2019. Május 20. Hétfő Bernát, Felícia napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Két napon át tart
2019-05-16 20:34:11

Az idei Gyermeknapi rendezvények Nádudvaron 2019. május 24-én 14:00-től az Ady Endre Művelődési Központban.

A Farkas család naplója

2016-09-14 07:39:43

Májusban írtam utoljára azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Tiszán. Nagyon sűrű és izgalmas napok, hetek, hónapok  állnak mögöttem. A 11 évig munkahelyemnek tudott vállalkozást végre kijelölték felszámolásra, így  majd idővel kezembe kaphatom az irataimat és lehetek papíron is munkanélküli, mert eddig csak a valóságban voltam, vagyok az. Egyébként minden rosszban van valami jó, mondják és így is van, hiszen nagy események történtek  az idén nyáron és elfeledtették velem a rosszat. Először is megszületett anyukám ötödik dédunokája, a négy lány után egy kisfiú: Szatmári Gergő.
13521607_1109342395788467_1561798557_n.jpg
Újra voltunk hittantáborban, ami azért érdekes, mert már egyszer elbúcsúztunk és befejeztük ebbéli tevékenységünket. Tizenöt évig táboroztunk hol itt, hol ott. Voltunk sok helyen, megismertünk sok kisfiút és kislányt, akik a szemünk előtt cseperedtek felnőtté. Szép emlékekkel lettünk gazdagabbak, de az az igazság, hogy elfáradtunk, és azt is érezzük, hogy már öregek vagyunk ehhez a feladathoz. Kérjük a Jó Istent, hogy küldjön fiatalabbakat helyünkbe, hiszen szükség van erre a munkára.
13509020_1328795450468518_7630795511084526379_n.jpg
Júliusban Blanka unokánk először volt nálunk három napig a szülei nélkül. Mit mondjak? Ebben is nagyon elfáradtunk, de olyan élményeket, pillanatokat éltünk meg azzal a drága fruskával, hogy ezeket nem lehet újra élni, csak egyszer adatik meg az életben. Blanka egész napos figyelmet és felkészültséget igényel. Folyamatosan érdeklődik, tenni akar, egyedül, veled. Tanult biciklizni, pogácsát és szalonnát sütöttünk vele, pancsoltunk együtt a kerti felfújható medencében, mondhatom pazar volt. A lefekvéssel volt gond, de ahogy az édesanyja mondja, Blanka úgy van vele, hogy annyi érdekes dolog van a világon, minek alvásra pazarolni az időt.
13699544_1343852138962849_313771959_o.jpg

Augusztus 5-én fiunk, Márton megházasodott. Az esküvő előtt legény- és leánybúcsú volt, a fiatalok rendkivül jól szórakoztak. Mi meg a lakodalomban mulattunk egy jót.
unnamed.jpg
Aztán az ifjú pár nászútra ment, én meg két hétre a debreceni huszárokkal egy erdélyi lovastúrára. Hosszú volt a két hét, de megérte, mert sok érdekes és kedves emberrel találkoztam és a táj felejthetetlen. A gróf Tisza István emléktúrán, melyet testvérem Csontos János szervezett és vezetett, a lovasok sikeresen teljesítették a közel 300 km-es távot. A lovak kitűnő állapotban tértek haza és semmilyen sérülés nem történt sem emberben sem állatban.
14089108_10154154577081622_501101710690284920_n.jpg
A hosszú távol lét után egy kellemes hétvégi kikapcsolódásra barátainkkal Füzesgyarmatra mentünk, ahol a gyógyvízben megmártózva regenerálódtam és a Retroleum nevű zenekar esti koncertjén jól szórakozva telt az idő. Augusztus utolsó napján ünnepeltük Kriszti menyem születésapját, amin újra együtt volt a család. (írta: Csontos Gabriella)
14163730_1277550242258218_533118981_o.jpg
 

2016-11-14 11:22:22

temet__.jpgA május nálunk - bár gondolom másnál is - az anyák napjával kezdődik és a gyereknappal fejeződik be. Ekkor van nálunk a szezon-nyitó, mármint a kerti létünk ekkor indul. Ilyenkor ugyanis már reggel a teraszon iszom a kávét, az uram késő estig pocol a rettenetesen ronda és szétnyűtt, de a számára legkényelmesebb kertiszékben. Anyáknapja környékén jönnek az unokatestvéreim szüleik sírjához, ekkor nálunk ebédelnek, közben megbeszéljük a két családban történt eseményeket, kinek milyen az egészségi állapota, mi van a gyerekekkel, stb. (A fotókon: a baldachin alatt F.D. A jobb oldali képen Danival)dezsi2.jpg
Május a Dezső napról is szól. Most épp két hétig vártuk a vendégeket, mert mindenkinek sok a dolga, elintézni valója, mindenki rohan-szalad, de mindenkivel szeretnénk találkozni, szót váltani, kertben ülni. Mindenki szeretne eljönni, és ez olyan jó, hogy ebben a mai rohanó világban még szánunk egymásra dezsi.jpgvalódi időt, nem csak a facen, hanem élőben! Bár én azt is nagyon szeretem, ha a közösségi portálon köszöntjük egymást, mert amikor figyelmeztetnek, hogy ennek és ennek az ismerősömnek szülinapja van, akkor egy pillanatra beugrik az arc, a tekintet és rágondolás van. Mikor, hol és miképp találkoztunk utoljára. Szóval ez is nagyon jó, de még jobb, amikor itt vannak a kertünkben a gyermekeink, az unokáink, a rokonaink, drága anyukám, a szomszédaink, a barátaink, az uram kollégái. Május végén egy szomorú hír is ért bennünket. Meghalt egy régi ismerősünk. Megdöbbentő, hirtelen halál. A temetésére mentem Debrecenbe. Gyereknap közeledvén egyúttal a gyerekeinkhez is beszaladtam, vittem két kiló epret nekik, mert szerintem most ennél jobb ajándékot ki sem tudtam volna találni. Aztán gyalog elsétáltam a temetőbe. Végig gondoltam azokat a pillanatokat, amikor együtt voltunk Árpáddal. A népzenei találkozókon, Vágáshután. A temetésen nagyon sokan voltak. Megejtően szép búcsú volt. Az evangélikus lelkész azt mondta beszédében, hogy Árpád azt üzeni: "Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. "(Filippi 4,6-7.) A temetésen ott voltak az unokái, a kicsik játszódtak, a nagyobbak sírtak, szomorkodtak. Annyira szép és emberi volt! Köszönöm neked Árpád életedet-halálodat.(írta: Csontos Gabriella)

2016-05-19 09:25:52

Hűvös, szeles, esős Pünkösd volt a 2016. évi.  Bár már sokszor invitáltak bennünket, de az idén jutottunk el először erre a szép ünnepre Sárospatakra. Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatak szülötte. A város évente visszatérő eseménye az 1231-ben elhunyt, majd 1235 Pünkösdjén szentté avatott királylányra való emlékezés a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep. A misztériumjáték során az alábbi eseményeket elevenítették fel: I. Leánykérés – a sárospataki Rákóczi várnál, II. Erzsébet búcsúja a keresztes hadjáratba induló férjétől, Lajostól – Makovecz tér, III. Erzsébet a szegények szolgálatának szenteli életét – Hild tér, IV. Szentté avatás – Bazilika. Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít. (forrás:sarospatak.hu)
S__rospatak2016.jpg
Vendéglátóink Révész Kornél és felesége Sólyom Enikő (a jobb oldali képen) - a sárospataki Art-Ért Művészeti Iskola tanárai - a szekeret, mely a kis Erzsébetet Eisenachba vitte az idén is nagy gonddal diszítették. Sőt már azt is láttuk, hogy Révész Kornél (a bal oldali képen) kapitány urunk a csizmáját miként tisztítja fényesre, hogy a menet élén büszke, szép lován jól mutasson.
P15_05_16_09.12.jpgp1070429_custom.jpg

A misztérium játék gondolata sok-sok évvel ezelőtt született a patakiakban. Fel is kell eleveníteni és a mai kor emberéhez közelebbi is kell vinni a történelmi alakok életét, példáját. Az egyháznak is figyelni kell arra, hogy szentjeiket megismertessék az emberekkel. Az ilyen események megmozgatják a helyieket, egyre jobban magukénak érzik így a várost, személyes ismeretségbe kerülnek a főszereplővel. 
dsc_0153_custom.jpg
Ott kísértük mi is a kis Erzsébetet, aki négy évesen került egy idegen országba, idegenek közé. (a fotón Révészné Sólyom Enikő és Révész Janka, mint a kis Erzsébet a 2012-es ünnepen)
P15_05_16_15.07.jpg
Aztán szeretett férjét elbúcsúztatja (a lenti képen), aki háborúba megy, majd a következő jelenetben hálát ad az égnek, hogy legalább drága testét visszakaphatta és eltemethette. Királyi koronáját, palástját letette és a szegényeknek, betegeknek szentelte ezután életét. Huszonnégy éves korában halt meg, de addigi életében annyi jót és figyelemreméltót cselekedett, hogy szentként emlegették. A negyedik jelenet már a szentté avatás szertartását idézte. Borongós, esős időben jártuk végig Árpádházi Szent Erzsébet rövid életének legemlékezetesebb mozzanatait. Korhű ruhákban, fegyverekkel felvértezve vonultak a lovasok, a zászlóforgatók, a dobosok, a lovagok, a gazdagok, a szegények. Sajnos az utolsó jelenet megvalósítása nem sikerült eléggé, mivel az időjárás is közbe szólt, a hangosítás is elromlott, így a katarzis elmaradt. Talán jobb lenne, ha ez a jelenet a templomban zajlódna le, hiszen akkor nem keveredne a vásári kompánia a Szent Erzsébet misztérium játék résztvevőivel, nézőivel.
P15_05_16_15.27.jpg
Társaságunkban megfogalmazódott, hogy jövőre mi is felöltözünk korhű ruhákba és úgy veszünk részt a felvonuláson. Tisztelegve ezzel az előtt a fiatal asszony előtt, aki kora uralkodói családjaiból kiemelkedve olyan mintát, életeszményt adott, amely ma is követésre méltó. (írta: Csontos Gabriella)

2016-04-29 10:33:11

WP_20140816_004.jpg
Már megjöttünk ez helyre,
anyák köszöntésére,
anyám, légy reménységben,
köszöntelek egészségben.

2016-04-27 16:27:35

Tavaly év végén elütötte egy autP23_04_16_18.53.jpgó Pöttyöst, a befogadott macskánkat. Nagyon sajnáltam, pedig én igazából kutyás ember vagyok, a cicákat nem szeretem, szerettem. Pöttyös az uramat fogadta el, rám nem is hederített, hiába szólongattam, aztán decemberben már odajött az ölembe. Épp hogy egymásba szerettünk és már nem is volt. Januárban megfigyeltem, hogy a kisházhoz - Pöttyös helyére - jár egy falka macsek. Két fekete-fehér foltos és három teljesen fekete. Minden nap tettünk ki nekik ennivalót. Jöttek is, de egy idő óta csak egy fehér mellényes fekete cica ragaszkodik a helyhez. Az uramtól már nem tart, ha kinn dolgozik a kertben nem szalad el tőle, hanem tisztes távolból ül és figyeli, hogy mit tüsténkedik. Ha engem meglát szalad, de a múltkor le tudtam fényképezni, mert csak a veteményes közepéig ment, ott lefeküdt s kivárta, hogy csináljak róla egy sztárfotót. A pofija fekete és fehér, olyan mint Batman, s mivel nem tudom a nemét, ezért így hívjuk magunk között. (Írta: Csontos Gabriella)

2016-11-14 11:23:31

Az idei év első biciklis útja Berekfürdőre vezetett. Barátainkkal vonattal mentünk Karcagra, onnan kerékpárúton 9 km Berekfürdő. P10_04_16_10.18.jpgP10_04_16_10.46.jpgKarcagon csatlakozott hozzánk az uram kollégája is. Nagyon kellemes idő volt, a bereki víz pedig csodálatos. Van fedett medencerész, ahol különböző dögönyöző veszi kezelésbe fáradt tested. Nem volt nagyon hideg, így megmártóztunk a kinti ikermedencében is. "E csodálatos víznek köszönhetően az elmúlt évtizedek alatt Berekfürdő a mozgásszervi betegek Mekkája lett. Akik azonban más (nőgyógyászati, idegrendszeri, vagy egyéb) betegségekben szenvednek, szintén enyhülésre, gyógyulásra lelhetnek a víz ereje által, és a fiziotherápiás kezelések révén. Egyes esetekben még az egyébként igen makacs pikkelysömör is szépen "megadja magát" - a gyógyvíznek köszönhetően." (forrás:www.berekfurdo.hu)
berekstrandfurdo2.jpg
P19_04_16_13.50.jpgP17_04_16_10.59.jpgÁprilis 14-én volt 88 éves Bodnár Tanár Úr. Meghívtuk hozzánk ebédre. Neki készítettem a tortát. Nem valami szép, de finom lett. A jobb oldali képen pedig egy violinkulcs virágzik. A Csenki Imre Művészeti Iskola előtt fényképeztem, miközben a zenede tanárai, diákjai a vasárnapi piaci flashmobra készültek az udvaron.(Írta: Csontos Gabriella)

2016-04-01 16:16:13

2016-ban igen rövid volt a farsangi idő és korán volt húsvét ünnepe is. Anyukám és az én drága jó uram március végén ünneplik a születésnapjukat, így húsvétkor újra együtt volt családunk. Készültünk most is, előre megterveztük a menűsort, melyik nap mit eszünk, mikor mit főzünk, szép sorban. Szombaton este feltettem a sonkát főni és úgy gondoltuk, hogy a sonkalé lesz az alapja a finom bablevesnek, amit majd vasárnap tálalunk fel. Húsvét első napján viszont olyan ragyogó napsütésre ébredtünk, hogy az uram mise után gyorsan megtisztította a zöldségeket, beleaprította a sonkalébe és azonnal kiment az udvarra, hogy a  fűszernövényeket - amit egy idő óta gondosan gyűjt és vásárol - elültesse. Miután már félig kész volt a kerti munkával bejött a konyhába, hogy megnézze a levest. A lábas fölé hajolt, jól megkavarta és megkóstolta, majd  azt kérdezi tőlem, hogy hol van a levesből a bab?
- Hát tudom én? - kérdezem s nézek rá meredt szemekkel. a gyerekek is kacagtak, hogy a bablevesből csak a legfontosabb maradt ki majdnem, de még időben észrevettük és pótoltuk a hiányt. Szóval izgalmas perceket töltöttünk a tűzhely mellett, de a legjobb és a legszebb idő az udvaron ért bennünket. Lehoztuk a padlásról a kölcsönbe kapott libikókát, csúzdát.
P30_03_16_12.22.jpg
Felkerültek a fára a hinták, megtaláltuk a műanyag kismotort is. A lányok - Blanka, Lilla és Luca - tojás, nyuszi és csibe keresésbe kezdtek, majd miután mindet megtalálták a fűben, a fa és bokor alatt természetesen a játékokra vetették magukat. A férfiak fél szemmel figyelték őket, de közben tudtak pálinkázni, beszélgetni. A hölgyek benn, a lakásban vitték a szót. Az én karomban Jázmin unokám elaludt a jó levegőn. No, ilyenkor szeretném megállítani az időt! Azért írom le, mert fotókat nem készítettünk, de szerintem mindenki elraktározta a szívében ezt a napot.
P30_03_16_11.46.jpgP30_03_16_11.48_1_.jpgHúsvét hétfő délutánján régi szokás szerint egy baráti házaspárnál gyűltünk össze, hogy a fiúk megocsoljanak bennünket lányokat, asszonyokat. Kikérdeztük egymást, hogy mi történt az elmúlt egy évben a gyerekeinkkel. Hol tanulnak, melyiknek mikor lesz az esküvője, kinek mi a búja, öröme. Másnap csináltam képeket a kertről. Tojások díszítik nálunk mindig a diófát húsvétkor és a fűszerkertünk olyan, mint egy arborétum. Minden növény tövében kis táblácskára fel van írva a neve. Már nyílik a pitypang, készülhet belőle majd a szörp és a méz. Üvegbe zárjuk a tavaszi napsütést! (Írta: Csontos Gabriella)

2016-03-18 10:36:22

 
Nagyon vártam már, hogy kimehessek a kertbe valamit tenni-venni. Ezen a télen (2015/16) nem esett hó csak egyszer, az is alig takarta be a fázós földet. A lakásban már alig volt maradásom, sóvárogva álltam az ablak előtt, hogy talán ma kimehetek majd a kertbe, ahol még csillog a víz a tavalyi veteményesen. Aztán március 12-én felragyogott a nap, és délben kirohantam és felástam egy nadrágszíjnyi földdarabot a járda mellett. Azért ezt, mert itt a füvet már nem nagyon tudtuk nyírni és ide parányi gyógynövényes és füszerest terveztem. Igen jólesően elfáradtam az ásásban. A kert kicsit vadregényes, nincs benne semmi rendszer, itt is ott is egy-egy ibolya bokor virít.
          index2.jpg                                   index5.jpg  
Eszembe jutott, hogy anyukám minden Húsvét előtt nem csak a lakást takarította ki, hanem neki esett a virágoskertnek, hogy ha jönnek a locsolkodók szépet lássanak már az udvaron is. Anyósomék a tavaszi ünnepre már felköltöztek a zempléni kis faluban lévő házukba, hogy elkezdjék a hatalmas udvart rendbetenni, a ház előtti virágoskertet ráncba szedni. Ha ezt felemlegetjük az urammal mindig arra a megállapításra jutunk, hogy a kert az élet meghosszabbítását szolgálta a szüleinknek. Bár apósomék házához hatalmas udvar tartozott, amiben a fűnyírás is több napig tartott, anyukámék pedig a házhoz tartozó veteményesen kívül egy hobbi kerttel is büszkélkedhettek. Mindez annyit jelentett számunkra, hogy sokszor kérték a segítségünket, amit mi immel-ámmal teljesítettünk, pedig volt más bajunk és problémánk is és egyébként sem volt valami nagy ándungunk a dologhoz. Ezt átgondolva a mi udvarunkon tenyérnyi a veteményes, parányi sáv lesz a fűszeres. A mi kis kertünk olyan, mint egy kis játszótér, ahol éppen annyi a dolgunk, amitől egészségesen elfáradunk. Egyenlőre bírunk is vele, sőt egyre jobban szórakoztat és edz bennünket. Az ásás utáni napon kinn főztem az ebédet a Salgó tűzhelyes nyári konyhán. Paprikás krumpli volt fodros tésztával. Az uram kitisztította a madáritatót.
    index4.jpg     index6.jpg
A fűszerkertben már van levendula - két fajta is - rozmaring, menta, citromfű és egy olyan növény, amit tavaly hoztam Horvátországból. Azt hittem akkor, hogy levendula, hiszen ezüstös, keskeny levelei arra engedtek következtetni. Egész télen gyönyörűen virított. Most megsodorva és megszagolva levelét arra jöttem rá, hogy nem levendula, hiszen teljesen olyan illata van, mint a currynek.
index7.jpg
A közösségi portálon megosztottam a növény fotóját és kértem segítséget a beazonosításához. Jöttek is a kommentek és az uram volt tanítványa, a ma már országos hírű kutató biológus  - és többek is megerősítették - fejtette meg számomra a talányos növény eredetét. Curry nevelődik az udvarunkon. No, aztán kaptam még aznap két másik különlegességet: citrom illatú kakukkfüvet és tárkony töveket ajándékba. Tehát gyarapodik a fűszerkertem. Végezetül ajánlok egy dalt Kiss Ferenc barátunktól, aki felsorolja szinte az összes gyógy- és fűszernövényt ebben a szerzeményében. (Írta: Csontos Gabriella)
           

2016-02-23 12:01:23

Rég írtam, de nehéz időket élek.  A 2015. év szépen és tragikusan ért véget, hiszen itthon voltak a gyermekeink, együtt volt a család, mint mindig. Egy hétvégi reggelen azonban hiába kerestem Pöttyöst, a befogadott cicánkat nem jött elő  még délben sem. A szomszédék vették észre kimeredt holtestét az út mentén. Éjszaka elütötte egy autó. Az uram és a szomszéd Pista megadta neki a végtisztességet és eltemette a kert végébe. Egy évig élt nálunk és megismerte a boldog macskák életét, szabadon, szeretve, jó koszton volt tartva. Napokig gyászoltam.
P02_11_15_14.15.jpg
December elején sok barátunk jött hozzánk vendégségbe és hoztak kedves ajándékokat a névnapomra. Kaptam majd egy kiló diót, meg mindenféle házi készítésű finomságot. Jézus közelgő születésnapjára való tekintettel mézeskalács betlehemet, amit meg kellett ígérnünk, hogy karácsonykor meg is eszünk majd. Nagyon finom volt Mária, József és a három királyok.
betlehem_1.jpg
Legutoljára a szamarat ettem meg. Karácsony előtt ügyet intézni Debrecenbe kellett mennünk és a kellemetlenség mellett az volt a legnagyobb boldogságunk, hogy Blankánkkal sétálhattunk az ünnepi díszbe öltözött főtéren. Dezső Papival a rénszarvas szánra is felültek. 2016 januárjában arra döntöttem, menyemmel megbeszélve, hogy minden héten egyszer egy unokás napot tartok. Blankával ez a nap csak a miénk. Voltunk a Dalidón, amit felhőtlenül élveztünk. A farsang kezdetén megrendezett vidám programon magunk készítette koronával a fején elmélyülten festett az unokám. Voltunk a Csokonai Színházban egy zenés mese előadáson. Megnéztük Jancsi és Juliska történetét a Vojtina Bábszínházban. Egy másik alkalommal elmentünk a barátnőmhöz, akit megköszöntöttünk 60. születésnapján.  Az egyik februári napon csak úgy sétáltunk, pedig szemerkélt az eső.
Fénykép-0011_1.jpg      P09_01_16_11.01_1_.jpg       P18_02_16_09.51_1_.jpg
Az e havi családi napunkon, amikor a fiaim születésnapját ünnepeltük, illetve most már Jázmin unokámét is - mivel ő is ebben a hónapban jött a világra -, olyan öröm ért, amit sosem fogok elfelejteni. Nehéz helyzetünkre való tekintettel az öt tagú család nagy ajándékot adott nekem.  (Írta: Csontos Gabriella)
2016-01-16 16:02:09

P15-11-15_07.29[1]_1.jpgTélen kicsit magába néz az ember. Számba veszi veszteségeit, sikereit. Már november elején megérint engem ez a hangulat. Még tavaly készült az a fotó, amit most találtam meg a telefonomon. Ezzel tudnám érzékeltetni azt, hogy mire is gondolok. A 2015-ös ladányi falinaptárat Győrfi Lajos szobrászművész alkotásai és G. Nagy Ilián versei illusztrálták.  Ez a szép kiadvány konyhánk falát díszítette egész évben. November hónaphoz Kerekes Laci síremlékét választották a szerkesztők. Egész hónapban Laci tekintete kísért. Az asztalon gyertya , az uram még reggel behozott egy utolsó szál rózsát a kertből, ami még a kora téli hidegben bimbózott. 15 éve ment el Kerekes László Jászai Mari-díjas színművész. (Írta: Csontos Gabriella)

Oldal : 123456789101112131415
161718


A J Á N L Ó
A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu