2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
120 főzőhely lesz Budapesten

2014-12-05 08:21:57

csontosgy.jpgRekordkísérlet lesz Budapesten, a SYMA csarnokban 2014. december 5-6-án megrendezendő Nyugdíjas expo keretében a Karcagi Birkafőzők Egyesület tagjainak és jeles helyi főzők részvételével. Mint Nagygyörgy Jenő egyesületi elnöktől megtudtuk, a Magyar Piac Szövetkezet részéről Konrád Istvánné és Galisz Tamás kereste meg őket azzal az ötlettel, hogy az expo keretében állítsanak fel egy guinness rekordot, főzzenek meg 7500 adag karcagi birkapörköltet. Az egyesület elvállalta a felkérést, melyet támogatott dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter valamint a karcagi önkormányzat is Dobos László polgármesterrel. - A rekordhoz 2625 kilogramm birkahúst kell megfőzni. Kell még hozzá 260 kilogramm hagyma, 26 kilogramm őrölt csemege és 10 kilogramm csípős paprika, 1800 darab szárított csípős csöves paprika, 120 kilogramm sertészsír, 40 kilogramm só és 120 fej fokhagyma. Mi ragaszkodtunk az egy birka egy öntöttvas lábashoz, amit a szervezők elfogadtak, így 120 főzőhely lesz, ahol a hungarikum karcagi birkapörkölt készül majd. Mivel pénteken van a főzés, nem tudtuk biztosítani, hogy minden kaszroj mellett álljon egy főző, összesen 48-an megyünk Budapestre, így lesz, aki több birkát is főz. A birkákat Karcagról, Nagyivánról, Apajpusztáról, Arnótról kapjuk, a levágást ifj. Hubai Imre vállalta a Berekfürdőben kialakított vágópontján. Ez nekünk azért is jó hír, mert így tudjuk, hogy a birka minden részét megkapjuk, hiszen a perzselt köröm, a fej nélkülözhetetlen hozzávaló a karcagi birkapörkölthöz. A főzés után karitatív célokra megy el a 7500 adag birkapörkölt, hiszen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt illetve néhány önkormányzat nyugdíjas szervezetéhez fogják eljuttatni, így biztosan mondhatjuk, hogy újabb 7500 fővel fog gyarapodni azoknak a száma, akik kóstoltak karcagi birkapörköltet. A képen Csontos György és felesége az idei Karcagi Birkafőző Fesztiválon.(forrás:karcagtv.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu