2024. Április 23. Kedd Béla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Mexikó - Piramis és tequila

2019-11-22 07:36:54

7. nap  Chichén Itza, a megfejthetetlen maja város a mai kirándulás első állomása. A dzsungel közepén elterülő síkság templomvárosa a maja civilizáció legnagyobb gazdasági központja volt. Kukulkán tollas kígyóisten tiszteletére emelt piramistemplom a központi része.

Sajnos ma már nem mászható. Naponta több ezer turista látogatja a központot, így megoldhatatlan a biztonságos le és följutás. A lépcsősorok mindegyikének 91 lépcsője van, és ha a főbejárat nagy lépcsőjét is beleszámítjuk, a 365-ös számot kapjuk, azaz az év napjainak számát. (Ezek a lépcsők egyébként meglehetősen kényelmetlenek, a fokok magassága nagyobb, mint a szélessége, ezért megmászni sem könnyű azokat.) Szakértők szerint ez azt bizonyítja, hogy a maják igen fejlett asztronómiai tudással bírtak. Kimagasló építészeti tudományukat pedig mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy minden napéjegyenlőségkor (március 21-én és szeptember 23-án) a lenyugvó nap utolsó fényei egy tekergőző kígyó, a tollas kígyó árnyékát festi a piramis lépcsőire. Ilyenkor 40 ezer ember tolong a piramis körül és várják a kígyó forma megjelenését. Az idegenvezetők már régóta ejtik ámulatba a turistákat azzal, hogy hangosan tapsolnak a piramissal szemben: a visszhang pedig sosem marad el. Egy ősi indián legenda szerint a maják tudatosan építették piramisaikat úgy, hogy hátborzongató hanghatásokat keltsenek. Mi megállapítottuk, hogy a hangzás olyan mint mikor a gyöngytyúkok kiabálnak. Egy gyors ebéd a következő program. Az étterem egy elkülönített részében volt egy maja házikó a régen használt berendezésével.

     

Ezután indultunk a tequila készítő üzembe. Elég kezdetleges módszerekkel, de annál finomabb párlatok készülnek. 5 féle párlatot kóstolhattunk. Mexikói fotópartit is tartottunk, pancsóba és kalapban. Lehetett vásárolni is, de mondhatni aranyárban mérték a párlatokat.

     

Újra buszba ültünk, egyesek már emelkedett hangulatban, indultunk Valladoid-ba, a hajdani első gyarmati kisvárost néztük meg. Késő este, 9 körül értünk vissza. A szobában újabb törölköző csoda várt. Ez is tartalmas nap volt. (Írta: Mészáros Imréné, Jutka)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu