a túrkeveiek viszont csak bográcsba tudják elképzelni az étel elkészítését - beszélt a fortélyokról Szepesi Tibor. A fesztivál főzőversenyes napján, szombaton fél 10-től a Nagykunságból közéleti pályára indult politikusok, így Fazekas Sándor földművelésügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntik a vendégeket. Rajtuk kívül rövid beszédet mond Szűcs Lajos, az Országgyűlés jegyzője, Török Ferenc, a díszvendég Kalocsa polgármestere, a szintén karcagi Kovács Sándor, a Szolnok megyei közgyűlés elnöke, valamint a házigazda város nevében Dobos László polgármester. A díszvendég településről, Kalocsáról pénteken fotókiállítás nyílik a helyi múzeumban, ahol a szintén hungarikum kalocsai népművészet motívumait felhasználva pingáló-, tojásfestő-, kézihímző és porcelánfestő-bemutató tartanak. A főzőverseny eredményhirdetése szombaton délután 3 órakor lesz, ekkor átadják a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat. A kulturális és szórakoztató műsorok péntek délutántól szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást elsősorban a zenés műfajokban, fellép többek között Tolvai Renáta, Muri Enikő és a Bikini együttes. A fesztiválon kiemelt helyet kap a környezettudatos szemléletmód népszerűsítése, az érdeklődők hasznos gyakorlati tanácsokhoz juthatnak a fenntartható közlekedés, az energiatakarékosság és a felelős hulladékgazdálkodás terén. A karcagi rendezvény új színfoltjaként az Ökopresszóban változatos programok várják az érdeklődőket. Ezeken interaktív módszerekkel, gyerekeknek is érthető módon hívják fel a figyelmet a környezeti problémákra, a hagyományokban fellelhető kezelésükre és a mai megoldási javaslatokra. A látogatók megtanulhatják, hogyan hasznosíthatják házilag a megújuló energiákat fűtésrásegítéshez, víztakarékos locsoláshoz vagy áramtermeléshez, elsajátíthatják a szalmabála-építészet fortélyait és megismerkedhetnek olyan energiahatékonyságot ösztönző innovációkkal, mint a napelemes telefontöltő, a hőtükörként funkcionáló festék vagy a vízfogyasztást akár felére csökkentő perlátor. A kreatívabbak képzőművészek segítségével építhetnek várost hulladékból, az ifjabb látogatók pedig környezettudatos bábelőadás keretében sajátíthatnak el környezettudatos praktikákat, valamint próbálhatnak ki számos készségfejlesztő és ismeretterjesztő játékot az ökojátszótéren. (forrás:turizmus.com/mti)

2014-06-18 11:38:42

ment__.jpgÁtadták az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) országos projektjében elsőként felújított karcagi mentőállomást 2014 június 17-én, kedden. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett, Sürgősségi ellátás fejlesztése - mentés című kiemelt projektben 10,94 milliárd forint áll az OMSZ rendelkezésére tevékenységének gyorsítására, valamint a dolgozók munkakörülményeinek javítására. Az átadó ünnepségen felolvasták Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, térségi országgyűlési képviselő levelét, aki hangsúlyozta: a vidékfejlesztés nem korlátozódhat csupán a gazdaságra, szükség van az élet más területeinek, így egyebek között az egészségügyi ellátás fejlesztésére is. Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója arról beszélt, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai költségvetésből finanszírozott kiemelt projekt célja a kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása az ország egész területén, továbbá a helyszínre érkezés időtartamának jelentős mértékű csökkentése, a mentőellátás szempontjából hátrányos helyzetűnek tekinthető régióban, kistérségben. (forrás:richpoi.com)

2014-06-24 07:55:28

fazekash__z.jpgA karcagi Györffy István Nagykun Múzeum rendezésében 2014 június 24-én, kedden 16:00-kor megnyílik Karcagon a Kántor Sándor Fazekasház (Karcag, Erkel Ferenc u. 1.) A felújított kiállítást megnyitja: Pölös Andrea néprajzkutató a Hagyományok Háza főmuzeológusa Közreműködik a Pacsirta Népzenei Kör. A Kántor Sándor Fazekasház megtekinthető 2014. szeptember 30-ig, hétfő és vasárnap kivételével naponta 10:00-16:00-ig.

2014-06-06 10:09:37

karcfeszt.jpg2014.06.06-07. KARCAG IFJÚSÁGI HÁZ. 2014. június 6-án, pénteken 16:30 kapunyitás. a rendezvény teljes bevételével Kiss Gergő gyógyulását segítik. Fellépnek: MEGDÖBBENT VÁROSLAKÓK,THE BEST COMPANY, NAGY PETI AQSTIK, VALE OF TEARS, FACE NO MORE, BRAIN DRAIN, SLIDE AWAY. 2014. június 7-én, szombaton kapunyitás 16:30. a rendezvény teljes bevételével Marosvölgyi Csaba rehabilitációját segítik. HEAL SENOR, REMORSE, WHITEBACON, SORROW IS A SAGE, 20 ÉV ROCK TRIÓ, LUMBERJACK COMMANDO, NÉMETH MIHÁLY UTAZÁSAI. 

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu