2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Emlékezés Szűcs Sándorra

2012-10-29 15:04:14

sarret_koszoruzas.JPGA Háromföld (Hortobágy, Sárrét, Nagykunság) tudós kutatójára, a Sárréti Népfőiskola egykori igazgatójára, a kitűnő etnográfusra és szépíróra, Szűcs Sándorra emlékeztek halálának 30. évfordulója alkalmából 2012. október 26-án, a szülőfalujában, Biharnagybajomban tartott konferencián. Az önkormányzat, a Szűcs Sándor Emlékbizottság, a Tájkutató Alapítvány és a Szűcs Sándor Általános Művelődési Központ szervezésében, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezett egész napos konferencián tizenkét előadó méltatta a – sokak által csak a Sárrét professzoraként emlegetett – tudós munkásságát, írói életműve jelentőségét és utóéletét. Az ünnepeltet is megidézve foglalkoztak a Háromföld tájértékelésével (dr. Tóth Albert kandidátus), az általa irányított Sárréti Népfőiskola kapcsán a szabadművelődés korabeli jelentőségével (Péter Imre helytörténész), valamint a népmeséket és a falucsúfolókat gyűjtő íróval, kiemelten is a gyermekeknek szóló Madárkereső királyfiak című mesegyűjteményével (Vajda Mária PhD). Méltatták három megyére – Hajú-Bihar, Szolnok, Békés – is kiterjedő munkásságát, a karcagi múzeum élén töltött évtizedet (Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia kandidátus) és Békés megyei kapcsolatait (dr. Szabó Ferenc főlevéltáros, ny. megyei múzeumigazgató). Barátjához, a püspökladányi tudós néptanítóhoz, Dorogi Mártonhoz írott levelezőlapjainak elemzésekor (Oláhné Szász Ilona néprajzkutató) pedig a résztvevők képet kaphattak arról, hogy milyen is volt a „fényes szelek” időszakának egy tevékeny, népéért tenni akaró, azt emelni-művelni szándékozó értelmiségije. Dr. Csoma Zsigmond professzor  A puszta utolsó krónikása című, Túrkevén újonnan kiadott Szűcs Sándor-kötetről tartott értekezést, V. Szatmári Ibolya ny. megyei múzeumigazgató (a Szűcs Sándor Emlékbizottság és a Tájkutató Alapítvány Díj elnöke) pedig  a legújabban megjelent könyveket ismertette (Szűcs Sándor élete és munkássága, Szűcs Sándor és Dorogi Márton barátsága, Hasznos minden porcikája). Egykori tanítványainak és barátainak megható visszaemlékezései, a művelődési központ gyermekcsoportjának színpadi produkciója, valamint Galánfi András verses-zenés műsora színesítette s tette élményszerűbbé az egész napos programot. Késő délután, a konferencia záróaktusaként megkoszorúzták az egykori lakóház, az 1745-ben (!) épült kisnemesi porta falán lévő emléktáblát, s itt került sor a posztumusz megítélt PRO-REGIO BIHAR emlékplakett átadására is, miközben a helyi népdalkör Szűcs Sándor kedves dalait énekelte. (Írta és a fotót készítette: Ozsváth Sándor művelődéstörténész)  (forrás:polgarportal.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu