2020. Május 31. Vasárnap Angéla napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe A Farkas család naplója Háromföldi Ki KicsodaEmlékek, történetek... Fotoalbum

Karantén napok 2
2020-05-27 06:17:00

2020. május 16. Karantén vége - Végre eljöttek a testvéremék és Marci fiamék hozzánk. Anyukám nagyon boldog volt. 

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (8.nap)

2016-08-19 14:19:26

2016. augusztus 18. csütörtök A debreceni huszárok két napra vertek tanyát a vajdaszentiványi  Zichy udvarházban. Juhász Imre, a túra strázsamestere reggeli tornát vezényelt, csukló mozdulatokat kellett végeznie a csapatnak. Majd reggeliztek és a délelőtt folyamán csendes pihenőt tartottak. Ruhát mostak, cipőt, csizmát takarítottak, stb.

mos__s.jpg

Ebéd előtt lószemlét  rendelt el a strázsamester úr. Ez abból állt, hogy a lovak gazdáikkal együtt felvonultak Juhász Imre elé, be kellett állniuk négy szalma bála közé, ott meg kellett mondani a ló nevét és a saját nevet.  A strázsamester véleményezte a ló egészségi állapotát, vasalását,  súlyát. Minden lovat alkalmasnak talált a túra további folytatására.

l__szemle.jpg

Délután háromkor elindultak  Sáromberkére, ahol emléktáblát és kopjafát állítottak a Nagy Háborúban elesettek emlékére. Lóháton vonult be a huszárcsapat Sáromberkére, ahol már várták őket több településről is a Mátyás huszárok. Többek között Gernyeszegről, Mezőpanitról. A megjelenteket Siklódi Csongor alpolgármester köszöntötte. Csontos János huszár hagyományőrző százados emléklapot adott át azoknak az embereknek, akik a legtöbbet segítettek ezen szép ünnepség és emlékhely létrehozásában. A magyarországi Kokadról is eljött Menyhárt Dániel és felesége, erre a szép ünnepségre. Az eseményt megtisztelte jelenlétével  Kelemen Attila  RMDSZ-es országgyűlési képviselő is. A kopjafát és az emléktáblát  Csontos János és Kozma Mónika, a Megyei Tanács Elnökének kabinetfőnöke leplezte le.

kopjafa.jpg

A visszafelé vezető úton megálltak Marossárpatakán, ahol bementek a Miholcsa  József szobrászművész, huszár hagyományőrző alezredes által készített szoborparkba. 

szobrok.jpg

A művész az erdélyi fejedelmeket mintázta meg, de van a parkban első és második világháborús emlékmű is. A nap már lement a maga járásán, a huszárok megelégedve a jól elvégzett feladat után dalolva tértek vissza  főhadiszállásukra. Szentgyörgyi Zsolt elbúcsúzott ezen az estén huszártársaitól, mert munkája visszaszólította Nagybányára, így nélküle indulnak holnap tovább. (Cs.G.)

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó

facebook.com/elnijohaz/

Edit vár szeretettel


Bagoly Irma nemezműves
www.facebook.com/irmanemez

Különleges, egyedi tűzzománcok
Karászi Judit
www.facebook.com/judit.karaszi

Szélmalom utca 1.
Báránd 4161
(30) 190 0499
PÉTER HÁZHOZ IS SZÁLLÍT!
www.facebook.com/baranditej/

A háromföld kincse
 kézműves szappanok
https://www.facebook.com/search/top/?q
=h%C3%A1romf%C3%B6ld%20kincse%

14463230_536225823237001_4147946727005158799_n.jpg
BRILL Esküvői ruhaszalon 
https://www.facebook.com/brillszalondebrecen/?fref=ts
www.facebook.com/riegel.cajon/

   talitabanner_1.jpg 
www.talita.hu

S__rr__tiKr__nika.jpg
www.sarretikronika.hu

kaiser.jpg
KARCAG
menu_kaiser.jpg

palinkafozo_2db.jpg
www.palinkafoz-ust.hu