2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Járjunk a „Jászkun kapitányok nyomában”!

2010-09-01 13:48:25

j__szkun.jpgSzórakoztatás és ismeretterjesztés. A 2011-ben nyíló Nagykun Látogatóközpont ennek szellemében épül. Amíg a látványtervezők és dizájnerek építik az interaktív kiállítást Karcagon, addig informatikusok dolgoznak az attrakció egy új elemen. „Konok kunok” mondjuk sokszor egymás között itt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Tudományosan természetesen nem bizonyítható, hogy a kun emberek valamiféle megkülönböztető jegyeket, tulajdonságokat hordoznának, azonban mégis úgy tartják számon, hogy akinek az ereiben kun vér folyik, az bizony egy kicsit nyakasabb, makrancosabb ember, mint a többi. Sokszor zárkózottabbak társaiknál, ugyanakkor nagyon kitartóak, büszkék és öntudatosak a mindennapi életben. A Karcagon nyíló Nagykun Látogató Központban egy játékra hívják majd a vendégeket. Amolyan horoszkópszerű játékról van szó. Mindenki elolvassa - van, aki hisz benne, és van, aki nem. Az embereket vonzza, bár lehet, hogy a következő percben már túllépnek rajta. Egy egyszerű pszichológiai tesztet kitöltők megtudhatják, hogy mennyi az esélye annak, hogy valaha az ősei kunok voltak, lóháton érkeztek keletről, jurtában laktak. Antropológiai vizsgálatokat is végeztek korábban szakemberek a kun arcvonások és testformák tipizálására. Ezek eredményeit felhasználva a látogatóközpontban egy számítógépes játék és szoftver segítségével fényképet kaphatunk arról, hogy hogyan is nézhettünk ki több száz évvel ezelőtt, mikor kun őseink meghódították e tájat. A vendégek a látogatást követően korhű úti levéllel kezükben folytathatják útjukat a „Jászkun kapitányok nyomában” tematikus út következő állomására. (további információ: www.jkny.hu)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu