2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A karácsony misztériuma

2014-12-23 13:03:24

Karácsony…Mindnyájan nagyon várjuk ezt a szép ünnepet. Sajnos, az idők során   rengeteg  közhely is született vele kapcsolatban,  ezek között ez jár élen: „ a szeretet ünnepe…” Ez a kis elmélkedés arra szeretne rávilágítani: mi  is maradt mára ebből az ünnepből, az ünnep misztériumából. Még jól emlékszem  a régi,  gyermekkori   Karácsonyokra, és bizony, nagyon szívesen   emlékszem vissza rájuk, még 65 éves fejjel is .  Igen, szívesen,  és  bizony,  meghatottan is, sok szeretettel és rengeteg nosztalgiával… Ez persze így természetes,  hiszen  ahogy  életem  napja lassan-lassan a nyugvópont felé közeledik, minden régi dolog valahogy megszépül. 
images_1.jpg
Igen, a régi Karácsonyok.  A  nagyszüleimék egy kis vaskályhával fűtöttek, ami    Karácsonykor mindig  sokkal gazdagabban ontotta hevét.  Ha máskor takarékosan is kellett bánni a tüzelővel, az ünnepen mindig jó meleg volt. A  meleg  szobában  estefelé aztán már ott  állt  minden gyerek álma: a karácsonyfa, telis-tele szaloncukorral. A mai kor szerencsés gyermekei már kényük-kedvük szerint válogathattok a zselés, marcipános, és csak a jó ég tudja, miféle szaloncukrok között.  Az '50-es, '60 években azonban csak egyféle szaloncukor volt:  kőkemény, fogat próbáló.  Az íze sem volt olyan jó –de ki törődött vele!  Nekünk,  gyerekeknek így is ez volt  maga a csoda. Háromféle színű  cukor volt: rózsaszín, fehér  és  barna.  A  rózsaszínűt   puncs-, a fehéret citrom-, a barnát csoki ízűnek  becézték  a gyártók. Az volt az érdekes, hogy évről évre legelőször mindig a barna fogyott el: mindenki azt lopkodta a fáról, és csak azután fogyott a többi.
Hát még   amit a fa alatt kerestünk, és találtunk!  Az ajándékot  akkor  valóban  az  a  betlehemi  Jézuska hozta, akiről tudjuk:  nagy szegénységben, egy istállóban született… Egy kisebb baba, egy könyv, és főleg ruhanemű – hiszen ezekre volt akkoriban a legnagyobb szükség. Egyszerűek voltak tehát ezek az ajándékok, mégis nagy örömet szereztek nekünk. A kis karácsonyfa alatt  hálatelt szívvel  énekeltük  együtt, az egész család  a szebbnél szebb karácsonyi énekeket – amelyeket még ma is tudok és nagyon szeretek. Miután megjött a Jézuska, vacsoráztunk,  ezután pedig folytatódott   a  gyönyörű, bensőséges  Szenteste. Nekünk, gyerekeknek is szabad volt  ilyenkor fennmaradni, amíg csak le nem ragadt a szemünk. Közös kártyázások ,társasjátékok,  mesélések  jelentették   az esti programot  - el nem mulasztottuk volna ezeket semmi pénzért!
Nem véletlenül maradtunk fenn,  hiszen  éjjel  11 óra tájban mindnyájan –mi, gyerekek is- szépen felöltöztünk és készültünk  a templomba, az éjféli misére! Ez koronázta meg igazából a napot, az ünnepet, és s nekünk, katolikus  embereknek  kihagyhatatlan  -kötelességünk? –nem:  igényünk volt arra, hogy Jézus születését  sok más  emberrel közösen ünnepelhessük.
betlehemjo.jpg
A templom hatalmas épület volt, minden fűtés nélküli. Majd ráfagytunk a padra, és ha beszéltünk, vagy énekeltünk,  dúsan göndörödött a szánkból a pára.  Mi, gyerekek különösen nagyon élveztük ezt,  hatalmasakat fújtattunk tehát  - ha kellett, ha nem. Csak szüleink, nagyszüleink rosszalló pillantása szakította félbe ezt az ártatlan szórakozást. Szépen lezajlott a mise, mi közben boldogan énekeltük a szebbnél szebb karácsonyi énekeket:
                        „Krisztus, Jézus született, örvendezzünk,
                         néki öröméneket zengedezzünk…”
vagy a legrégebbi magyar karácsonyi éneket:
                      „Csordapásztorok midőn Betlehemben
                        csordát őriznek éjjel a mezőben....”
Hazafelé megtisztult lélekkel, boldogan tapostuk a mély havat, miközben a házak kéményei békésen pipáltak a téli éjszakában…
Sok évtized eltelt azóta.Én magam is szülő, majd pedig nagyszülő lettem, de a Karácsony  azóta is a legszebb, legkedvesebb ünnep maradt számomra .  Mostanában azonban nagyon sokat gondolkodom egy   sor nyugtalanító  jelenségen. Manapság mi  már sokkal  több pénzzel rendelkezünk, mint régen szüleink, nagyszüleink.  Így az ajándékozási szokások is alaposan megváltoztak.  Önmagában nem volna ez baj, hiszen mindenki nagyon szeret ajándékot kapni, és a szülők is akkor boldogok, ha gyermekeik álmait, vágyait be tudják teljesíteni. Mégis: valami elveszett… Nem tudom, vajon örökre-e, csak remélni tudom, hogy nem.  Rajtunk múlik, hogy feltámasszuk a régi szép, bensőséges ünneplést. A TV-ből, rádióból  egyre ömlik ,  a plakátok is ránk kiabálják:  végy ezt - végy  azt…olcsó, most akciós..csak Neked!! Anyagiasult világunkban sajnos, a fogyasztás, a vásárlás van a középpontban. Az üzletekben, plázákban a mérgezett egérhez hasonlóan rohanó, szinte hipnotizáltan turkáló, vásárló – és nagyon ingerült,  idejekorán kimerült  emberekkel találkozhatunk.Sokszor látni  parázs  veszekedést folytató házaspárokat, ahogy  szinte gyűlölködve rángatják , taszigálják egymást pulttól pultig. Igen, hiszen kezükben ott a hatalmas lista:  ki mit kért –mit rendelt!-  karácsonyra!  El tudom képzelni: ha elérték céljukat  és mindent megvettek, amit kellett (vagy a pénzük fogyott el) – otthon csak lerogynak a legközelebbi székre, és magukban  csöndben elátkozzák az egész karácsonyi mizériát.
karc3a1csony_8.jpg
Erről szólna tehát a Karácsony?  Vásárolni, vásárolni –még azon az áron is, hogy ehhez bizony akár kölcsönt  is  fel kellett venni?
Újra és újra visszagondolok  azokra a régi karácsonyokra, amikor  vonattal ugyan, de mindig igyekeztünk  szeretteinkhez eljutni. Hogy tudtunk örülni az egyszerű ajándékoknak  és azoknak  a jókedvű közös játékoknak is,  amelyek tétje egy-egy szem dió, vagy alma volt csupán! Milyen jó volt aztán a közös látogatás az éjféli misére, utána  pedig  - lélekben megújulva-  ahogy mindenki kedvesen kívánt egymásnak  nem kellemes, hanem  áldott  Karácsonyt!
Tudom, hogy  az Idő mindent megszépít, mint ahogy azt is tudom: egyes dolgok sosem térnek már vissza. Mégis: nem lehetne nyugodtabban, csöndesebben, s főleg bensőségesebben ünnepelni? Jó lenne visszatalálni ahhoz az egyszerű, szegényes kis betlehemi jászolhoz és annak lakójához. Ő koldusszegényen érkezett a földre, de elhozta nekünk a szeretet nagy ajándékát.   Fogadjuk hát méltóképpen  ezt az ajándékot, és osszuk minél  több- és többfelé, hiszen a Karácsonynak ez a lényege, az igazi, a legfőbb ajándéka!  Sokkal gazdagabbá válnánk lélekben, és volna szemünk a szükség, a nyomor meglátására is. Olyan sokan vannak egyedül –vagy ténylegesen, megözvegyülve, vagy pedig társas magányban tengődve…és csak sínylődnek, megkeseredett lélekkel, reménytelenül. Ha  megpróbálnánk  igazán, és őszinte  közeledési szándékkal   kinyújtani egymás felé a kezünket (és nemcsak az ünnepi eufóriában hangoznának el a sztereotip jókívánságok) – nagyon sok mindent  meg tudnánk változtatni magunk körül. Próbálkozzunk:törekedjünk erre…(Írta:Dr. Hajdú Lajosné Rácz Gabriella)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu