2017. Szeptember 21. Csütörtök Máté napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Megújult, megszépült
2017-09-18 16:29:44

Felújították az Alföld egyik legszebb vasútállomását Karcagon, a Nagykunság fővárosában. 

Magyarország

2017-06-21 09:18:05

A Múzeumok Éjszakáján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és partnerei, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. hagyományos együttműködése idén a következő elemekből áll
- A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Nagykanizsára, Szegedre, Püspökladányba, Mátészalkára, Szombathelyre, valamint Debrecenbe, mint kiemelt helyszínre azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2017. június 24-én estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A kedvezményes menetjeggyel az utazás legkorábban a rendezvény napját megelőző napon, június 23-án, pénteken 10.00 órától kezdhető meg. A visszautazást legkésőbb a rendezvény zárását követő napon, június 26-án, hétfőn 24.00-ig kell befejezni. ABudapestre látogatók esetében a kedvezmény a látogatást igazolókarszalag és az 50 százalékos alkalmi menettérti jegy visszautazáskor történő felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetébenaz 50 százalékos alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén – a programban részt vevőmúzeumok valamelyikében – le kell bélyegeztetni. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.huoldalon. További információért hívja a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatát a 06 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon.
- A Múzeumok Éjszakája bármely programján országszerte ingyenesen vehetnek részt kártyájuk felmutatásával a vasutas arcképes dolgozói igazolvánnyal, vagy a MÁV által kiállított, aláírt, lepecsételt munkáltatói igazolással rendelkező látogatók. (A mintaigazolványokat tájékoztatásul csatoltam).
- A START Klub kártyával rendelkezők a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt, kártyájuk felmutatásával díjmentesen léphetnek be a rendezvényekre


2017-06-07 19:47:39

Az AnyaApaGyerekek szervezői nevében Frivaldszky Edit, a kezdeményezés polgári bizottságának elnöke (a képen) 2017. június 7-én délelőtt átadta az AnyaApaGyerekek európai polgári kezdeményezés Magyarországon összegyűjtött aláírásait a Nemzeti Választási Irodában.
Itthon nagyjából 55 000 ember csatlakozott a családvédő kezdeményezéshez, Európában pedig több mint 1 millióan! A szükséges minimum határt 7 ország helyett 14 országban lépte át, így Magyarország mellett Bulgária, Horvátország, Ciprus, Finnország, Görögország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia is teljesítette ezt a feltételt.
A magyar szervezőcsapathoz a házasság és a család védelmében közel 16 000 online és 39 000 papír alapú támogató nyilatkozat jutott el, Kisvárdától Mosonmagyaróvárig, Csepeltől Mórahalomig, az egész országból érkeztek a kitöltött ívek, de még Hawairól is kaptak magyar aláírásokat. Messzire ment a híre kezdeményezésünknek! Egy óriási Európán átívelő összefogás eredménye ez az 1 millió aláírás, aminek mindannyian részesei vagyunk. Köszönet érte! 


2017-05-25 14:01:53

A Budapesti Demográfiai Fórum 2-t, a Családok XI. Világkongresszusát és a II. Európai Életvédő Fórumot is magába foglaló grandiózus eseménysorozatra 2017. május 25-28. között kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban és a Várkert Bazárban. A világ minden tájáról érkező előadók népesedési, családpolitikai, illetve család- és életvédelmi kérdésekről folytatnak majd eszmecserét.

A Demográfiai Fórumot néhány óra múlva Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd meg, de a nap során a felszólalok között találjuk többek között Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust éppúgy, mint Philip Zimbardo világhírű pszichológust.

Holnap, szintén a Kongresszusi Központban nyílik a Családok Világkongresszusa, amelynek keretében beszélgetések széles skáláját lesz lehetőség meghallgatni nemzetközi szaktekintélyek bevonásával az anyaságról, a családbarát nemzetkép kialakításáról vagy éppen a hagyományos családmodellt érő támadásokról. A szombati Életvédő Fórum előadásaiért pedig a Várkert Bazárba kell ellátogatni, ahol a ONE OF US-díj átadása előtt szóba kerülnek bioetikai kérdések, a körülöttünk kialakuló “új világrendre” való válaszkeresés és az életvédelmi törekvések hatékony kommunikációjának módjai is.

A konferenciákkal egy időben a szervezők mindenkit várnak a Gesztenyés-kertbe szervezett családi programokra, illetve vasárnap, a Kodály Köröndön megrendezett Családi Fesztiválra is.

A teljes program megtalálható a találkozó hivatalos honlapján. (forrás: 777blog.hu)


2017-04-21 20:01:19

    

A tegnapi nappal elkezdődött a Museum dance off 4 verseny szavazása. A Herman Ottó Múzeum versenyfilmjére május 2-a 14 óra és május 3-a 14:00 óra között lehet majd szavazni az Európa legjobbja címért! Továbbjutás esetén május 8-a 14 óra és május 9-e 14 óra között dől el, ki lesz az abszolút győztes.
Voksolásra fel!


2017-04-07 14:37:11

Figyelem! Európai döntő május 2. 14:00-május 3. 14:00 Világ döntő május 8. 14:00-május 9. 14:00 Máris nagy sikert könyvelhet el a miskolci Herman Ottó Múzeum, hiszen videójuk bekerült a Museum Dance Off verseny európai döntőjébe. Az Egyesült Államokból évekkel ezelőtt elindult verseny célja, hogy megmutassa a világ múzeumainak könnyedebb, vidámabb oldalát. A múzeumi dolgozók egy-egy zenés videóklipbe foglalva táncolják be magukat a nagyközönség szívébe. Az idén a miskolci Herman Ottó Múzeum is elkészítette pályaművét, amit – Közép-, illetve Kelet-Európa képviseletében elsőként – adtak be a március 31-i határidőig.
A Museum Dance Off szervezői mindössze 4 nappal a nevezés lezárását követően, kedden értesítették a múzeumi projekt vezetőit, hogy a miskolci videót – vélhetően annak színvonala és a rá irányuló nagy figyelem miatt – kiemelték, és ezzel a pályamű egyenes ágon került be az európai hármas döntőbe. A többi európai videó a döntőbe kerülésért még megmérkőzik egymással az elsőkörös szavazáson, ahonnan két kisfilm kerül majd a kontinens-fináléba, a miskolci mellé. Érdemes kiemelni azt a csöppet sem mellékes körülményt, hogy négy nap alatt a miskolciak videóját több, mint 3300 alkalommal nézték meg, míg a többi európai vetélytárs legjobb esetben is csak párszáz megtekintésig jutott.
Az európai döntő szavazása május 2-án, kedden – magyar idő szerint – 14 órakor indul, és 24 órán keresztül tart majd. Továbbjutás esetén a Világ döntőn május 8-án lehet majd szavazni. A voksolás linkjét híradásokban, a Facebook-on és minden egyéb kommunikációs csatornán közzé teszi a múzeum, kérve a közönség támogatását. Amennyiben a miskolci kisfilmnek sikerül megnyernie az európai döntőt, úgy következhet a világ múzeumaival történő végső összecsapás! Ehhez igazi nagy összefogást szeretnének létrehozni a magyar projekt vezetői, mivel a tavalyi győztes, a melbourne-i Victoria Museum 79 ezer szavazattal hódította el a trófeát.
A múzeum csapata már azon a kampányon dolgozik, amellyel szavazásra buzdítanak mindenkit, aki szeretné sikerre vezetni a verseny egyetlen magyar és persze közép-kelet európai résztvevőjét. A videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=ewuob7sgPRU
A közösségi médiában történő megosztásoknál kérjük használják a #MDO4 és #HOM hashtageket.

Köszönnek minden segítséget, megosztást!


2017-03-30 13:54:26

A gyüttmenteknek meséltünk a borzderesről, mert mi is úgy látjuk, hogy sokszor a gyüttmentek és akik még nem is nevezhetik magukat gyüttmentnek (első generációs kiköltözők) sokkal inkább falusi életet akarnak élni és élnek is, mint a tőzsgyökeres falusiak. A legjobb gazdáink között is legtöbben kiköltöző városiak. A videó nem rövid, azonban, ha valaki képet akar alkotni a fajtáról a jelenlegi helyzetéről akkor érdemes végignézni! 

És igen, természetesen idén is 2017. augusztus 24-27. között újból mesélünk a fajtáról a Gyüttment Fesztiválon, Oszkón. (forrás:www.facebook.com/karpatiborzderes )


2017-01-16 16:43:16

gyertya.JPGVasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye – közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) csütörtökön az MTI-vel.
A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Gáncs Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.
Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért – olvasható a közleményben.
A reformáció 500. évfordulója alkalmából az Egyházak Világtanácsa az imahét anyagának összeállítására a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel. A programsorozat általuk választott idei témája a megbékélés, mottója a Pál apostol Korintusiakhoz írt második leveléből vett mondat: “Krisztus szeretete szorongat minket“. Az imahét szimbólumai a megosztottságot jelképező fal és a Jézust, a “világ világosságát” jelképező gyertya – írták.
Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 22-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter és Frölich Róbert országos főrabbi részvételével.
Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza. (forrás:MTI)

2016-12-08 08:53:40

Di__si_Feli.jpgMost nem a csángós villamoson, hanem az Ország Karácsonyfájánál, és a Jézuska Jászolnál dalolnak a csángók. 2016 december 18-án vasárnap, kicsiket és nagyokat nagy szeretettel vár Diósi Felicia (a képen) 17.30-kor, a Parlament előtt felállított Ország Karácsonyfánál.
" Sok csángó él Budapesten. Sokan élünk itt családjainkkal, szeretteinkkel. Szívünk nagy részét ez tölti be. De ha itt a Karácsony. Felelevenednek a gyermekkori élményeink. A belénk ivódott szokások, hagyományok. Megtelünk mondanivalóval. Kívánnivalóval. A velünk együtt-élőknek adni akarunk. Szeretettet. Megbocsátást. Jó kívánságokat. Hogyan is tehetjük ezt. Ha nem megyünk házról-házra. Ha nem kérdezhetjük kipirosodott arccal Szentestén az ablak alatt: Szabad-e énekelni.
Gyertek velünk.
Énekeljünk. Adjunk egymásnak. És adjunk azoknak akikkel találkozunk. Örömet. Az énekeink által. Gyertek, és énekeljünk együtt.
Ha csángó vagy, gyere azért, hogy érezd az otthont! Egymás között beszélhetünk a nyelvezetünkön, ami összeköt minket. És milyen jó érzés testvérként tekinteni a másikra.
Ha nem vagy csángó, gyere azért, hogy megérezd milyen lehetett nekünk. Innen ezer kilométerre. Néha méteres hóban, kicsinke gyermekként, csapatokba bolyongva a faluba. Házról-házra. Boldogan.
Tudunk adni. Ha sokan vagyunk. És együtt akarjuk.
A bőrünk felpezsdül. A szívünk együtt fog verni. És a dalaink egybe csengnek. Ne félj, hogy nem tudod a dalt. Hozom őket, leírva. Könnyen bekapcsolódhat bárki.
Találkozzunk a fa alatt!
Hájtok Tükes Válünk, szabad énekelni! "

2016-11-24 17:07:04

elm__lik.jpg
A Művészetek Palotájában mutatták be azt az előadást, amit a kitelepítettek emlékére írt Balogh Róbert, a zenét Kiss Ferenc szerezte hozzá, Foltin Jolán és Novák Eszter állította színpadra. A háború után a svábokat elkergették Magyarországról, a bukovinai székelyeket Moldvából, a magyarokat Szlovákiából. Ahogy akkor mondták lakosságcserét hajtottak végre. Hátra hagyva szülőföldjüket az emberek kis csomagjaikkal keltek útra marhavagonokban. A béke ezt hozta számukra. Itt jegyzem meg, hogy a Benes dekrétumok mindmáig élnek, azt senki nem hatálytalanította. 
"Az e dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával, továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti. A dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette azok sérthetetlenségét."
Erről a rettenetről szólt ez a színpadimű. Molnár Piroska, Chován Gábor Györgyi Anna - a darab prózai szereplői - szelíden, békésen és csendesen beszéltek erről az emberhez méltatlan, gonosz cselekedetről, a gyerekek örömmel táncoltak, a lányok karikáztak, a férfiak keményen ropták. Fújták a katonadalt, mintha nem is velük esett volna meg ez a szörnyűség. Az előadás legdrámaibb jelenete a tehetetlenségében, vad és őrületes táncot járó férfi, melyben Kiss Ferenc zenéje katartikusan hatott a nézőkre. S mindeközben a színpadon lévőkkel megéljük a bukovinai székely karácsonyt - a kis Jézus születését - a felvidéki húsvétot  - Jézus kereszthalálát -, majd a Piéta elevenedik meg Rémi Tüde és Siptár Dániel személyében. S hogy mitől volt számomra katarzisos ez a mű? Azt láttam és nézhettem végig ezen előadásban, hogy ezek a szerencsétlen sorsú emberek kapaszkodva hitükbe, hagyományaikba túlélték a háborút, a kitelepítést és visszaemlékezve nem keresik hogy ki tette ezt velük. Nem felejtenek, de nem is vesznek el a fájdalomban, nem dédelgetik a haragot, a bosszút szívükben. Megtalálják az élet értelmét, szépségét a további mindennapjaikban: a földben, a munkában, az ünnepeikben, a gyermekeikben. Ez az élet rendje, mert minden elmúlik... a szenvedés, az öröm, a bánat. Igen, ezt értettem meg ezen az estén, hogy vigyázzunk a pillanatokra, éljük meg azokat szenvedéllyel, testestül-lelkestül. Adjunk magunkból minél többet a másiknak, hogy ha nehéz idők jönnek tudjunk összekapaszkodni és éljünk tovább hitben, szeretetben. (írta: Csontos Gabriella, fotó: mupa.hu)

2016-10-19 10:43:47

H__s__k_tere.jpgIsmert emberekkel és Zimbardo professzor budapesti látogatásával folytatódik a Hősök Tere Kezdeményezés a közöny ellen. Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta idén a 30 napos kihívást. A kezdeményezés nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához idén először cégek, társaságok is kapcsolódhatnak. A közös kutatások után az ELTE-n is elindul a Hősök Tere képzése.
A Kezdeményezést 2014-ben magánszemélyek (Prof. Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika, Roszik Linda és Thuróczy Gábor) alapították, mert elhatározták, tenni akarnak a közöny ellen. A Hősök Tere célja, hogy Magyarországon társadalmi norma legyen az együttérzés és hogy az emberek tegyenek egymásért. A workshopok, tréningek, akciók, kampányok, konferenciák formájában ehhez kívánják megadni a kezdő lökést és a szükséges tudást.
A Hősök Tere Kezdeményezés eddigi eredményei
A Hősök Tere workshopjain eddig 2500-an vettek részt. Önkéntes trénereik eddig több mint 1300 pedagógusnak adták át a program lényegét, amit ők továbbadnak diákjaiknak. Eddig 23 vállalattal dolgoztak együtt, csapatuk 80 önkéntes elköteleződésére is épít.
Hogyan csatlakozhat bárki a Hősök Tere 30 napos kihíváshoz?
Akár egyénileg, akár 4-5 fős csapatokban választhat bárki kihívást. A szervezők csak azt kérik, osszák meg élményeiket, tapasztalataikat, érzéseiket és azt a változást, amit elindítottak magukban azzal, hogy másokért tettek. Készíthetnek fotót, rövid videót vagy leírást is az aznapi kihívás teljesítéséről, bármelyik közösségi oldalon megosztva azokat a  #30nap #azvagyokamitteszek #hosokterekezdemenyezes hashtaggekkel ellátva.
(forrás: csalad.mandiner.hu/cikk/20161017_palya_beaval_es_zimbardoval_indul_ujra_a_hosok_tere_30_napos_kihivas

Oldal : 123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg