2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (12.nap)

2016-09-01 07:26:32

2016.augusztus 22. hétfő Hajnalban elszabadult négy ló, még szerencse, hogy Adorján Rita ott aludt a nyárádsellyei elhagyott óvoda udvarán, ahova beszállásolták a lovakat. Azonnal megoldotta a problémát és a kerítéshez kötötte a rendetlenkedő állatokat.  Egyébként csendesen kezdődött a nap,  mindenki tette a dolgát. Ellátták a lovakat,  megtisztálkodtak, megreggeliztek, készülődtek az útra.
A torboszlói kopjások legidősebb tagja, a 78 éves huszár és unokája szekérre ülve vezette át  a 12 lovast Nyárádsellyéből Nyárádszeredába. Nagyon meleg volt. Selyében is egész nap sütötte a nap a lovakat, nem volt az udvaron fa. Az úton is szenvedtek a hőségtől. Négy órás volt az út. Megérkezve a Nyárád Panzióba, épp hogy megebédeltek, már készültek is az ünnepségre. Felöltötték a díszegyenruhát: atila, kard, csákó, kartus, mente, kesztyű, nyakravaló, csizma, sarkantyú.
szereda_kicsi.jpg
Rendőrségi felvezetéssel  többször is  körbejárták Nyárádszereda főterét, csatlakozott hozzájuk Marosvásárhelyről  a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-Zászlóalj Hagyományőrző csoportja Benkő József történész vezetésével. Az ünnepségen jelenvolt Nyárádszereda testvér-településeinek delegációi. Így Hajdúdorog város polgármesterének vezetésével a dorogiak és Örkényből egy busznyi szépkorú küldöttség. Az emléktábla avatáson köszöntötte az egybegyűlteket és beszédet mondott Nyárádszereda polgármestere, Tóth Sándor, Csige Tamás Hajdúdorog első embere, valamint Csontos János huszárhagyományőrző százados, a Gróf Tisza István Emléktúra vezetője.
szereda_kicsi4.jpg
Az esemény alatt a nagy melegben hirtelen viharos szél támadt, a villanyvezetékek összecsapódtak és olyan szikrázást vittek végbe, mintha tűzijáték lenne. Az egyik ló megijedt, de a helyi segítő és gazdája visszafogta és kivezette a tömegből a megriadt. állatot. Szerencsére semmi baj nem történt. A Nagy Háború áldozataira való tiszteletteljes emlékezésen leleplezték a hajdú-bihari huszárok által adományozott emléktáblát. A dorogiak és a helyiek kulturális műsora után  visszalovagoltak a Nyárád Panzióhoz, ekkor az ég csatornái megnyíltak és hatalmas felhőszakadás zúdult a városra. A bandérium bőrig ázott, de szép és nemes feladatukat teljesítették ezen a napon is. (Cs.G.)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu