2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Tisztelt Olvasóim!

2018-08-09 10:08:20

Ötvenes éveiben járó gyógyszerésznő vagyok, és azt tapasztalom, hogy még mindig tabu témaként kezelik a menopauzát.

1. Miért következik be a női testben a menopauza?
A menopauza szó szerinti jelentése a menstruáció vége. Ez egy sajátos állapot, egy természetes folyamat a nők életében. A menopauza petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok között ingadoznak, majd az ösztrogén hormon termelődése le is áll.
Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, hajra, kedélyállapotra, az általános közérzetre a szexuális életre, a csontokra. Van aki könnyen, panaszmentesen éli át ezt az időszakot, de vannak akik orvosi segítségre szorulnak, vagy a gyógynövények erejében bíznak.

2. Milyen életkorban jelennek meg a változó kor tünetei, és átlagosan mennyi ideig okoznak panaszokat?
A klimax általában a nő 40-es éveiben kezdődik, és az 50-es évek végéig is elhúzódhat. Ez egy természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket, és érzelmi labilitást, veszteség érzést okozhat.

3. Milyen tünetekkel jár ez a folyamat?
Noha ez nem betegség a kialakult tünetek kezelhetőek. Sok -féle terápia áll rendelkezésünkre, az életmódváltástól kezdve a hormonpótlásig. Élet-közepi válság egyik eleme a változókor idején tapasztalt testi: menstruációs rendellenesség, hízás, fogyás, bőr megereszkedés, hajhullás, lelki: hangulatingadozás, alvászavar, dühkitörés, szellemi feledékenység, lassú gondolkodás is előfordulhat. Ha benne van a korban és ilyen tüneteket tapasztal, első lépése a nőgyógyászát felkeresni, és átbeszélni vele a további lépéseket.

4. A menopauza nem elkerülhető, de milyen megelőző lépésekkel vagy készítményekkel enyhíthetőek a tünetek?
A klimax tünetei hormonmentes terápia alkalmazásával az alábbiak szerint lehetséges:
- Teljes értékű táplálkozásra való áttérés.
- Mozgás, és sporttevékenység elkezdése.
- Gondolkodásmód (szokás rendszer megváltoztatása)
- Az egészséges életmódra való áttérés
- A hőhullámokra és alvászavarokra nagyon jó teákat, és gyógynövénytartalmú tablettákat lehet beszerezni gyógyszertárakban, amik: Orvosi zsályalevelet, orvosi citrom fűvet, közönséges orbánc fűvet, poloskavész gyökértörzs száraz kivonatát tartalmazzák.

5. A menopauza alatt sokan szenvednek depressziótól, szorongástól. Életmódváltással a lelki eredetű problémákat is orvosolhatjuk?
Meggyőződésem, hogy az életmódváltás, az egészséges táplálkozásra való áttérés, a saját magamra való jobban odafigyelés, kényeztetés, elkerülhetetlen ahhoz, hogy egészségesen és boldogan éljünk tovább. Ez nem egyszerű, és nem megy egyik napról a másikra. Én is a 40-es éveim közepén döbbentem rá, hogyha nem változtatok a szokásaimon, a táplálkozásomon, baj lehet. Ekkor át kellett gondolnom, hogyan tovább, mit szeretnék? Kifogásokat találni, hogy miért ezt nem, azt se, vagy változtatni az életvitelen, az életemen. Tudtam, hogy nekem kell változtatnom, nekem kell megoldanom, hiszen az én életem. Akik hozzám fordulnak problémáikkal, hosszasan elbeszélgetünk, és megpróbálok egy irányt adni, egy utat mutatni ezen időszak átvészelésében, és életmód változtatásban. 10 éves tapasztalataimat összegyűjtöttem egy életmód változtató motivációs program keretében. Akit bővebben érdekel megkereshet a következő e-mail címen : drborsosgizella60@gmail.com szívesen segítek. A témával kapcsolatban az érdeklődők figyelmébe ajánlom, az első magyar tabu döngető változókorról szóló női regényt: Sári Edina írónő – MeNŐpauza regényét. Az élet csodálatos, és megismételhetetlen, tegyünk érte, hogy minél tovább egészségesen, és boldogan éljünk. Dr. Borsos Gizella (Magángyógyszerész, Berettyóújfalu)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu