2019. Május 19. Vasárnap Ivó, Milán napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - HortobágyA nap képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Két napon át tart
2019-05-16 20:34:11

Az idei Gyermeknapi rendezvények Nádudvaron 2019. május 24-én 14:00-től az Ady Endre Művelődési Központban.

« Vissza a hírekhez
2017 egy fontos év

2018-01-20 09:46:00

Rég jelentkeztem. Sok a dolgom, illetve a sok dologgal lassabban haladok, mint régebben. Talán öregszem? 2017 fontos év volt a számomra. A gyermekeim negyven és huszonöt évesek lettek, én hatvan. Harminc éve vagyunk jóban, rosszban az én drága jó urammal. Az év vége apukám életének fontosabb pillanatainak összeszedésével telt, melyet itt olvashatunk: www.vasutasmult.hu. Köszönöm Bíró Ferenc Mihálynak, aki a honlap kitalálója, szerkesztője és a püspökladányi Vasuttörténeti gyűjtemény tulajdonosa, megálmodója és gondozója, hogy felkért erre a munkára. Anyukámmal és a volt vasutas munkatársakkal régi fényképeket nézegetve felelevenedett a múlt.

Apukám nagyon hamar, ötvennyolc éves korában ment el erről a földről, közülünk. Munkájáról nem sokat tudtunk, nem hozta haza munkahelyi gondjait, örömeit. De tőle kaptuk a bátyámmal együtt az ovasás örömét, szeretetét. Nagy könyvtárba járó ember volt. A történelmi regények, a vadász élményeket leíró könyvek, az állatok viselkedéséről és tulajdonságairól szóló szakirodalom mind-mind érdekelte. De ötletes, fúró, faragó ember is volt. A püspökladányi Zentai utcai vályogházunk már a hetvenes években fürdőszobával rendelkezett apám jóvoltából. Igaz, hogy a fürdővizet a sarki nyomóskútról hordtuk, de a szenes bojlerben felmelegedett víz folyt a csapból. Emlékszem egyszer valami üdülésből hazajövet (szavalóverseny nyereményem volt és anyukám elkísért) apukám holt fáradtan mosdott az udvaron álló lemez füdőkádban. Míg oda voltunk kimeszelte az egész házat. Nem volt számára lehetetlen feladat. Pincét épített az udvarra, hogy a hobbi kertben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt tudjuk rendesen tárolni. A legjobban belémivódott emlék róla az, amikor a konyhában a cipőket bokszoltuk. Még ma is érzem az orromban a jellegzetes illatot. Vasutas volt. Nagyon adott az egyenruha, a megjelenés tisztaságára, rendjére és ebbe beletartozott a cipő is. Fekete lábbelijét tisztítva az utolsó mozzanat mindig az volt, hogy rápökött a cipő orrára és aztán gyors mozdulattal tükörfényesre kefélte azt. Szinte meglátta magát benne. Máinapig szeretem a családtagjaim cipőjeit tisztítani, fényesíteni. Ekkor mindig eszembejut a Zentai utcai konyha, ahol kis széken ülve apámmal együtt vagyok. (Írta: Csontos Gabriella)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó
A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu