2023. Szeptember 21. Csütörtök Máté napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

« Vissza a hírekhez
2023 május

2023-05-31 13:16:59

A szezont mi is megnyitottuk. Az uram bográcsban főzte a csirkepörköltet, amit aztán jóízűen meg is ettünk a teraszon május elsején. Még itthon voltak Marci fiamék.

Másnap, a tavaly nálunk menedéket talált kismacska (Szemecske) megfialt. Nem tudjuk hány kis cica van az alomban, mert nem engedi, hogy megnézzük közelebbről. Úgy tűnik jó anyuka, mert eteti és védi őket. Május első hétvégéjén meghívtuk a Sólyom családot egy kollagén partyra. Ez annyit jelentett, hogy az uram főzött egy bogrács köröm pörköltet és azt közösen el is fogyasztottuk. Nálunk a családban rajtunk kívül senki nem szereti a disznó e nemes részét. Idősb Sólyom László az utolsó falat után ki is jelentette, hogy ő már érzi is a jobbulást a térdében. Mi többiek is osztottuk e véleményt, mert nagyon hangulatos és jó este volt és úgy döntöttünk, hogy ősszel megismételjük. A köröm pöri után még grilleztünk is egy kicsit.

   

Anyák napján eljöttek Bence fiamék köszönteni. Blanka unokám egy hosszú verset is mondott. A két kislány virága itt virít a lakásban. Remélem sokáig gyönyörködünk bennük.

  

Május 7-én lekéstük az itthoni reggeli misét és Kabára mentünk templomba. Anyák napi áldást is kaptunk Bökő Péter plébános úrtól. Hazafelé jövet gondolkodtam azon, hogy mikor 1976-ban lengyel munkások jöttek építeni a cukorgyárat, akkor még egy kis kápolna volt a faluban, de az mindig tele volt imádkozókkal. Aztán 1989-ben elkezdték építeni a templomot és 1990-ben fel is szentelték, védőszentje a Magyarok Nagyasszonya. A cukorgyár már rég nem működik, de a templom áll és hívekkel teli. Szemecske nevű macskánk csak nem nőtt még fel az anyai feladatokhoz. Egy kiscicája kikerült a dobozon kívülre, ami a végét jelentette. Aztán meg át is „költöztette” a családot a biztonságos helyről a sövény aljába, épp akkor, amikor lehűlt a levegő, de reggelre visszavitte őket a „fűtött lakásba”. Ennek a manővernek sajnos újabb cica-gyermek esett áldozatul, így most már csak egy van az alomban. A virágok sorra nyílnak: a labdarózsa, a piros futórózsa, a nőszirom, a díszhagyma.

      

A Megyeri Kertészet futára meghozta a megrendelt növényeket, így el is tudtuk azokat ültetni. A kivit, a málnát, a szedret. Az almafát csak később, azzal megvártuk Marci fiunkat.

  

Május 12-én Budapestre utaztunk. A villám látogatás alkalmával Daniékkal is találkoztunk. Lilla már másodjára sütött Dezsőnek tortát a születésnapjára, bár lassan a névnapja is közeleg, úgyhogy akár annak is betudhattuk. A nagyon finom francia citromos édességet megettük Marciéknál, aztán elmentünk egy török étterembe vacsizni. Este fél tízre már itthon is voltunk, mert másnap rokonok jöttek vendégségbe hozzánk. 12-en ültük az asztalt körül. István gitározott, énekeltünk, beszélgettünk. Sanyika főzött finom szász gulyást, az asszonyok süteményeket hoztak, mindenki kapott virágot, házi pálinkát. A rossz idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Remélem jövőre ugyan így összejövünk. Rajtunk nem múlik.

    

A virágok nyílnak ezerrel. Most a rozmaring mutatta meg magát, aztán a sárga sásliliom, majd a zsálya.

       

Mondják, a májusi eső aranyat ér. Hát most „aranyeső” hullt ránk, mert kb. egy hete esik és elég hűvös is van. Szemecske azt az egy, megmaradt kis cicáját egyik nap kihozta a betonra. Még nem nyílt ki a szeme a kis állatnak. Próbáltam volna neki tejet adni, de még nem tudja, hogy kell fellefetyelni az edényből azt. Meg bizonyára nem éhes, el van látva tejjel. Már simogatjuk is, az anyja engedi.

     

Egészségügyi hetem volt, mert jártam a fogorvosnál és a fül-orr-gégészeten. Nem mondom, hogy élveztem, de kibírtam. Elnyíltak a tulipánok, lassan elhullatja a szirmait a labdarózsa, viszont a muskátlik most kezdenek virágozni és egész nyáron élvezhetjük szépségüket.

Nyílik sokminden a kertben: a dalmáciai harangvirág (amit egyszer cserépben kaptam és kiültettem), a szeder, az illatos lonc, a bodza.

      

Dezső névnapja most is több alkalommal lett megünnepelve. Először az Árnyas Kempingben, majd itthon nálunk a teraszon a szomszédékkal, barátokkal és végül a családdal.

   

Daniék Krk szigetén voltak az ünnepi hétvégén, Marciék nálunk. Pünkösdkor Matykó is velünk volt a templomban. Rózsák nyílnak egyre másra a kertben, meg már pirosodik a cseresznye is. Szemecske egyszem megmaradt cicáját valahova elrejtette. Nem találjuk sehol. Ő pedig egyik helyről a másikra vándorol és szunyókál egész nap. Étvágya sincs. Délután a szomszédból, Marika hozta a picit. A tyúkólban találta meg.

    

A kertben sok a tennivaló. Az uram kaccsolta a szőlőt, elvetettük a mángoldot, a sóskát, a lestyánt. Csináltuk 13 liter bodza szörpöt. Lett fenyőrügy szirup is. Nagyon hamar eltelt ez a hónap, illetve lassan ez a félév. De már a júniusi programok is alakulnak. Azt gondolom nem fogunk unatkozni akkor sem.
(Írta: Csontos Gabriella)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu