2020. Július 2. Csütörtök Ottó napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Mű terem a téren,
2020-06-30 18:26:10

avagy műterem a téren! Élőképek és kiállítás a kortárs magyar festőművészet világából. 11 művész - 22 kép. Alaptéma a Víz. 2020 július 4-én, szombaton 10:00-től 21:00-ig a Hungarospa főbejáratánál.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (12.nap)

2016-09-01 07:26:32

2016.augusztus 22. hétfő Hajnalban elszabadult négy ló, még szerencse, hogy Adorján Rita ott aludt a nyárádsellyei elhagyott óvoda udvarán, ahova beszállásolták a lovakat. Azonnal megoldotta a problémát és a kerítéshez kötötte a rendetlenkedő állatokat.  Egyébként csendesen kezdődött a nap,  mindenki tette a dolgát. Ellátták a lovakat,  megtisztálkodtak, megreggeliztek, készülődtek az útra.
A torboszlói kopjások legidősebb tagja, a 78 éves huszár és unokája szekérre ülve vezette át  a 12 lovast Nyárádsellyéből Nyárádszeredába. Nagyon meleg volt. Selyében is egész nap sütötte a nap a lovakat, nem volt az udvaron fa. Az úton is szenvedtek a hőségtől. Négy órás volt az út. Megérkezve a Nyárád Panzióba, épp hogy megebédeltek, már készültek is az ünnepségre. Felöltötték a díszegyenruhát: atila, kard, csákó, kartus, mente, kesztyű, nyakravaló, csizma, sarkantyú.
szereda_kicsi.jpg
Rendőrségi felvezetéssel  többször is  körbejárták Nyárádszereda főterét, csatlakozott hozzájuk Marosvásárhelyről  a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-Zászlóalj Hagyományőrző csoportja Benkő József történész vezetésével. Az ünnepségen jelenvolt Nyárádszereda testvér-településeinek delegációi. Így Hajdúdorog város polgármesterének vezetésével a dorogiak és Örkényből egy busznyi szépkorú küldöttség. Az emléktábla avatáson köszöntötte az egybegyűlteket és beszédet mondott Nyárádszereda polgármestere, Tóth Sándor, Csige Tamás Hajdúdorog első embere, valamint Csontos János huszárhagyományőrző százados, a Gróf Tisza István Emléktúra vezetője.
szereda_kicsi4.jpg
Az esemény alatt a nagy melegben hirtelen viharos szél támadt, a villanyvezetékek összecsapódtak és olyan szikrázást vittek végbe, mintha tűzijáték lenne. Az egyik ló megijedt, de a helyi segítő és gazdája visszafogta és kivezette a tömegből a megriadt. állatot. Szerencsére semmi baj nem történt. A Nagy Háború áldozataira való tiszteletteljes emlékezésen leleplezték a hajdú-bihari huszárok által adományozott emléktáblát. A dorogiak és a helyiek kulturális műsora után  visszalovagoltak a Nyárád Panzióhoz, ekkor az ég csatornái megnyíltak és hatalmas felhőszakadás zúdult a városra. A bandérium bőrig ázott, de szép és nemes feladatukat teljesítették ezen a napon is. (Cs.G.)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu