2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2010-03-24 21:04:07

csergetesplakat.jpg

2010-03-05 13:29:26

rocksuli.jpg

 

Kedves Egykori Rocksuli Tanárok! Kedves Volt Rocksulisok! Közeleg a Rocksuli 20. születésnapi bulija, ami április 17-én a Klinika Moziban lesz megtartva. Ezúton keressük azokat a volt tanárokat és diákokat akik részt vennének ezen az eseményen. Jó lenne egy kis közös zenéléssel ünnepelni ezt a szép kerek évfordulót. Kérlek titeket, hogyha szeretnétek aktívan résztvenni a Rocksuli 20. születésnapján jelezzetek vissza a szuletesnap©rocksuli.hu emailcímre március 15-ig. (forrás:rocksuli.hu)

 


2010-02-28 10:28:17

penna.bmpA Neo-transzilvanista Irodalmi Páholy és a Határ-menti Kulturális Civil Polgári Kör pályázatot hirdet nyomtatásban még meg nem jelentetett, illetve más pályázaton ill. versenyen nem szerepeltetett irodalmi alkotások megmérettetésére. A pályázaton irodalmi kategóriákba tartozó prózai és verses művek vehetnek részt. Témabeli megkötés az hogy Hajdú-Bihar megyéhez tartozó vagy ide köthető témákról szóljanak az alkotások.
Pályázat címe: Hajdú-Bihar megyei szerzők antológiája
Pályázhatnak: Hajdú-Bihar megyében élő és lakó alkotók
Kategóriák: vers és próza
A pályázat célja: A tehetséges amatőr irodalmi alkotók felkutatása és egy közös antológia megjelentetése.
Az antológiában témamegkötés nincs. Vers és próza egyaránt beküldhető, bármilyen témában, terjedelmi korlátok nélkül. Minden alkotótól 5 pályaművet várnak, amelyek közül kiválasztják a három, közlésre legalkalmasabb alkotást. A keresztényi értékrendet, és a nemzeti politikai értékrendszert sértő írások a pályázaton nem indulhatnak.
Beküldési cím: versirodalom@yahoo.com
A pályázat fődíja egy könyvcsomag, második díj egy kétszemélyes vacsora, harmadik díj egy verseskötet. További információ: versirodalom@yahoo.com illetve 06/30-406-8169


2010-02-23 08:59:48

Csinszkaweb.jpg„Nem tudom, miért, meddig / Maradok meg még neked, / De a kezedet fogom / S őrizem a szemedet.” Ady Endre hitveséhez írott sorait mindenki ismeri, a Csinszka-versek az iskolai tananyag részét képezik. Kevésbé közismert azonban, hogy Ady halála után Csinszka Márffy Ödön festőművésszel élt együtt csaknem másfél évtizedig, s e kapcsolatból számtalan remekmű született. A kiállításon most először feldolgozott történet temetéstől temetésig tart: Ady koporsójától Csinszka síremlékéig. A közben eltelt másfél évtized azonban korántsem ilyen komor. Márffy és Csinszka házassága mindkettejük számára egyfajta megnyugvást, révbe érést jelentett, és leginkább a közös otthonépítés jegyében telt. A Szamóca utcai villa, ahol Márffyék laktak, a maga idilli környezetével a festő legfőbb ihlető forrása volt. A franciás iskolázottságú Márffy Ödön, aki korábban a Nyolcak avantgárd csoport festőjeként vált ismertté, a húszas évek elejére fokozatosan megváltoztatta korábbi, fauve-expresszionista stílusát, és mindinkább a „párizsi iskola” dekoratív látásmódjára emlékeztető harmonikusan színpompás képeket kezdett festeni. A mostani tárlaton elsősorban a művész „Csinszka-korszakának” festményeiből válogatunk. Márffy több mint félszáz olajképet és pasztellt, valamint sok tucat akvarellt, grafikát és litográfiát készített feleségéről. E művek túlnyomó része arckép, de akad közöttük akt, és az ekkoriban kedvelt kerti és társasági jeleneteken is gyakran feltűnik Csinszka bubifrizurás, törékeny alakja. Ugyancsak Márffy e periódusában készült festményein keresztül mutatjuk be a házaspár környezetét, a villát és annak lakóit, a kerti munkát és a virágokat, gyümölcsöket, a belőlük készült csendéleteket. A festményeket dokumentumok, levelek, Csinszka rajz- és verspróbálkozásai egészítik ki, és mindez együtt, reményeink szerint, új fénytörésben mutatja meg e nyugtalan lelkű, művészi hajlamokkal megáldott, magát azonban leginkább a múzsa szerepében megtaláló nő személyiségét. A másik Csinszka az eddigi legnagyobb Márffy-kiállítás Magyarországon 2010. február 25-től május 23-ig a debreceni Modem-ben.  (forrás: www.modemart.hu


2010-02-24 07:45:36

443864899_09ef932378.jpg

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt a „Hortobágyi esték” következő alkalmára. Egy mese, egy film és két nóta Hangulatpásztorok: Gencsi Zoltán,Basilides Ábris és Széplaki Gyula filmje, Bessenyei László,meg Galánfi András Időpont: 2010. február 25, csütörtök délután 16 óra 30 perc Helyszín: Hortobágy, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar ( Hortobágy, Petőfi tér 13.sz.)


2010-02-07 22:12:17

dnerglogo.gifHázasság hete 2010-Debreceni programok  a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai szervezésében Nagyerdői Református Gyülekezet 4032 DEBRECEN Bolyai u. 25. Programok: február 12. péntek  17.30 (kb.20.30-ig) megnyitó (Püski Lajos) áhítat (Kozma György és Judit) „Tűzálló”- film egy házasság válságáról és felépüléséről beszélgetés a film kapcsán(Dr. Hodossi Sándor) február 13. szombat  14.00 - 17.00 áhítat (Püski Lajos és Judit) „Hullámzó házasság” (előadók: Mózes Áron és Zsuzsi) „Intimitás, szexualitás” (előadók: Kovács Károly és Kata) vallomások: „Hogyan készültünk rá, milyen a házasságunk?” 17.00-től teaház február 14. vasárnap  08.30 és 10.30 a Házasság hetét záró istentiszteletek. suveges_l.jpg

A házasság olyan intézménye a társadalomnak, amit végletek közötti előítéletek, vagy illúziók öveznek. Mi a feltétele, a jól működő házasságnak? Az elkötelezett kapcsolat. Debrecenben a Nagyerdei Református Gyülekezetbe (Bolyai u. 25.) várunk minden érdeklődőt a 2010. február 12-én 17.30-kor kezdődő három napos programunkra.(A képen: Süveges Gergő és felesége az országos program arcai)


2010-01-17 18:22:14

talamba.bmpÜtős ötös. Öt fiatalember és egy kamionnyi hangszer.  A Talamba koncertezik az éppen használatos egy-kétszáz zeneeszközzel. Az együttes tagjai négy-ötszázfajta ütőhangszeren játszanak, de fülbemászó muzsikát képesek elővarázsolni műanyag hordókból, kukákból, seprűkből vagy vastelepi szemét, esetleg autóroncs segítségével. Lehetetlen besorolni a csapatot egyetlen zenei stílusba, játszanak komolyzenét, népszerű slágereket, tartanak hangszerbemutatókat gyerekeknek, előadnak mesejátékot, ha kell  bohóckodnak, jelmezbe bújnak. Sajátos humor hatja át az előadásaikat. Az ütős hangszerek között könnyebb az átjárás, mint például a vonósoknál – mondja Zombor Levente, a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Tíz év sok-sok munkája van az együttesben, és talán most kezd beérni.
– Hogyan kezdődött?
– Öt fiú, az ország öt tájáról a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán találkozott. Szabó István tanított bennünket, aki ugyan gyakran nem értett egyet velünk, de adott lehetőséget, hogy megvalósítsuk a saját zenei elképzeléseinket. A kötelező kamarazene-órákon kezdtük az együtt muzsikálást, Talamba néven 1999-től koncerteztünk, akkor még nyolcan. Miután lediplomáztunk, öten maradtunk Debrecenben, és megpróbáltuk a lehetetlent: hangszerek nélkül zenélni. Addig ugyanis a főiskola eszközein játszottunk. Hírnevünk már volt, „csak” hangszereket kellett keríteni. Összeszedtünk tehát különféle használati tárgyakat, műanyag kukát, dobozokat, Trabant-légszűrőt, és ezekre írtuk a darabokat. Minden koncertbevételünket hangszerekre költöttük, tanításból és egyéb munkákból éltünk. A milliós hangszereinket azonban még egy dohos pincében tároltuk. Minden előadásra úgy mentünk, hogy „hátha itt próbatermet is kapunk”.
– Az ország másik felére kellett eljutniuk, hogy Gödöllőn találjanak új otthonra.
– A város európai színvonalú próbatermet ajánlott. Állást, lakást azonban nem. Jobbára családdal, gyerekkel, 28-30 évesen – ki könnyebben, ki nehezebben döntött– elfogadtuk a felkínált lehetőséget, és elindultunk Gödöllőre.
(forrás: www.kepmas.hu A teljes cikk a decemberi Képmás magazinban)


2009-12-08 17:23:52

ERISZI.bmpcímmel rendezi meg az Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda és a Hajdú-Bihar Megyei Civil Szolgáltató Központ hagyományos évzáró rendezvényét,mely ezúttal nem az elmúlt év sikereinek számbavételét jelenti, hanem a jövőbe nézésre vállalkozik. A szervezők bíznak abban, hogy személyes és szervezeti terveik, útjaik kölcsönös megismerése nem csak az esetleg irányt keresőknek adhat majd bátorítást, hanem az azok kereszteződéseiben kialakuló kis vásár-terekben az úton lévőknek is felfrissülést jelenthet. A rendezvény időpontja: 2009. december 10. (csütörtök) 09.30 h, a rendezvény helyszíne: Debrecen, Klinika Mozi (Nagyerdei körút 98.)


2009-11-26 22:15:21

Advent_wreath_balls_w1_5.jpg2009. november. 28 -án szombaton kerül megrendezésre Hortobágyon a hortobágyi advent elnevezésű program. Ez a nap nagy jelentőségű a hortobágyi hívek életében hiszen a 17. 00 órától kezdődő szentmisében Bosák Nándor Debrecen - Nyíregyházi Egyházmegye püspöke megalapítja a hortobágyi egyházközséget, kinevezi az egyháztestületi tagokat, megkeresztel 10 tanyasi gyermeket.   A szentmise előtt 14. 00 órától veszi kezdetét a behajtás ünnepe, ahol a pásztorok a megszépült Kilenclyukú - hídon áthajtják állataikat, majd kezdetét veszi a számadás. Ezt követően Pankotai József plébános megáldja azt a koszorút melyet az elveszett állatok emlékére a Hortobágy folyóba eresztenek.
     16. 30 órától advent köszöntése a templom falánál.
     16. 45 órakkor az öreg pásztorok a kisbojtárokkal a híd lábánál pásztortüzet gyújtanak.

2009-11-19 13:31:36

kisseszter005.jpgKiss Eszter képzőművész TALÁLKOZÁSOK című kiállításának megnyitója és helyszine
2009. november 22-én vasárnap 11.00-kor a DOTE Elméleti Galériája
(Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
A kiállítást megnyitja: Erdei Sándor újságíró
Közreműködik: Kocsis Csaba

Kiss Eszter 1956-ban született Püspökladányban. 1972-82 között a Városi Képzőművészeti Kör tagja, ahol Topor András festőművésztől tanulta a rajzolás, festés alapjait. A helyi gimnáziumot matematika tagozaton végezte. Ekkor már nyaranta részt vett a debreceni Medgyessy Kör nyári alkotótáboraiban, melyeket Bíró Lajos festőművész vezetett, később pedig a Topor András vezette püspökladányi Alkotótáborokban. 1979-ben a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán kapott földrajz-rajt szakos diplomát. Itt Berecz András festőművész volt a tanára.Előbb általános iskolai tanárként dolgozott, majd a JATE földrajz szakának elvégzése után középiskolai tanárként, később a városi Művelődési Központ művészeti vezetőjeként. 1982-1989 között vezette a városi Képzőművészeti kört. Több alkalommal részt vett a Magyar Művelődési Intézet által vezetett művésztelepeken: 1989-ben Móron, 1991-ben és 93-ban Héderváron, valamint a bécsi Kunstmesse-re és a Velencei Biennáléra szervezett tanulmányutakon. Szintén az MMI szervezésében csoportos kiállításon vett részt 1992-ben a franciaországi Bonneville-ben és La Roche-ban. 1991-ben a gödöllői Nyári Szabadiskolán Sisa József vezetésével a tűzzománc különböző technikáit tanulmányozta: a sgraffito, a rekesz-, sodrony- és azsúrzománc technikákat.
Alapító tagja  volt a berekfűrdői Nagykunsági Képzőművészeti Alkotótábornak. 1998 nyarán részt vett Erdélyben a Gyergyószárhegy és a Makfalvai Művésztelepeken.


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu