2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Méltón emlékeznek rá szülővárosában

2011-10-24 19:16:50

Kerekes_Laci.jpgPüspökladány Város Önkormányzata 2011. október 23-án posztumusz díszpolgári címet adományozott Kerekes László Jászai Mari-díjas színművésznek, a város szülöttének.
Kerekes László 1961. augusztus 23-án született. Püspökladányban töltötte gyermek és ifjúkorát, itt járt általános iskolába, majd a Karacs Ferenc Gimnáziumba. A helyi Veritas Irodalmi Színjátszó kör tagja volt, így nem csoda, hogy érettségi után jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Tehetségét fölismervén már első jelentkezésekor alkalmasnak találják a pályára: fölveszik a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára. A Főiskolán Kerényi Imre osztályában ismerkedik a színészmesterséggel. A főiskola elvégzése után 1984-ben Zalaegerszegre, a Ruszt József vezette Hevesi Sándor Színházba, majd 1991- ben a szolnoki Szigligeti Színházba szerződött. 1993-ban Nyíregyházára, a  Móricz Zsigmond Színházba kerül, ahol Shakespeare Othellojában Jagoként debütál. Itt, a Móricz Zsigmond Színházban, Verebes István direktorsága alatt ér el pályája csúcsára. A fiatal színész Csehov, Shakespeare és sok magyar szerző darabjában játszik kulcsszerepet, emellett az ország legnagyobb rendezőivel dolgozhat. Tenessy Williams A vágy villamosa 1997-ben, a Ványa bácsi ’98-ban több kategóriában is az év darabja, és 1997-ben a legjobb férfialakításért a helyi alapítású OSTAR-díjban részesül. Sokan úgy gondolják, ezek a Móricz Zsigmond Színház addigi legjobb előadásai. Öt éves kelet-magyarországi pályafutás után 1999-ben a budapesti Madách Színházhoz szerződik egykori osztályfőnöke, Kerényi Imre biztatására. Azonban az új nyíregyházi igazgató, Tasnádi Csaba jóvoltából félállásban továbbra is a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja marad. 2000 tavaszán országos elismerésben is részesül. Megkapja a Jászai-Mari díjat. Végső szerepe Nyikolaj Erdman A mandátum darabjában Sirokin, Ivan Ivanovics volt. Ez az előadás vele csak a premiert érte meg. A Magyar Színházak Fesztiválján, Miskolcon, a nagysikerű Krétakörben lépett föl utoljára. 2000. június 29-én váratlanul érte a halál. Ki gondolta volna? Állt autója mellett, az országút szélén. Hirtelen összeesett, s többé nem kelt fel. Augusztusi születésnapján már nem volt, aki elfújja a harminckilenc gyertyát. Temetésén megjelent a kortárs színésztársadalom színe-java. A ladányi temetőben álló síremléke - mely Győrfi Lajos Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotása - egykori kollégái, barátai zarándokhelyévé vált. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban bérlet őrzi a nevét. Most lenne 50 éves.
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu