2022. November 30. Szerda András, Andor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Fél évszázad
2022-11-27 17:09:44

Dr. Kenyeresné Z. Ágnes művésztanár ötven éve él Karcagon. Ezen jubileum alkalmából kiállítást és vásárt tart 2022. december 1-2-3-4-én, csütörtöktől vasárnapig 11:00-től 17:00-ig Karcagon a Cikk-Cakk üzletsor középső átjárójában lévő műtermében. 

« Vissza a hírekhez
Szeptember

2022-10-18 15:15:47

Az év kilencedik hónapja számomra a születés, hiszen 15-én van a születésnapom. Épp láttam egy viccet a facen: „Tudja mindenki, hogy a kilencedik hónapban van?” Hát az én Lídia menyem az biztos. Már szépen domborodik a hasa, majd szétfeszíti a kisManó. Nagyon itt az idő. Az uram nem győz engem visszafogni, mert legszivesebben minden percben, minden órában kérdezgetném őket, hogy minden rendben van e? Az elsőszülött unokámat - Blankát - is nagyon vártuk, de Kriszta menyemnek már van egy nagyfia és ő tudta, hogy mi az, mikor világrajön egy angyal. Apás szüléseik voltak és Bence fiamért azért aggódtam, hogy mit érez majd és hogyan tud segíteni ebben a helyzetben a feleségének. Jázminnál már Bence is tudta mi következhet. Az akkori  képeket nézegetve mindig elsírom magam, mert a Szent család jut eszembe róluk. No, ez vár Marciékra is. De még a hónap kezdetén vagyunk és nekünk nagyon sok meghívásnak kell eleget tennünk. Alig jöttünk haza a Balatonról Sarudra voltunk hivatalosak az unokatestvéremékhez. Szép őszi idő volt és a Tisza tónál is gyönyörű a naplemente.

   

A földesi volt kolléganőimmel és a debreceni barátnénkkal már egy éve szervezzük, hogy közösen elmegyünk Edithez Tornabarakonyba. Hárman közülünk már nyugdíjasok, mi Edittel segélyesek és olyan sok a munkánk, a programunk, hogy alig tudtuk összeegyeztetni, hogy az időpont mindenkinek jó legyen. Irma így sem tudott jönni sajnos. Azért csak felkerekedtünk, és útközben beiktattuk, hogy Edelényben megnézzük a felújított kastélyt. Az épület a város közepén van, eddig nagyon romos állapotban volt és most teljes pompájában ragyog és igazán élvezetes, hangulatos tárlatvezetésben volt részünk. Edit, aki már többször is volt  ott Bogival – a kedves agárral – nem tudott bejönni velünk, de mi hárman végigjártuk a teremeket.

   

Tornabarakony egy pici zsákfalu a kéktúra mentén. Edit Levendulás házában sok vándor megpihent már. Jó házigazda és szervező barátnénk igen kemény programot állított össze nekünk. Én sokszor itthon hetekig ki sem megyek a kapun, most az egyik nap a telefon lépés-számlálója tízezer lépést mutatott. Nem is kellett este ringatni bennünket, úgy dőltem bele az ágyba, mint egy zsák. 

Voltunk Derenken, az elhagyott goral lengyel faluban, Tornaszentandráson az ikerszentélyes templomban, Szilveszternél, az öreg tölgynél. Jó szívvel ajánlom a túrázni, elvonulni vágyóknak: tornabarakony.hu

   

Hazafelé jövet bementünk Bükkszentkeresztre a másik unokatestvéremhez, aki ugyancsak -mint én -,  szeptember 15-én született nyolcvan évvel ezelőtt. Drága Évám nagyon meghatódott és boldogan mesélte, hogy a család is meglepte őt. Négy generáció köszöntötte e jeles napon.

Az én 65. születésnapom szinte egy hétig tartott, mert alighogy hazajöttünk a hegyi bolyongásunkból villám látogatást tettek a bátyámék nálunk épp szeptember 15-én. 

Előtte letudtam a hivatalos tennivalókat. Voltam a Munkaügyi Központban, a Kormányablakban és elindítottam az öregségi nyugdíjazásomat. Hát ezt a napot is megértem! Istennek legyen hála! Hétvégére Daniékat vártuk. Jöttek köszönteni és élménybeszámolót tartani a portugáliai útjukról.

Majd Bence fiam látogatott meg és kívánt boldog születésnapot nekem. Jót beszélgettünk vele is. Marci már több napja kapacitált, hogy ha már ingyen utazom ugorjak fel hozzájuk egy napra. Az uram nem jött, mert a nagy aszály ellenére a kis birsalma fán rengeteg termés lett. Igaz, hogy pálinkának kevés, befőttnek viszont sok, úgyhogy több napig tisztította, darabolta, dunsztolta.  

Tehát őrá munka várt és nagylelkűen azt mondta, hogy csak menjek a gyerekekhez, akik meglepetésként elvittek a Játékszínbe a 8 nő c. előadásra. A vonatút nem volt zökkenő mentes, hiszen a sebesvonat mozdonya épp Püspökladánynál mondta fel a szolgálatot. Mindenkit leszállítottak és az IC-re ültettek fel. Nem volt helyjegyem, így végig aggódtam az utat, hogy mikor állítanak fel az ülésről. Aztán Budapesten hatalmas szivárvány ragyogott az égen ahogy a színház felé tartottunk. Kell ennél csodálatosabb üzenet?

Természetesen a hagyományos Árnyas Kempinges szülinapi este sem maradt el a Szilágyi házaspárral.

   

Tehát a szeptember valóban a születésről szól nálunk. Szeptember 29-re várják Marciék a babát.

És miután hazajöttem a budapesti kiruccanásból az uram és a kertünk meglepett egy kosár paprikával és paradicsommal, amiből lecsót főztünk télire. Igazán nem panaszkodhatunk az idei termésre.

Szeptember utolsó hete már izgalommal telt. Eszünkbe jutott egy pár családi történet, amit anyukáink meséltek anno: Mikor anyósom, Farkas mama Zsuzsit - a sógornőmet – várta, és mentek hazafelé, a Klinikánál mondta mama az uramnak, aki akkor hét éves volt, hogy itt fog megszületni a testvéred.
- És akkor neked is itt kell lenned majd? - kérdezte.
Anyukám pedig arra emlékezett mindig, hogy a bátyámmal nagyon nagy terhe volt. Akkor még nem volt ultrahang készülék, és az orvosok szerint iker szülésre kellett számítani. Anyukám a Demke (ez Debrecen egy régi anya- és csecsemővédelmi intézete, valamint gyermekkórháza volt a Meteor Mozival szemben) ablakából kiabált le a látogatásra érkező apukámnak, hogy azt mondják az orvosok, hogy ikreink lesznek. Apukám majd nem elájult ezen információtól, de anyukám nagyon boldog volt. Aztán megszületett a bátyám, és anyukám azt kérdezte az orvostól, hogy mikor jön a másik, de azt a választ kapta, hogy ez az egy gyermek van. A hír tévesnek bizonyult. Még azt is mesélte anyukám, hogy a várandóssága utolsó heteiben kitakarította a házat és mikor az ágy alját seperte beszorult alá.
Szeptember 30. van és Manócska még Lídia pocakjában élvezi az életet. Én már tegnap óta nagyon izgatott vagyok, mindenki telefonál, kérdezősködik: a bátyám, a szomszédok, barátaink. Márton fiamék nyugodtak, ma megy hozzájuk az asztalos beépíteni az ajtót a gyerekszobába, vettek egy energiatakarékos hűtőt, azt is ma szállítják le. Mindent megszerveztek, hogy ha netalántán beindulna a szülés, akkor Dani bátyja megy, és mindenkit beenged: a mestert, a szállítókat. No, erre nem került sor, mert szeptember 30-án, még boldogan és várakozással teli örömmel a Farkas házaspár fogadta az embereket a lakásba. Kicserélődött a hűtő, beállították az ajtót. Minden kész és türelemmel várunk, hogy Manócska megérkezzen e világra.

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

www.facebook.com/nagy.eva.798

Aki most érettségire készül és remeg

a matematika szó hallatán is,

annak ajánlom Nagy Éva online matek kurzusait.ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


S E G Í T S É G

kormany.hu

karitasz.hu

www.baptist.hu

reformatus.hu

www.maltai.hu

segelyszervezet.hu


Madarásszunk együtt

www.facebook.com/madarsuli.foldes


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertyawww.mediaunio.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu