2023. Szeptember 22. Péntek Móric napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Évadnyitó
2023-09-16 16:31:57

Hétmérföldes Szabad Bált rendzenek 2023. szeptember 30-án 19:00-től Debrecenben a Hatvan utca 32. szám alatt a Hajdú Táncegyüttes székházában.   

« Vissza a hírekhez
2023 április

2023-05-16 20:17:58

Az áprilist is böjttel kezdtük. Hét közben továbbra is húsmentesen étkeztünk. Ettünk: mángold levest (édesen)-sajtos, fokhagymás, zsályás rizst hozzá. Volt császármorzsa, zöldbab leves, nudli, magyaros krumpli leves, gyümölcsleves és slambuc. A Nagyhéten elhoztuk a lányokat már szerdán, iskola után. Ekkor mentünk el a temetőbe is, hogy vigyünk tavaszi virágokat szeretteink sírjára. A kertünkben nyíltak.

   

Nagyon hideg, szeles lett az idő. Két napig ki sem mozdultunk a lakásból. Ezért moziztunk, megnéztük A muzsika hangja és az Egy bogár élete című filmeket. A lányok kérésére anyák napi meglepetést készítettünk a menyemnek. A fekete macskát Jázmin, a fehéret Blanka adja át május első vasárnapján.

Voltunk szomszédolni, jött Szilvi és tojást díszítettek vele a lányok, papa pedig az ebédet készítette.

      

Nagypénteken többen beugrottak hozzánk, s miután hazavittük az unokákat vendégségbe mentünk. Géza hozta a legújabb könyvét dedikálva, Szilvitől és Zolitól közös fényképet kaptunk ajándékba. Ági elmesélte, hogy hogyan süti a húsvéti kalácsot, aztán le is írta, úgyhogy másnap úgy is csináltam. Görögkatolikus módra, ahogy a hajdúdorogiak készítik. Már a nagyszombati misén megszenteltetett, így húsvét vasárnap reggelire fel is vágtuk. Foszlós lett és jó ízű.

   

Folytatva a virágok sorát, most a cseresznyefát fotóztam le, de kicsit furcsa lett a kép, mert épp esett a hó. Szóval tél a tavaszban, vagy tavasz a télben? Két napig szakadt, sűrű pelyhekben április 6-7-én.

    

Nagyszombaton megérkeztek Marciék és a nászuramék, így együtt ünnepeltük Krisztus feltámadását. Én másnapra beteg lettem, iszonyúan fájt a torkom, éjszaka alig bírtam aludni. De örömmel vettem, hogy a család férfi tagjai meglocsoltak, az uram megöntözte rózsavízzel a menyünket, a nászasszonyunkat, a szomszédokat és a baráti házaspárok hölgy tagjait. Kapott is szépen díszített tojásokat, csoki nyulakat érte. Én továbbra is szeretném, ha hét közben húsmentesen étkeznénk, így a húsvét utáni napon karalábé leves, paprikás krumpli uborkasalátával volt az ebédünk. Matyinak kötöttem már mellénykét, hordja is, de most egy elegánsabbat csináltam.

   

Továbbra is böjtösen. Az ünnepről megmaradt krumplipürét is felhasználtam. Megdinszteltem egy kis fej vöröshagymát, azt hozzáadtam a püréhez, majd kis kenyértészta darabokba beleraktam és azokat forró olajban kisütöttem. Paradicsompürét összekevertem fokhagymával és kaporral, ez volt hozzá a mártogató. Fincsi lett. Ezt máskor is megcsinálom, mert az uramnak is ízlett. A kertünkben pompáznak a tulipánok mindkét cseresznyefa virágban.

      

Április közepe táján veteményeztünk, gyomláltunk, füvet nyírtunk. Végre kinn lehettünk a szabadban, bár jól fel kellett öltözni, mert az idő még elég hidegecske annak ellenére, hogy süt a nap. Két napra Marciékhoz mentem, addig Dezső lefestette a pergolának való fa oszlopokat, amiket majd a május elsejei hosszú hétvégén megépítenek. De aztán Papa csak egy napig bírta unoka nélkül és másnap már ő is vonatozott hozzánk. Szép idő volt mindkét nap, sokat sétáltunk, énekeltünk, bolondoztunk. Matyi már eszik alma- sütőtök pürét, banánt, és forgolódik rendesen. Hazajőve folytattuk az itthoni teendőket. Dezső véglegesen lefestette a faanyagot, én előkészítettem a céklának a helyet, locsoltam. Ebédre csináltam puliszkát: édes és sós változatot. Az édeshez tejet, áfonya lekvárt és kandírozott narancshéjat ettünk, a sóst meghintettem sajttal és tejfölt tettem a tetejére. Mennyei lett. A kerti virágok közül most nem nyílt ki újabb, viszont az ablakban a karácsonyi kaktuszok bimbóznak, sőt már virulnak. Aztán már nyílt is az orgona, a kakukkfű.

      

Április 21-én Álomzugba mentünk vacsorára, ahol találkoztunk rég látott ismerősökkel: Martonos Tamással és feleségével Ráchellel, akik Magyardécséről érkeztek, valamint Papp Józseffel és párjával Enikővel, akik Létavértesről jöttek a meghívásra. Másnap Hegyközszentmiklóson fürödtünk.

    

Még fűtűnk, mert hideg van, napokig esett az eső, de mire jöttek Marciék le tudtuk vágni a füvet az udvaron. Dezső befejezte a festést. Megnyitottuk a szezont Szilviéknél, ahol Zoli finomakat sütögetett.

  

Aztán megérkeztek a fiamék. Még hétközben Marci dolgozott, de hétvégén megcsinálták a kívánságom szerinti pergolát, amire majd a kivi bokor fut fel reményeim szerint. A növényt már megrendeltük.

  

Matyink személyi igazolványt kapott a Kormányablakban Szilvinél. A birsalmafa is gyönyörű és elvirágzott a medvehagyma. A böjtöt már nem nagyon tartom, „török hetek” voltak a Lidl-ben és finomságokat vett az uram: dolmát, pidét, tortillát, ahhoz finom csirkehúsos betétet.

   

Április utolsó napján Szabadkígyóson voltunk családostól a Wenckheim-kastélyban. Matyikánk aludt, a szülők kastélytlátogattak. Jó levegő, ragyogó napsütés. Nagyon szép nap volt, ahogy megálmodtam. (Írta: Csontos Gabriella)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó


www.facebook.com/fenyvespanninyaraloKézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekesww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu