2023. Február 3. Péntek Balázs napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Kapcsolat Fotoalbum

2023 január
2023-01-30 07:44:18

Az újévet immár kilencedik alkalommal köszöntöttük együtt barátainkkal. Voltak ideges-nyugodt, gondterhelt-vidám szilvesztereink.(...) ez a mostani évbúcsú nagyon jóra sikeredett...

Hajdúság - Hortobágy

2023-01-24 08:27:53

Vincze Béla (nyugdíjas közösségfejlesztő, iskola alapító)
és Fuchs Mária (nyugdíjas bábkészítő)
Debrecen

Előre bocsájtom, hogy a házaspár egyik tagját ismerem csak személyesen. A férjet, Vincze Bélát még a Kölcsey Művelődési Központból ahol, mint népművelő dolgozott. Nem lehet elfelejteni örökké mosolygós szemét. Ez az ember egész lényében optimista. Amikor csak panaszkodtam és nyivákoltam, hogy miért nem mennek a dolgok Püspökladány kulturális életében mindig mondott egy-két biztató és utat mutató szót. Mindig a szakmáról beszélgettünk, mindig sorskérdésekről, nem is tudtam semmit magánemberként róla. Na és a Rock suli, ami ma már az egész Kárpát-medencében fogalom. Nem is hiszem el, hogy már nyugdíjas és idejének nagy részét Kékeden tölti, ahova zarándokolnak az emberek festeni, zenélni, vagy csak úgy beszélgetni. A Fuszekli-díj kapcsán találtam rá egy 2015-ös haon.hu interjúra, amiből aztán olyan dolgokat tudtam meg, hogy pl. nem diplomázott le a tanárképző főiskolán, de tanított Tiszatelken, hogy Vessző és Mélyvágás címmel újságot is szerkesztett és adott ki, hogy még az egyesülési törvény megszületése előtt 1987-ben megalakította a Mozaik Kulturális Egyesületet elsők között az országban, és a Rock suli Canossa járásáról is, melyre majd’ az egészsége is ráment. Itt jegyezném meg, hogy családunkból két fiatalember is járt a Rock suliba, és életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak. A legfontosabb információ pedig ebben a cikkben az volt, számomra, amit a feleségéről mondott, idézem:
„A virágkarneválon ismertem meg és már megkezdtük a tanévet, amikor egy nap az első vonattal eljöttem, ő örömmel fogadott, ebből aztán házasság lett, és ugyan kiköltöztünk Tiszatelekre, de megegyeztünk, ahogy a gyerekek iskoláskorúak lesznek Debrecenben telepedünk le.” Így is lett, ilyen egyszerű ez. Most pedig egy közhelyet idéznék: „Minden sikeres férfi mögött egy nő áll”, és a Vincze házaspárra ez többszörösen is igaz. Ez valóban közhely és ránk nem is igaz mondja Béla: "Szóval a lényeg, hogy nem mögöttem, hanem mellettem állt mindig." A családi tűzhely őrzése mellett megtalálta a maga életcélját is, hiszen a Vojtina Bábszínház műhelyében kezdett dolgozni. Egyik volt bábművész mondta róla, hogy rendkívüli kézügyességgel megáldott, profi mesterember, tehetséges bábkészítő. A Vojtina bábkollekciójának darabjai nagy részben az ő keze alól kerültek ki, hiszen évtizedeken keresztül dolgozott ott. Türelmes, teherbíró, kreatív, hihetetlen fantáziával rendelkező nő és nem utolsó sorban nagyszerű nagymama, aki most is ott áll a családban rendíthetetlenül, fix pontként, mint eddig. Béla és Mari nyugdíjas, de még mindig aktív, álmokat szövögető házaspár.

Vincze Bélának több kitüntetése is van, de én úgy gondoltam, hogy 2023-ban az általam alapított és készített Fuszekli-díjra feleségével, Fuchs Máriával együtt, nagyon is érdemesek.


2023-01-11 14:52:58

2023. január 16. és 22. között a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára a debreceni FÓRUM-ba költözik! A Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát bemutató kiállítás önmagában is élmény, de ehhez tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is kapcsolódnak. Kalandos időutazás, interaktív múzeumi élmény vár rád INGYENESEN a FÓRUM -1. szintjén!
A kiállítás egy héten át a FÓRUM nyitvatartási idejében nézhető meg, hétfőtől-szombatig 9 és 20 óra között, vasárnap pedig 10 és 18 óra között.


2023-01-07 08:34:12

Buka László festő és Rácz Zoltán építész beszélget egymással a festmények előtt bizonyára az érdeklődőkkel is a képekről, az alkotásokról, a művészetről, Debrecenről, vallásról, hitről, csendről, tanításról, nevelésről, regölésről, egyebekről... a Kálmáncsehi Galériában (Debrecen, István király tér 2.) 2023. január 14-én, szombaton 14:00-15:00 óra között.


2022-12-21 06:40:44


2022-12-19 22:58:35

Búcsúztassuk együtt az idei évet Hajdúszoboszlón! 2022. december 31-én délután öt órától a szilveszteri csergetés hagyományát elevenítik fel a város főterén. Az elődök ugyanis 1559. december 31-én kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget. Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a CRUX ALBA középkori tűzérség tart bemutatót. A majd’ ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos óévbúcsúztató szokásként él tovább, melyre mindenkit várnak szeretettel!
A különleges programot hat órától a Kerekes Band koncertje követi, ahol a népzenei világ modern köntösbe öltöztetve szólal meg a színpadon, és a hangulat garantáltan a tetőfokára hág!
Négy és hét óra között játékos történelmi kalandozásra hívják a kicsiket és nagyokat is a Kalandozó Komédium Történelmi Játékudvar közreműködésében. Háromnegyed öttől pedig Molnár Miklós és Bandája, valamint Bárdosi Ildikó népdalénekes előadását hallhatják a kedves érdeklődők.


2022-12-13 15:16:12

A meleg kandallónál mézeskalácsot lehet sütni, Csillag póni felnyergelve várja a gyerekeket, az állatsimogató mellett pedig Élő Betlehemmel várják a vendégeket 2022. december 18-án, vasárnap  Hortobágyon a Pusztai Állatparkban.


2022-12-04 22:00:53

2022. december 8-án, csütörtökön, 16 órakor Debrecenben, a Vojtina Bábszínház ideiglenes játszó helyén, a Szabó Magda Pódiumteremben, a Kossuth u. 1. sz. alatt, Pap Gábor (a képen): A lélek magyar formái. Műveltségünk hat alappillére c. könyvsorozatát mutatja be a Faragószék Kiadó. Ez nagy jelentőségű tény, hiszen először Debrecenben jelent meg a könyvsorozat első kötete éppen harminc éve, 1992-ben, a Pódium Műhely Egyesület kiadásában, A Napút festője. Csontváry Kosztka Tivadar címmel.
A történelmi jelentőségű hatkötetes művet Szántai Lajos művelődéskutató és Miklósvölgyi János festőművész méltatja, zárszót mond: Pap Gábor művészettörténész. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes. A könyvsorozat a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható!


2022-11-15 15:19:07

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió közös együttműködése alapján  készült a Hortobágyi darumese című kisfilm. 


2022-11-13 13:07:20

2022. november 27-én, vasárnap 10:00 órakor a Debreceni Református Kistemplom, Csonkatemplom előtt pásztortűz gyújtása, aztán istentisztelet és a pásztorok köszöntése.


2022-11-07 08:18:52

Debrecen, Baross Gábor u. 16. Malter  2022. november 9. szerda 18:00 Filmvetítés és beszélgetés
Robi tehetséges, magasan képzett és odaadó római katolikus plébános Magyarország egyik vidéki egyházközségében. Figyelmes lelki vezető és közösségépítő, akit szeretnek és tisztelnek a hívek. Ám Robi egyszersmind szeretetteljes élettárs és három kisgyermek apja. Családjának egyre nagyobb szüksége van rá, így nehéz döntést kell meghoznia: lemond papi hivatásáról, ezzel kockáztatva a közösség szétesését, vagy továbbra is titokban, rejtőzködve neveli fel gyermekeit. Vajon mi a helyes út? Erről szól A döntés.
A vetítés után a Szólj be a papnak! csapatával közösen beszélgetésre várunk benneteket, ahol papok társaságában vitatjuk meg a film által felvetett kérdéseket.
Hogy döntsünk életünk nehéz szakaszaiban? Döntéseink során másokat is figyelembe kell vennünk, vagy elég önmagunkra koncentrálnunk? A katolikus pap inkább lépjen ki, ha szerelmes lesz, vagy éljen együtt a nehéz lelki és testi vívódással? És ha már van néhány gyereke és egy odaadó párja, akkor mi a teendő?
Akik a válaszadást bevállalják:
Fejér Tamás - az Apolló Mozi vezetője
Kiss László - görögkatolikus pap
Papp László - római katolikus pap
Polgár Róbert - polgármester, a film főszereplője
Vízkelety Márton - a film rendezője
moderál: Gedeon Tamás - görögkatolikus diakónus, szociológus


Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051


A J Á N L Ó


Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes


Szertatásvezető, Ceremóniamester, Konferanszié, Műsorvezető, Hangulatfelelős

gombostibor.com

www.szivunkbenmaradsz.hu


Aki most érettségire készül és remeg a matematika szó hallatán is,annak ajánlom Nagy Éva online matek kurzusait.

www.facebook.com/nagy.eva.798ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu