2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Gyógynövénykert is tartozik hozzá

2020-03-13 07:54:06

A Gazdaház, a helyiek által Czeglédy házként ismert hagyományos népi lakóház, műemlék épület, Hajdúszoboszlón, a Vasvári Pál utca 40 alatt, a fürdőtől távol, a város szélén található.
A legutolsó felújítását követően korabeli bútorokkal berendezett épületben a Gazdaház Múzeum működik. A ház előtti Gyógynövénykertben mintegy 50 fajta gyógynövény díszlik.
Az állandó kiállítás, a Köpöly nadály, frászkarika, a gyógyító eszközöket, a népi gyógyítást mutatja be, de emellett a berendezési tárgyak segítségével a régi életmóddal is megismerkedhetnek a látogatók.
A kézműves műhelyben látható a Zománcedények és a 100 év 10 perc alatt című kiállítás is, a régi háztartások konyhai és egyéb edényeivel, eszközeivel, bútoraival.
A portán tovább élnek a régiek hagyományai, programokon kipróbálható a hagyományos népi kézművesség számos fajtája. Fontos megtartani a régi tárgyalkotó technikákat, páratlanul gazdag mintakincsünket. Egyedi használati és dísztárgyak, gyermekjátékok, lakástextilek készülnek hagyományos, illetve mostanában ismertté vált technikákkal.
Az kézműves programokon a tárgyak a természet adta alapanyagokból, hagyományos technikával készülnek, de emellett fontos az újrahasznosítás: hisz a háztartásban feleslegessé vált, hulladéknak számító anyagok is alapanyagok készíthető ezekből is hasznos, esztétikus, egyedi tárgyak. Az érdeklődők meg is tanulhatják a különféle díszítő, tárgyalkotó technikákat a kézműves foglalkozásokon.
A Gazdaház gyógynövény kertjét, a benne található növényeket, fitoterapeuta mutatja be az érdeklődőknek. A látogatók megismerkedhetnek gyógynövényekkel, termesztésükkel, begyűjtésükkel, felhasználásukkal, alkalmazásukkal, mely betegségekre javallottak, mik az esetleges ellenjavallatok a használatukkal kapcsolatosan. Az előzetesen bejelentkezett látogatócsoportok tagjai gyógyteákat is kóstolhatnak. 
Nyitva tartás: Hétfő-Péntek 9.00 – 12.00, Szombat: előzetesen meghirdetett programok szerint

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu