2024. Május 20. Hétfő Bernát, Felícia napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2021-04-15 18:51:05

Fotó: Szentpéteri Tamás

www.facebook.com/Fruttamas-kft


2021-04-15 18:27:01

A földesi Karácsony Sándor Közösségi Ház a község Napja alkalmából falusétára invitálja a falu apraja-nagyját! A vírushelyzetre való tekintettel a hagyományos ünnepség helyett az idei évben egy 10 állomásból álló sétára várunk mindenkit. Látogass el a kijelölt helyszínekre, tájékozódj a kihelyezett információs táblákról és old meg feladatainkat! 
A faluséta feladatait 2021. április 14-től április 19-ig van lehetőség megoldani.
A séta az iskolától indul, ahol a feladatok megoldásához szükséges menetlevél és térkép kifüggesztve megtalálható. A kitöltött menetleveleket a séta végén az Árpád Mozi (Fő utca 2.) postaládájába dobhatjátok be.
A legügyesebb játékosokat ajándékkal jutalmazzuk! A legjobb kitöltő Földes Első Falukönyvének tiszteletpéldányában részesül a könyvbemutató alkalmával.
Ha kérdésed van a játékban való részvételről, vagy segítségre van szükséged a feladatok megoldásával kapcsolatban, keresd a Karácsony Sándor Közösségi Ház munkatársait vagy hívd a +36305988915 telefonszámot!


2021-04-12 16:01:30

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező – tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla-díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra – olvasható a közleményben.

A filmszövetség felidézi, hogy Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Falfúró, Roncsfilm – műfajt teremtett Magyarországon. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne, és hitelesen közvetítette a nézők felé.

A Talpuk alatt fütyül a szél című alkotás Szomjas György 1975-ben forgatott, 1976-ban bemutatott színes, magyar westernfilmje, az első magyar eastern.

Az ősbemutató a biharnagybajomi moziban volt. Története Szűcs Sándor, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum akkori igazgatójának néprajzi kutatásain alapul.

A rendező emlékére a filmio.hu most ingyenesen elérhetővé tette a filmet.

Megtekinthető az alábbi linken: https://filmio.hu/details?id=10827830&type=0 

(forrás: www.biharnagybajom.hu)


2021-04-09 07:12:23

Fotó: Jordi Llussà


2021-04-02 10:50:49

Feltámad emléke közöttünk                                                                             2000. tavaszán


Negyedik éve minden április 13-án sokan vagyunk a debreceni köztemető egyik sírjánál.Itt nyugszik Koppányi István. Idejekorán szállt el a lelke közülünk, de szelleme azóta is itt van velünk. „Ki ismerte őt tudja, hogy nem könnyű megtalálni az emlékezésnek azt a formáját, amit ő is elfogadna, amiben ő is felfedezné a „civil kurázsit”. Ez az idézet abból a levélből való, amit a Szóla Rádió Alapítvány kuratóriumának tagjai írtak egy fél évvel Koppányi István halála után a barátaiknak. Ebben a levélben javasolják azt, hogy minden év április 13-án 16:00-kor találkozzanak a temetőben, hogy sírjára egy csokor virágot vigyenek, megálljanak néhány percre és emlékezzenek rá, A MÁSIK JAVASLATA AZ VOLT – Giczey Péternek, Groskáné Piránszki Irénnek, Halász Jánosnak, Szabó Tibornak és Vincze Bélának –, hogy alapítsunk díjat CIVIL – DÍJ -KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE elnevezéssel. "A díj alapítói minden évben azok, akik: március 1-31. között írásban rövid indoklással javaslatot tesznek a díjazott szervezetre és ehhez lehetőségeikhez mérten saját pénzükkel hozzájárulnak (100 Ft-tól 5.000.- Ft-ig) Addig adjuk át ezt a díjat, amíg legalább öt fő jelentkezik javaslattal és anyagi hozzájárulással”. Ez évben negyedik alkalommal kerül átadásra ez a díj. Nem tudom hányónknak adatik meg majd halála után, hogy ennyi ember emlékezetében feltámadjon. Valami különleges, csodálatos képességgel kell rendelkezzen. Koppányi Istvánnak nem voltak különleges, csodálatos képességei, csak ember volt. Igazi humanista, jó ember, a szó valódi értelmében. Nagyon szeretett játszani, beszélgetni, vitázni, eszmét cserélni. Azt hiszem azért járunk el hozzá minden év április 13-án, mert szeretünk vele lenni, a társaságában tölteni az időt. Ez így volt életében és így van halálában. Mindig valami pluszt adott, valahogy egy szóval, egy gondolattal, egy ötlettel, egy mozdulattal több lett az ember a vele való találkozás után. És itt van ez a díj. Tavaly nem tudtam jelen lenni az átadásán, ezért a következő levelet küldtem el: 

Kedves Ismerősöm!
Végtelenül boldog vagyok, hogy a Koppányi István emlékére alapított civil díj ez évben is kiadásra kerül.
Tudjátok minden évben – Húsvét táján – kicsit hitetlen leszek, mert eljött az évforduló és nem tudom mennyien leszünk együtt. Aztán beszélek ezzel is, azzal is és egyre jobban megnyugszom, mert egyre biztosabban érzem együtt leszünk újra. Reménység költözik a szívembe, azt hiszem ez a feltámadás.
Minden alkalommal volt eddig egy pillanat –vagy a temetőben, vagy a díjátadón–, hogy úgy éreztem angyal száll át fölöttünk. Tudjátok ez az az érzés az emberben, mikor nyugalom, boldogság, béke honol a lelkében. Ez a mai ember számára nem sokszor adatik meg. Köszönöm Kopinak és mindannyiótoknak ezeket a pillanatokat. Minden jót kívánva szeretettel üdvözli a társaságot:


Csontos Gabriella Püspökladányból


2021-04-02 07:26:48

Fotó: Bihari József


2021-03-30 12:00:10

Nagy örömmel jelentjük, hogy a Nexus Egyesület sikeresen pályázott az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázaton.
De, hogy mégis milyen hatása lesz ennek Karcagra nézve?
1️⃣ 7 illegális szemétlerakót fogunk felszámolni március 31-ig.
2️⃣ Heteken belül egy nagyméretű kupakgyűjtő szívet helyezünk el a város központjában.
3️⃣ Egy kisfilmet fogunk elkészíteni, amiben a környezettudatosságot és az emberek összefogására épülő karcagi közösséget fogjuk bemutatni, népszerűsíteni.
4️⃣ Elmélyítjük a települések közti együttműködést, hiszen a pályázat a Berekfürdői Polgárőr Egyesület segítsége és támogatása által valósul meg.
5️⃣ 2023-ig véleményformáló, közösségépítő és a környezettudatosságra nevelő programokat fogunk megvalósítani partnereinkkel. (forrás: www.facebook.com/nexuskarcag)


2021-04-22 19:22:22

A koronavírus miatti kijárási korlátozásnak köszönhetően, jelentősen megnőtt a Farkasszigeti Arborétum, a Makkodi erdő és a Hídlábi erdő (lokátor) látogatottsága. Szeretném felhívni a látogatók figyelmét, hogy az erdők természetes részei a vadállatok, ugyanúgy mint a fák és a bokrok, így van rá esély, hogy vaddal találkozunk. Többen kutyájukkal együtt élvezik a négy fal közül kiszabadulva az erdő szépségeit, a séta nyugtató hatását.
A fentebb felsorolt területrészek a Hortobágyi Nemzeti Park védett természeti területei és egyben vadászterület is. Ezért szeretném felhívni a sétálók, futók, kerékpározók figyelmét, néhány fontos szabályra:
Kutyásoknak az első és legfontosabb szabály: a kutyát mindig pórázon vezessük – az eb érdekében is! A Szabálysértési törvény 193. § b) értelmében „aki a felügyelete alatt álló kutyát (…) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, (…) szabálysértést követ el.” De a póráz használatával nem csak a természetet védjük, hanem a kutyát is!
A fent felsorolt területeken találkozhatunk a vaddisznóval vagy aranysakállal.
Vaddisznóval leggyakrabban a sűrű bozótos területeken találkozhatunk. Február és május közé esik a vaddisznók ellési időszaka, ilyenkor a kocák veszélyesebbé, agresszívabbá válhatnak. Csíkos hátú kicsinyeiket az életük árán is megvédik, így nem tanácsos zavarni őket semmilyen formában (tehát a kocának mindegy, kedvencünk, vagy mi magunk zavarjuk meg, ő védelmezni fogja a kis malacokat)!
Az őzek és az apróvadak mindenképp menekülni próbálnak, ha észrevesznek minket, a vaddisznó viszont – különösen sebzetten, vagy a malacos koca a kicsinyei védelmében – a kedvencünkre, vagy akár ránk is támadhat.
A vaddisznók alapvetően tartanak az emberektől, így ha nem zavarjuk meg őket, tisztes távolságban maradunk tőlük, akkor valószínűleg nem kell konfliktusra számítanunk.
De mit tehetünk, ha szembetalálkozunk sétánk közben egy vaddisznóval?
• Ha vadat látunk kirándulás közben, a pórázt azonnal fogjuk rövidre! Induljunk el az ellenkező irányba!
• Ha a kutyánk ugat, próbáljuk lenyugtatni!
• Ha a vad a közelünkben tűnt elő a sűrűből és észrevett, akkor álljunk meg, csitítsuk a kutyát és várjunk. Ilyen esetben szinte biztosan a vaddisznó is a menekülést fogja választani, a támadás esélye minimális, amíg nincs sarokba szorítva.
• Amennyiben csíkos malacokat látunk, csendben induljunk el az ellenkező irányba, semmi esetre se próbáljunk a közelükbe menni!
Sajnos a vaddisznó populációt is elérte egy járvány, amely az Afrikai Sertéspestis névre hallgat. Ez a járvány az emberre nem veszélyes, ellenben a házi sertésállományra igen. Amennyiben a fenti területen séta közben elhullott vaddisznó tetemet találnánk akkor, ne menjünk a közelébe, jelöljük meg akár egy gps koordinátával, értesítsük a Püspökladányi Vadásztársaság hivatásos vadászát, majd hagyjuk el a helyszínt.
Szeretném továbbá felhívni a látogatók figyelmét, hogy a területen található magaslesek a vadásztársaság tulajdonát képezik. Amennyiben a kirándulók a lesekre történő fel- illetve lejutás következtében balesetet szenvednek, a vadásztársaság azért felelősséget nem vállal.
Mindenkinek kellemes sétákat, feltöltődést kívánunk, és hogy mihamarabb visszatérjen minden a régi kerékvágásba! Az otthonról hozott teli flakonokat, üresen is haza tudjuk vinni! Vigyázzunk az erdő tisztaságára, vigyázzunk egymásra!

(Írta: Szilágyi Sándor, fotó: Bánsághy Kálmán)


2021-03-30 07:49:54


2021-03-29 15:21:59

Kinéztünk egy szép fácskát, és húsvét alkalmából szeretnénk feldíszíteni MINDENKI TOJÁSFÁJÁT Kisújszálláson. Előzetesen úgy látjuk tetszik az ötletünk, aminek nagyon örülünk. Mindenki segítségére számítunk, ha lehetséges néhány darab akasztóval ellátott húsvéti tojás felajánlásával, melyeket 2021. március 30-ig a Vigadó Cukrászdában adhattok le. Ha sok tojás lesz nagyobb, ha kevés kisebb fát választunk. 


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu