2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Egészségipari Workshop Debrecenben

2010-12-07 13:30:12

103.jpgAz elmúlt évek során a Debreceni Egyetem és két akadémiai intézmény,az MTA Szegedi Biológiai Kutató Intézete, valamint az MTA Atommag Kutatóintézete tudásbázisain kialakult egy Debrecen-Szeged élettudományi innovációs tengely, amely mentén vállalati csoportosulások,ú.n. klaszterek jöttek létre. Ezek a klaszterek iparág specifikusak, azaz a vállalati együttműködési hálózatok a gyógyszeripar,a funkcionális élelmiszeripar,a termál egészségipar, valamint az életminőség megőrzésével kapcsolatos egészségipari ágazatok mentén alakultak meg. Az említett klaszterek stratégiájuk megalkotásánál fókuszterületeket határoztak meg, melyek közül az egyik az úgynevezett stresszfehérjék kutatási eredményeinek ipari célú hasznosítása a termál egészségiparban. A klaszterek, valamint a klaszter együttműködések alapvető munkamódszere, hogy a résztvevők műhely megbeszéléseken ú.n. „workshop”-okon fektetik le a későbbi projektek alapjait. Ilyen a 2010 december 8-i stresszfehérje- workshop is, melyet a Hotel Lyciumban ( Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) tartanak.
 
A stresszfehérjék alapvető szerepe, hogy a szervezet védelme érdekében megelőzzék, illetve kijavítsák azokat a változásokat, amelyek a káros hatások eredményeként változásokat idéznek elő a sejtek szerkezei, vagy szabályozó molekuláiban, illetve azok működésében. A stresszfehérjék ennek megfelelően alapvető szerepet játszanak az öregedés, ill. számos krónikus betegség folyamatában, mint pl. a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, és az ú.n. degeneratív központi idegrendszeri megbetegedések, mint az Alzheimer kór, a Parkinson betegség, és egyes bénulással járó betegségek. A workshop-on résztvevő kutatók az elmúlt évek kutatásai alapján arról tartanak előadásokat, illetve arról beszélgetnek, hogy a magyar gyógyvízkincsre alapozva miként lehet az egyedülálló természeti adottságok kihasználásával egyedi, máshol nem leutánozható, iparjogvédelemmel ellátott, termál- egészségipari szolgáltatásokat kifejleszteni, illetőleg nyújtani. Lényegében itt egy komplex egészségipari stratégia alkotás tudományos alapjairól van szó. A workshop arra koncentrál, hogy a termálvíz terápiát hogyan lehet kombinálni élelmiszer terápiával, étrend kiegészítőkkel, ill. miként lehet krónikus betegségek gyógyszeres terápiáját úgy megválasztani, hogy optimális együtt hatás alakuljon ki a betegségek megelőzésében, ill. kezelésében. Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter  pharmapolis@hbkik.hu Philip L. Hooper világhírű endokrinológus USA, Colorado, valamint az előadók között lesz Prof. Dr. Vígh László akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ innovációs  főigazgató helyettese (a klaszter egyik alelnöke), aki nemzetközileg elismert szaktekintély a membránbiológia, stresszbiológia, valamint a lipidomika területén. A rendezvény házigazdája és  előadója lesz Prof. Dr Szilvássy Zoltán , a klaszter egyik tudományos igazgatója, aki eddig inkább a Debreceni Egyetem stratégiai rektorhelyetteseként volt közismert. A workshop negyedik előadója: Prof. Dr. Patonay Tamás tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetemről. További információk: http://www.pharmapolis-hungary.eu http://www.hspsanddiabetes.com
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu