2018. Május 27. Vasárnap Hella napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy Csaba Hírek Szép Tv Zagyva Ági blogja A Farkas család blogjaMagyarországLányoknak-LegényeknekAnyáknak-ApáknakKönyv-, film- és lemezajánló Háromföldi Ki Kicsoda Asszonyok írják Fotoalbum

Apákról és fiúkról
2018-05-24 20:10:13

Ma oldtimernek mondanák, akkor azonban ritkaság volt az az autó. Egy kisvárosban éltünk, ahol egy kezemen meg tudom számolni, hány autótulajdonos volt.

« Vissza a hírekhez
Amiért jó film a Mindenki

2017-03-08 17:42:47

Szerintem egyértelmű, hogy az Oscar-díjjal jutalmazott film, a Mindenki (Sing) nem arról szól, amit a felszínen, a közvetlen történésekben látunk. Csak úgy értelmezhető a sztori, ha a film cselekményét szimbólumok sorozataként vagy metafóraként értelmezzük, ami tükröt tart nekünk, a társadalomnak.
Nem egy gyermekkórusról és nem annak karvezetőjéről van szó. Ezért nem értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy "klassz, hogy nyertünk egy Oscart, de ez egy rossz film", meg azokkal sem, hogy "remek film, mert egyszerű és univerzális". Szerintem meg egy jó film, de nem egyszerű, nem triviális és egyáltalán nem univerzális. (Bár megérthető külföldi szemmel - maga az Oscar-díj is ezt fejezi ki -, mégis ez egy igazi magyar film, a valóság magyar tükrözésével.)
A film csúcspontjának megoldása inkább mesébe illő, azaz akár egy Disney-film befejezése is lehetne. Ilyen összefogás ugyanis nem létezik, csak az álmokban. Nem létezik olyan, hogy tízéves forma gyerekek így, ilyen egységesen, kéz a kézben szembeszállnak a tanári hatalommal.
Rövidlátó az a felfogás is, hogy a kórus karvezetője személyesíti meg a hatalmat. Hát milyen hatalom az, ami a döntő pillanatban nem képes cselekvésre késztetni a közösséget? A valódi hatalom egyik fele a történetbeli két kislány kezében van, akik ellenállást szerveznek. (A valódi hatalom másik fele meg az igazgató kezében. Lásd alább.)
 
És leginkább: közhely, de ne feledjük, hogy nincs olyan a valóságban, hogy "a gonosz karvezető" és a "romlatlan, tiszta gyerekek" ádáz csatája, nem léteznek tisztán jó és tisztán rossz emberek. Ezért is állítom, hogy mese a felszíni történés. Darth Vader és a lázadók, a karvezető és a gyerekkórus.
Persze tudom, mert látom, hogy sokan még felnőtt fejjel is az egykori ("gonosz") tanárokon akarnak dohogni és annyi energiát se tesznek bele a velük történtek feltárásába , hogy az előbbi közhelyből induljanak ki. Pedig itt a lehetőség. Fogjuk fel: az egyik oldalon a karvezetőt is egy csomó jó szándék vezeti: sikert szeretne a gyerekekkel elérni, a fennálló rendet elfogadva (!) akar szép eredményt (emlékezzünk az igazgató szavaira az elején: mindenkit felvesz a kórusba, abba a kórusba, ami egy versenyen akar nyerni idén is... Ellentmondás ez is: nincs olyan, hogy valaki lemegy egy edzésre és ezzel máris az olimpiai csapat tagja...), aki szerinte egyelőre nem énekel elég jól, azt nem alázza meg, sőt, mindenkinek jár a csoki. Ez lenne hát a gonosz karvezető?... A karvezetőnek versenyben kell győztes eredményt produkálnia úgy, hogy mindezt nem előzi meg versenyszerű kiválasztás! Könnyen belátható, hogy ez egy "mission impossible", tehát maga a karvezető is problémás helyzetben van!
És a másik oldalon, a kislányok úgymond "tiszta, romlatlan kiállása" is egy buta értelmezés: a "neméneklés" botrányának előidézéséhez nem csupán a "hősi igazságszeretet" kell, hanem bizony a rendbontás agresszivitása is. A karvezető megleckéztetése ez, ráadásul a nyilvánosság előtt, megalázó és egyben tiszteletlen pillanatok is egyben. (Tényleg senki sem próbálta a karvezető szemével nézni a filmet?)
Az igazi gonosz tehát nem a karvezető, hanem a rendszer, ami arra kényszeríti magát a karvezetőt, hogy "a cél szentesíti az eszközt" felfogásában tegyen a sikerért, még ha oly humánus módszerekkel is teszi mindezt. A cél márpedig nem szentesíti az eszközt most sem: egy kórus sikere nem indokolja azt, hogy egy kialakulatlan gyermeki lélekbe belegyalogoljon bárki. A rendszer okozza tehát a problémát, ami valamiért nem alakítja ki a kiválasztódás humánus rendszerét, amiben kiderül, hogy Liza szépen énekel, Zsófi viszont ügyesen tornázik. Ami tehát a jó képességeket erősíti és visszacsatolja, nem pedig azt súlykolja, hogy Zsófi nem képes tisztán énekelni, Liza meg béna a tornaórán. Mit tegyen hát a karvezető? Hagyja abba a karvezetést, mert a rendszer erre kényszeríti?  Ez esetben vagy nincs tovább énekkar, vagy jön a helyére egy olyan karvezető, aki elfogadja az alaphelyzetet... Ez a dráma már ismerős is, nem?
A 9-10 éves gyerekek lázadása inkább egy vágy kifejezése, hogy milyen jó lenne, ha így összefognának az emberek. Deák Kristóf filmje szerintem nem ezt üzeni, hanem azt, hogy ébredjünk fel a gyerekmeséinkből. Úgy is szemlélhető a történet, hogy egy rosszul felépített rendszerben jó megoldás csak mesebeli (tehát irreális) lehet, tehát ha reális és mégis jó megoldásokat akarunk az életünkben, akkor jól kell felépítenünk a rendszerünket...
Szerintem több dolog is kiolvasható a filmből, amin érdemes tovább gondolkodni. Az egyik például, hogy a hazug "mindenki jelentkezhet, de rögtön élenjáró teljesítményt akarunk" rendszereket fel kell váltsa a tehetség- és képességalapú, de humánus kiválasztódási rendszer. A másik, hogy olyan oktatókra (edzőkre, menedzserekre, karvezetőkre, vezetőkre stb.) van szükség, akik a rájuk bízott emberekben meglátják a pozitív motivációt és azt képesek úgy támogatni, hogy annak eredménye legyen. De talán más fontosat is lehet még találni a filmben, ha elgondolkodik rajta... mindenki. (Írta:Szilágyi Árpád)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó
S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
www.facebook.com
14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL
Új esküvői ruhaszalon Debrecenben!
 Külsővásártér 3.sz.
Bejelentkezés: 30 412 96 33
Vadonatúj ruhák, mérsékelt árak,
 kedves kiszolgálás!
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/BelleLelle.magic
uz_v__lgy.png
www.uzvolgye.info

   talitabanner_1.jpg 

www.talita.hu

fr_120_120.gif

www.folkradio.hu


kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu


kulturpartlogo.jpg