2024. Április 24. Szerda György napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

Hajdúság - Hortobágy

2009-06-27 22:47:14

013.jpgHajdúörökösök emlékezése egykori fejedelmükre, Bocskai Istvánra Hajdúszoboszlón.
A találkozó célja az, hogy áldozni kíván egyrészt a nagy fejedelem, Bocskai István emlékének, másrészt a hajdútelepítést követően közel 400 évvel szeretné bemutatni a térség mai gazdasági és kulturális életét.
Az rendezvénysorozat szellemi- és sportvetélkedőkből, amatőr művészeti csoportok bemutatkozásából, kiállításokból és főzőversenyből áll. A hajdúvárosok küldöttségeinek zenés, parádés felvonulása különleges színfoltja a Hajdúvárosok Találkozójának, egyben a Hajdúszoboszlói Nyárnak.
Helyszín: Szabadtéri Színpad
Június 28. (vasárnap) 19 óra
Hajdú Nóta Gála
Közreműködnek:
a „Régi Nóta, Híres Nóta” csoportos nótaéneklő verseny díjazott csoportjai
Újhajtás Nótakör – Konyár
Takács Béla Magyarnóta Egyesület – Hajdúböszörmény
Délibáb Nótaklub – Konyár
Akácos út Nótaklub – Hajdúdorog
Margitai Borisszák – Újszentmargita
Hajdúnánás nótaklub
Hajdúbokréta – Hajdúnánás
Kismarjai Bakakórus
Derűs Alkony Nótakör – Hajdúszoboszló
Sztárvendég:
Liszter Sándor és a Vadrózsák
Kísér:
Maczó György és zenekara

2009-06-26 12:21:41

 getdata.jpgA Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett, névhasználati rendszerben működő Tourinform-irodahálózat két új irodával bővült. Bonyhádon, június 20-án szezonális Torinform iroda nyílt, június 24-én pedig Hortobágyon nyitotta meg kapuit a 143. Tourinform iroda világörökségi helyszínen, Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztáján. A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 25 éve nyújt hiteles információkat a bel- és külföldi turistáknak, ezzel segítve őket abban, hogy a számukra ismeretlen környezetben jobban eligazodjanak és utazásukat tartalmas programokkal színesíthessék – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.
Június 24-én, világörökségi helyszínen, Hortobágyon nyitotta meg kapuit a 143. Tourinform iroda. Az észak-alföldi régió 14. Tourinform irodáját Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át, és köszöntőt mondott Titi Éva, Hortobágy község polgármestere. A megnyitón részt vett Gencsi Zoltán, Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. ügyvezető igazgatója is.
Az iroda augusztus 31-ig mindennap 9-17 között várja az érdeklődőket, hogy megismertethesse velük a Puszta szépségét és az érintetlen tájat, az élő hagyományokat őrző desztinációt.
A hortobágyi Tourinform iroda elérhetősége: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 5-7., Telefon: 52/369-140, e-mail:hortobagy@tourinform.hu
Irodavezető: Dorcsák Krisztina

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség Gy. Mészáros Ágnes



2009-06-24 14:09:54

syriusunioszentivanej_7B921243001613.jpg

Virágos Szent János ünnepe
a Motollával és Láposi Terkáékkal a Zeleméri templomromnál

Szentiváni "hosszú ének" tanulása,
Szentiváni szertartás: tűzrakás- és gyújtás, füstölés, tűzugrás, tűzkerék-gurítás, virrasztás

Gyülekező 17:30-tól a Zeleméri templomromnál.

Bővebb infó: http://www.motolladebrecen.hu

2009-06-22 10:29:10

sebeok.jpgDebrecenben 2009. június 23. 16.30 órakor.  Közreműködik: Nataberke Kvartett a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban. ( Debrecen, Bem tér 19. I. emeleti kerengő )  A kiállítás megtekinthető 2009. június 23-tól július 8-ig az intézmény nyitva tartási idejében. A belépés díjtalan!


2009-06-21 13:37:40

Ne felejtsd a fagyit, és hozd el a nagyit! 

fagyi_007.jpgÁlljunk meg egy percre! Na jó, 10 percre! Rohanó világunkban adj 10 percet az életedből,
és egy életreszóló élménnyel leszel gazdagabb! Már csak néhány nap van a Júniusi Fagyásig.
Debrecen életében első alkalommal szervezünk Freeze-t, ami megdermedést, megfagyást, a pillanat kitartását, élő stoptrükköt, azaz szoborrá merevedést, megállást jelent.
MI EZ? Hogy is tudnám elmondani, inkább csináljuk!
MITŐL LESZ ÉRDEKES?
Attól, hogy sokan veszünk benne részt,
hogy tíz percen keresztül tartjuk a képet,
hogy térben, időben és lélekben együtt csináljuk,
hogy egy helyen (behatárolt területen) történik,
hogy érdekes, látványos pózokba merevedünk,
hogy érdekes meglepetés lesz, azoknak akik nincsenek beavatva,
hogy Debrecen első hálón terjedő Freez Flashmobját mi csinálhatjuk meg!
HOGYAN CSINÁLJUK?
Az egyeztetések után, mindenki választ egy számára érdekes életképet, pl.: ölelés, kézfogás, tüsszentés, ladbadobás, csók előtti pillanat, vagy csók közben, biciklire felülés, szendvicsbe harapás... stb. , aztán ezt ki is próbálja, nehogy menet közben derüljün ki, hogy nehéz kitartani 10 percig. Szóval, ha megtalálta, vagy magában elhatározta, hogy milyen szoborrá dermed, akkor jön a következő fázis, az akció. Mikor és hol?
MIKOR TARTJUK KI A PÓZT?
Úgy gondoltuk, hogy a múzeumok éjszakáján megfelelő számú néző összegyűlhetne, és egy beszédtémává válhatna az esemény, megfelelő hátteret biztosítva, a következő akciók sikeréhez.
Június 20-án 20:00:00 - 20:10:00 és 21:00:00 - 21:10:00
A „mikor?” egy rendkívül fontos kérdés. Fontos, hogy egyszerre „fagyjunk meg” és „olvadjunk ki”. Ennek érdekében 19 órakor várjuk az érintett szoborjelölteket a Route 66 előtti kis zöldterületen, ahol a részleteket megbeszéljük személyesen, egyeztetjük az órákat, és beosztjuk a csapatokat:
HOL ÁLLUNK MEG?
Az attól függ, hogy hányan játszunk, de a tervek szerint 4 területen - 4 csapat
A) Baltazár tér
B) Déri tér
C) köztes átjárók a Déri Múzeum két oldala
D) Modem belsőkert, földszint
MIÉRT ÁLLJUNK MEG?
C.S.A.K., azaz Cívis Sihederek Akcióközössége.
Miért ne?!
Ki-ki találja ki magának, hogy miért áll ki!
Számtalan érvet fel lehet sorolni, de a legfontosabb, hogy együtt, közösen - különösebb erőfeszítés és előkészítések nélkül - egy közösségi kulturális élményt nyújtunk magunknak, (akik csináljuk) és szűkebb közösségünknek (aki megnézi).

KORÁBBI FREEZE; MÁSOK CSINÁLTÁK
http://www.youtube.com/watch?v=jwMj3PJDxuo
http://www.youtube.com/watch?v=qtUNj2BNTsU

Találkozunk, a megadott helyen és időben!
 

 


2009-06-16 08:13:24

Vencsellei2.jpgVencsellei István életműdíjas, Kölcsey-, Csokonai-, Medgyessy Ferenc- és SZOT-díjas fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja. 2009. június 17-én ünnepli 75. születésnapját - debrecen művészeti életének szervezői 90 képből álló, életművét átfogó kiállítással köszöntik a jeles jubilleum alkalmából. A kiállítás középpontjában a fotográfia eszközeivel megfogalmazott huszadik századi magyar sorskérdések állnak. A kiállítás a debreceni  Kölcsey Központ földszinti kiállítótermében (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) kerül megrendezésre, és 2009.06.17. - 2009.07.31.-ig, hétfő kivételével, naponta 10.00-19.00 óra között lesz nyitva.  A gyűjteményes kiállítás négy egységre tagozódik: Gyökerek, „Hortobágy mellyéke”, Trianon évtizedei és Jövőépítők – így mind a személyes, mind a közösségi sorskérdéseket átfogja. A gyűjteményes kiállítást június 17-én 17.00 órától Jókai Anna Kossuth-díjas író nyitja meg, szakmai méltatást Szamódy Zsolt fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke mond.


2009-06-11 23:58:40

295_8305_ma.JPGLegalábbis az utóbbi 75 évben biztosan nem!
Lesz egy hely - a 2009. esztendő
Napisten havának (június) 13-14-e napján
- ahova várunk minden olyan kedves nemzettársunkat:

 
   * aki ha nem is tudja, mert nem tanították meg neki, de génjeiben, zsigereiben, lelke legmélyebb bugyraiban érzi, hogy ősei nagyszerű lelki és szellemi hagyatékának ő épp úgy jogos tulajdonosa, mint saját népének bármely tagja,
    * aki úgy gondolja: magyarnak lenni büszke gyönyörűség,
    * aki szívesebben hallgatja népünk csodálatos dallamkincsét, mint a médiából ráömlő hitvány, zenének nem nevezhető zajt,
    * aki párját ritkítóan tüzes táncainkat látván, zenéjét hallván nem tud mozdulatlan maradni,
    * aki meg tudja csodálni kézműveseink által alkotott „hétköznapi" csodákat,
    * aki csodálattal vegyes tisztelettel tudja szemlélni a lelkes hagyományőrző csapatok által megidézett régmúltat,
    * aki szereti hordani őseink viseletét, szívesen feszíti íjának húrját,
    * aki szereti a hagyományos magyar étkeket és italokat,
    * aki egyszerűen csak szeret hasonszőrű emberek között lenni, mint ő, érti és igényli a tiszta egyenes magyar, tehát igaz beszédet.
Ez a hely Mikepércs határán, a 47-es főútvonal mentén a Debrecen felőli oldalon lesz. Ezen a helyen mutatkozik be Hajdú-Bihar megye népének a Magyarok Szövetsége!
Magyarorsz__g.jpgMit is talál ott a kedves hazánkfia, ha úgy dönt, hogy velünk ünnepel 2009. június 13-14-én Mikepércs határában? Magyar Portékák vására, amelyben megtalálható és megvásárolható lesz a megye kézműveseinek, termelőinek portékái.
A szombaton 10.00 órakor megtartandó ünnepélyes megnyitó beszéddel - amit Tímár Zoltán Mikepércs polgármestere mond el - veszi kezdetét a kétnapos ünnep. Azt követően a Magyarok Szövetsége Megyei Zászlójának az avatása lesz, melyet Vukics Ferenc, a szövetség létrehozójának beszéde követ. Ezek után veszi kezdetét a rendezvény két színpadán a műsor, amelyben hallhatók, láthatók lesznek előadások a Magyarok Szövetségéről (eddigi eredményéről, céljairól), az ősi magyar kultúráról, miközben különböző művészeti csoportok produkcióit élvezhetjük. A rendezvény területén a Hagyományőrző csapatok tartanak bemutatót: íjászok, lovas íjászok, barantások (ősi magyar harcművészet). Továbbá lesznek játszóházak, gyermekfoglalkoztatók, kézműves bemutatók, egyéb tevékeny részvételt lehetővé tevő programok.
Az éhes, szomjas magyarokról a helyi és messzebbről érkezett vendéglátók gondoskodnak hagyományosan magyar ízekkel, itókákkal. A szombati napot szertűzzel, tűzönjárással zárjuk. A szertartást, ami alatt énekkel, dobszóval idézzük meg őseink lelkét, beavatott lelki vezetők végzik. Akik másnapra is szeretnének maradni és túl messziről jöttek, a szervezők táborozási lehetőséget biztosítanak.
A Magyarok Szövetsége nagy szeretettel meghívja minden kedves honfitársunkat! Gyertek közénk, érezzétek jól magatokat, ismerjetek meg bennünket és legyetek a barátaink! Várjuk még a megyében élő népi kismesterségek képviselőit, illetve népművészeti csoportok jelentkezését is!
Telefon: (30) 601-5619

2009-06-10 21:46:21

sz__m__t__g__p.jpg Fiatalok a Digitális Világban címmel
Az FSZH - MOISZ Észak-alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda,
a Hajdú-Bihar Megyei Civil Szolgáltató Központ és
a Debreceni Művelődési Központ
2009. június 11-én, csütörtökön
Regionális konferenciát szervez
A konferencia helyszíne:
Debreceni Művelődési Központ,
Pódiumterem 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.
Ezek a fiatalok már számítógép mellett nőttek fel. Ezek a fiatalok már a számítógéppel együtt élnek. Ezek a fiatalok egy digitális világ polgárai. Ezekről a fiatalokról, világukról és a felnőtt világ kinyúló kezeiről folytatott beszélgetésre, eszmecserére invitáljuk Önöket konferenciasorozatunk következő állomásának keretében.
A konferencia programja 
2009. június 11. (csütörtök)
  9:30                 Regisztráció
10:00                 Köszöntő
10:10-10:15      Rövidfilm
10:15-10:45      Internetmarketing - A digitális világban élő fiatalok elérésének piac által alkalmazott technikái Dr. Szakál Zoltán, előadása
10:45-10:50      Blog
10:50-11:20      Háló-társak  Herczegh Judit, (Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete) előadása
11:20-11:25      Chat
11:25-11:40      Kávészünet
11:40-11:45      Közösségi játék -  encsencsi fiatalok és a digitális világ
11:45-12:15      Kultúra vs. digitális világ  Csepeli György, egyetemi tanár, (ELTE ) előadása
12:15-12:45      Kerekasztal beszélgetés                
A konferencia zárása

2009-06-07 12:04:03

03.jpgafrikai, indiai fiatalokat is bérmált Bosák Nándor püspök Debrecenben.  Pünkösd közeledtével a bérmálás szentségének kiszolgáltatása, a Szentlélek eljövetelének izgalommal teli várása tölti el mindannyiunk lelkét. Különleges, színes hangulat jellemezte a debreceni Szent László templom a megszokottól eltérő bérmálási szentmiséjét az elmúlt vasárnap. A bevonulási ének, orgonaszó helyett afrikai fiatalok ritmikus éneke a távoli ország hangulatát idézte. Az otthonuktól, családjaiktól távol ünneplő fiatalok magukkal hozva szülőföldjük kultúrájából egy csöppnyi színt, anyanyelvükön vidám énekkel dicsérték az Urat. Ebben az évben tizenkét fiatalnak szolgáltatta ki Bosák Nándor püspök atya a bérmálás szentségét a Szent László templomban. A fiatalok közül két nigériai és egy fő indiai származású egyetemista lelkét is eltöltötte a boldog várakozás öröme. Ők már három éve tartoznak a plébánia közösségéhez. Ez a kötődés annak is köszönhető, hogy a szorgalmi időben a vasárnapi angol nyelvű szentmisék rendszeres résztvevői. Így mintegy ötven külföldi egyetemista közös imájával az évközi vasárnapi szentmisék is színesek. Itt rendszeresen a koreai fiatalok vállalják a zenei szolgálatot, amely különleges, felemelő élményt nyújt a hívek részére. A Dél-koreai Maria szeptember óta minden vasárnap szolgál a szentmiséken, még két társával. Gorski Jacek OP. plébános mutatja be az angol nyelvű szentmiséket, számára, a kezdeti nyelvi nehézségek leküzdése után különleges élményt jelentenek ezek a szentmisék. Mint mondja, ezeken az alkalmakon kézzel fogható a katolikus egyház egyetemessége. A fiatalok jelenléte nem szorítkozik csak a szentmisékre, a közösségben barátságok, kapcsolatok születnek, együtt örvendeznek, amikor megismerik egymás kultúráját, és gasztronómiai különlegességeiket. Jacek atya nemcsak a külső jegyekben látja a különbséget, hanem a belső odaadásban is, amit a szentmiséken egy-egy prédikáció elhangzása során tapasztal. Véleménye szerint ők másként élik meg a hitüket. Idegenben, távol az otthonuktól, kicsit bátortalanok, néha szégyenlősek, és nagyon fontos számukra a szentmise. A plébános úgy látja, hogy az egyetemesség megélése, a szentmise állandósága megteremti számukra az otthont itt a templomban több ezer km-re is a szüleiktől. Nyitottan, de megilletődötten érkeznek, ízlésesen saját kultúrájukat bemutatva, de diszkréten öltözve. Az angol nyelvű szentmise ötven, hatvan fiatal közösségének Jacek atya egy speciális pasztorális tervet szeretne készíteni bibliaórákkal, hittanórákkal, közösségi találkozókkal. Az elmúlt 3 napos nagyböjti lelkigyakorlat is ebből a gondolatból született. Június 14-én vasárnap lesz a záró angol nyelvű szentmise, ezt követi majd az az izgalmas, hangulatos összejövetel, ami a külföldi fiatalok hagyományait, ételkülönlegességeit mutatja majd be.     Kovács Ágnes 
 
 

2009-05-29 08:54:17

hajduszoboszlo2.jpgA Hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. meghívására a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári képviselete május 11. és 13. között tanulmányutat szervezett a romániai média legjelentősebb határ menti és közép-erdélyi képviselői számára – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A tanulmányút nyomán számos pozitív hangvételű cikk jelent meg a román nyomtatott és elektronikus médiában, Hajdúszoboszlóra csábítva a nézőt/olvasót. A 14.000 példányban megjelenő Krónika című országos napilap , a 13.500 példányban megjelenő Bihari Napló, a legolvasottabb romániai magyar hírportál, a Transindex , a 18.000 fős olvasótáborral rendelkező Informatia Zilei, Maramures, román nyelvű nagybányai napilap és a 29.500 példányban megjelenő Jurnalul Bihorean c. román napilap csak néhány példa a tanulmányút nyomán megjelent írásokból.
Az NCN kolozsvári TV hírműsora főműsoridőben adta le a tanulmányút során készített felvételeket, „Turizmus Magyarország-Románia 1-0” címmel. A 25 romániai újságíró „fergeteges” estét töltött a Hajdúszoboszlótól 5 km-re fekvő Tuba Tanyán.
Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség Gy. Mészáros Ágnes

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu