2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (4.nap)

2016-08-17 09:22:31

2016. augusztus 15. hétfő

II. József látogatása idején a szentmártoniak kenyérrel és sóval fogadták. Szép lehetett a kenyér, mert azóta így hívják a települést: Szépkenyerűszentmárton.

lovas5_1.jpg

A képen Papp József és kedves felesége, a túra autós segítői

Az egyházközség a héten kapta vissza szépen felújított templomát. A munkálatok alatt a gyülekezeti  ház udvarán újonnan épült helyiségben folytak az istentiszteletek.

lovas4_2.jpg

Szépkenyerűszentmárton felújított református temploma

A nőszövetség  tagjai szolgálták fel a huszároknak a reggelit, aminek elköltése után  a lovasok felnyergeltek és útra  készen álltak a szépkenyerűszentmártoniak elé. Orbán Tibor lelkész úr imával engedte útjára a debreceni huszárokat. Egy asszony verssel búcsúzott a vitézektől, majd elénekelték  nemzeti imádságunkat. Most is kaptak huszár gps-t egy ifjú legényember személyében.  Úttalan utakon mentek tovább, a lószállítók és a személyautók is.

lovas6_1.jpg

A következő település Kékes  nem volt ugyan a túraútvonalban, de az ottani református gyülekezet nagyon várta a debreceni legényeket. Nem csak  azért, hogy végigvonuljanak a falun, hanem azért, hogy álljanak meg, mégha csak egy órácskára is. Nagyon meleg az idő, hétágra süt a nap, úgyhogy mindenkinek jólesett a kis pihenés. Itt is gyűltek az emberek a templomhoz. Megérkeztek  Szentmátéból a lovasok, hogy majd átvezessék a csoportot falujukba. Miután felálltak szép hadrendbe a templomkertben Juhász Imre parancsnok megadta az engedélyt a lóról való leszállásra. A kékesi emberek dalbafogtak, olyan katonadal csokrot fújtak el, hogy még! Lovas Bálint, a Hajdús Táncegyüttes igazgatója is elcsodálkozott rajta.

lovas1_3.jpg

Szabó Gábor  megcsodálja a kékesiek által hozott huszáros képet

Pálinkával, borral, ásványvízzel ,  jó szóval, szép énekekkel hálálták meg azt, hogy megálltak Kékesen a huszárok. Gyönyörűen felújított t templomukban mutatkoztak be a huszárok a falubelieknek. Tiszteletes Úr pedig a következő szavakkal köszönte meg a látogatást:

Köszönjük ezt a lelki üzemanyagot, melyet  hoztak nekünk. Elég lesz  50 évre,de azt  kérjük, hogy jöjjenek minden évben, sok szeretettel várjuk Önöket!

lovas3_3.jpg

Kékes lelkipásztora Gáspár Károly megköszöni a huszárok látogatását

Így búcsúztak a Kékesiektől, de már jött a hír, hogy Mezőveresegyházon (ez a következő falu) is várják őket. Virággal, frissítővel, terített azstallal. az idő viszont készülődött, rendkívül meleg volt, A férfiak, a lányokat megsütötte a nap, kicsit leégett az arcuk, a karjuk. a lovakat Kékes határában a gulyakútnál meg is kellett itatni. Mire elértek Mezőveresegyházra  leszakadt az ég.  

lovas2_2.jpg

Az előőrsnek szánt  személyautókat és lószállítókat végigverte az eső, Szentmátéban is szakadt, az emberek behúzódtak az iskolába, mindenki ahova tudott, de nem tágítottak. Vártak rendületlenül.  Mire megjöttek a huszárok kitisztult az ég, a nap kisütött és rámosolygott a szentmátéiakra és a debreceni huszárokra!

Szentm__t__2.jpg

Szentmáté főterén

Kotfas Ilona és kedves férje Tibor koordinálta az ottani vendéglátást. Családoknál laktak a lovasok, de a vacsora és a reggeli náluk zajlott.  Éjszaka a szentmátéiak bált rendeztek, ahova az egész társaságot meginvitálták. A csoport nagy része inkább nyugovóra tért, viszont a „kemény mag” elment a Kultúrba és hajnalig ropta a táncot. A Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)

 

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu