2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A Fehér Bot Alapítvány kapta az idei Civil-díjat

2010-05-03 22:21:59

Kopi_d__j.jpgA napokban volt 14 éve, hogy végsõ búcsút vettünk Koppányi Istvántól, s barátai díjat alapítottak emlékére. És õsszel lesz 14 éve, hogy létrejött az az alapítvány, amely ma e díjban részesül. A Fehér Bot Alapítványról van szó. Mint megtudtam, az ötlet dr. Szabó Miklós ügyvédtõl származik, aki a 10 éves korában szerzett glaukoma betegség következtében vakult meg. Családjukban azelõtt egyik ágon sem emlékeztek e betegség feltûnésére. Miklós a látását 16 éves korában veszítette el végleg. Tökéletes rehabilitáltnak tekinti magát, s tizennégy éve minden napjában tesz azért, hogy ez másoknak is sikerüljön. Említsük meg itt az alapítók nevét - akik közül azért hiányzik Szabó Miklós, mert nem lehetett egyszerre alapító és kuratóriumi elnök is. Ezért a látó felesége lépett a helyére Görög Imre és Görög Tibor - szintén hajdúdorogi lakosok - társaságában. A két Görög unokatestvér, s mindegyiküknek látássérült a testvére. A Fehér bot alapítványnak rajtuk kívül még két – összesen tehát öt – alapítója van: Czeglédi Anita és dr. Szél Lajos – mindketten vakok.
 

1996 év õszén kezdték el a munkát az Észak-Hajdúságban  (Hajdúböszörményben, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson) élõ vakok és gyengén látók rehabilitációjának, mûvelõdésének és társadalmi reintegrációjának elõsegítése érdekében. Az alapítvány az elmúlt másfél évtized alatt kistérségi szervezetbõl regionális szolgáltató szervezetté fejlõdött. Hosszú évek óta már nem csak a látássérültek részére hanem minden fogyatékossági csoport számára  kínálja szolgáltatásait. Arra törekszik, hogy az Észak-alföldi Régióban minél komplexebb formában nyújtson segítséget a fogyatékosoknak. Szolgáltatási kínálatukból sorolok fel néhányat:
- a támogató szolgáltatások (személyi segítés, személyszállítás)
- a látássérültek elemi rehabilitációja
- a fogyatékos és megváltozott munkaképességû személyek foglalkozási rehabilitációja
- a felnõttképzés
- a kulturális tevékenység
- a megváltozott munkaképességû személyek részére  rehabilitációs foglalkoztatás
S ha már  beszélhetek róluk, engedtessék meg egy privát bekezdésben Rózsa Dezsõ nevének említése.  A  debreceni régi városháza telefonközpontosa sosem mulasztja el, hogy alapítványuk programjaira felhívja a sajtó figyelmét. Nem mulasztja el ápolni az emberi kapcsolatokat, hogy annak elõnyeit is az alapítvány javára fordítsa. Nem mulasztja el akár napról napra bizonyítani, hogy a látássérült, illetve a vak ember lehet tehetséges, életvidám,  kezdeményezõ személyiség, lehet jó munkaerõ, megbízható kolléga, sikeres kulturális programszervezõ, igazi közösségi lény – mondom összefoglalva, hogy ezzel megszakítsam erényeinek sorolását. Az õ világukból én csak õt ismerem - s örömöm telik benne. De elképzelem, hogy az alapítvány körül sok olyan emberrel találkozhatnék, akikrõl egy rózsadezsõféle lírikus akár ódákat zenghetne. S most vissza a hivatalos szerepbe: az alapítvány Debrecenben, Nyíregyházán,Szolnokon, Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson   rendelkezik irodával, illetve valamilyen szolgáltató intézménnyel. Feladatait több mint 100 munkatárs foglalkoztatásával végzi. 2007-ben létrehoztak egy nonprofit kft.-t is, amely 70 embernek ad munkát. Egy nyertes pályázatuk eredményeként két év alatt – az Észak-alföldi régióban élõ – 366 ember rehabilitációjáról kell számot adniuk. Az alapítvány munkáját jelentõs mértékben segíti a kiterjedt partnerhálózata, melyben
- egészségügyi
- érdekképviseleti
-  foglalkoztatási
- oktatási és felnõttképzési
- mûvelõdési
- szociális és
- sajtó szervezetek egyaránt megtalálhatók.
Szabó Miklós elmondta, hogy sokan keresték már a Kiemelkedõen Közhasznú Fehér Bot Alapítvány sikereinek a titkát, de mindannyian azt találták, hogy nincs titok! A sikerek zálogát a  segíteni akarás és a  szakszerû, szorgalmas munka biztosítja. Nekem viszont az a benyomásom, hogy a siker titka maga Szabó Miklós, aki hitelesen képviseli és fáradhatatlanul viszi az alapítvány ügyeit, fejleszti tevékenységüket. Gratulálunk hozzá és örülünk, hogy a Civil díj Koppányi István emlékére ismét méltó szervezethez kerül.
Szabó Katalin (a képen jobbra áll)
Kopi díj2_1.jpg

(fotó:Giczey Péter)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu