2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Megérkezett a MODEM-be a 139 millió forintos festmény

2010-06-13 16:00:14

reigl3.jpgSzombaton csomagolták ki Debrecenben – a kiállítótérben történő 24 órányi akklimatizálódást követően – Reigl Judit: Hasonlíthatatlan gyönyör című, 1952-ben készült festményét a debreceni művészeti központ munkatársai. Az alkotást egy magángyűjtőtől kölcsönzi a MODEM a június 17-én nyíló grandiózus Reigl Judit életmű-kiállításra – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.A 134 x 88 centiméteres olaj-vászon és kollázs technikával készült munkát 500.000 eurós összegre biztosították, amely mai árfolyamon számolva 139 millió forint! Az alkotás már az 1954-es párizsi Étoile Scellé-béli kiállításon is szerepelt; a szürrealizmus megalapítójaként ismert André Breton által szervezett tárlaton a festmény a kiállítás két fő művének egyike volt. (A másik, a Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent című ma a párizsi Pompidou központ állandó kiállításának egyik kiemelkedő darabja.) Jövő hét csütörtökön, június 17-én nagy volumenű retrospektív tárlatot nyit a debreceni MODEM Reigl Judit műveiből, mely a „Létezés ritmusa”alcímet viseli.
 
A kiállításon 1300 négyzetméteren a legjelentősebb magyar származású, ma is alkotó festőművész mintegy 100 képe tekinthető majd meg eddigi egész életművét összefogva. Az 1950 óta Franciaországban élő, idén 87 éves alkotó monumentális, több méteres alkotásainak teljes élvezetére ad lehetőséget a MODEM 2. emeleti magas és nagy termekből álló kiállítótereinek összessége. Az alkotások nagy része már megérkezett a múzeumba, a kiállítás installálásához hozzákezdtek a központ munkatársai. A nemzetközi kiállításra külföldről is számos vendéget várnak majd. Az 1923-ban Kapuváron született és 1950-ben Franciaországba emigrált, majd ott letelepedett Reigl Judit az egyetlen magyar származású kortárs művész, akinek munkái a világ legnagyobb és legfontosabb kortárs közgyűjteményeinek szinte mindegyikében helyet kaptak: így például a new york-i Museum of Modern Artban (MoMA), a londoni Tate Modern-ben, a párizsi Pompidou központban vagy a new york-i Metropolitan Múzeumban. Nemzetközi megbecsülését az is jelzi, hogy a felsorolt gyűjtemények közül háromban az állandó kiállításokon láthatóak a munkái. A Metropolitan például a Robbanás című festményét egy teremben szerepelteti Jackson Pollock alkotásával, a párizsi Pompidou központban pedig többek között a szürrealistákat bemutató termekben is láthatóak munkái. (forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség Gyürky László)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu