2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Hősök útján (3. nap)

2016-08-19 14:17:30

2016. 08.13. vasárnap
A Gróf Tisza István  lovas emléktúra résztvevőire Magyardécsén virradt. A tábor egy nagyon alkalmas helyen volt, ami mind a lovaknak, mind a huszároknak paradicsomi állapotokat biztosított. Bíró Zsuzsi kényesztette is a lovakat, almát adott nekik, de nem ám egészben, hanem szeletelve. Inni friss forrás vizet ihattak négy lábú barátaik.
lovasok5.jpg
A képen: Dr. Csontos Izabella
A Martonos házaspár és lányuk, Zita, valamint segítőik hurkát, kolbászt  és  zöldséget tálaltak reggelire. De már a nagy üstben készítették az ebédet is a décseiek. Reggeli  után a dísz egyenruha igazítása, a csizma kivikszolása következett, hiszen elegánsan, énekszóval, díszmenetben vonultak végig Magyardécsén a debreceni huszárok. Istentiszteletre voltak hivatalosak. Fekete János a magyardécsei református lelkész nem először köszöntötte a falu templomában őket.
lovas3_2.jpg
2009-ben már jártak itt, akkor a templomkertben lévő első világháborús emlékmű felújításához adtak támogatást.
lovas1_1.jpg
Az istentisztelet végén Csontos János huszárhagyományőrző, százados kapott szót, aki megköszönte a magyardécsei lakosságnak  a szívélyes vendéglátást. Emléklapot adott át Dr. Vargha Noéminek a csapat állatorvosának, és Szentgyörgyi Zsoltnak. Bodnár Dániel – aki a túra egyik  támogatója - meglepetés ajándékot kapott. Fekete János lelkész úr köszönő oklevélben részesült, ő pedig minden huszárnak igével ellátott emléklapot nyújtott át.  A Himnusz eléneklése után a templom előtt együtt fújták a Kossuth nótát és első világháborús énekeket. Kettes sorban dalolva tértek vissza a táborhelyre, ahol már a kész ebéd várta őket.  A gulyás elfogyasztása után megköszönték a Martonos házaspár és barátaik kedves vendéglátását.
lovasok2.jpg
A képen: Dr. Vargha Noémi, Martonos Ráhel, Bíró Zsuzsa
A falu román nemzetiségű alpolgármestere is köszönetét fejezte ki a huszárok látogatásáért és arra kérte őket, hogy jöjjenek  máskor is. Ebéd után Bodnár Dániel csikós bemutatót tartott, melyet Juhász Imre strázsamester kommentált. 
lovasok6.jpg
A képen Bodnár Dániel karikás ostoros bemutatót tart.
Ezután felnyergelték lovaikat és a faluban kapott lovas vezetővel az élen elindultak a hegyeken át Szépkenyerűszentmártonba. E gyönyörű településen a száz éves, üresen álló parókiában szállásolta el őket Orbán Tibor és Kolumbán Annamária lelkészházaspár. A lovak a romos iskolaépület udvarán kaptak helyet. A szentmártoniak a harangozójukkal az élen elmentek friss szénát kaszálni az állatoknak, az asszonyok kemencében készítették a vacsorára valót. A lelkész úr elment, hogy „harangozzon”  - ez annyit tett, hogy beszólt minden házhoz, hogy nem soká jönnek a huszárok! Nyolc órára össze is gyűlt a nép és Juhász Imre alelnök úr és Csontos János elnök úr bemutatta az egyenruhát és a hozzátartozó felszerelést: kardot, tölténytáskát, stb. Szépkenyerűszentmárton a hegyek között egy völgyben fekszik, nincs lehetőség telefonálni,  ezért elég nehéz volt a lovasokkal tartani a kapcsolatot. De a Polgármesteri Hivatal előtt egy parányi helyen volt térerő és már azt üzenték, hogy látják a templomtornyot és ereszkednek le a szőlősben. Egy kislány lélekszakadva  futott s jelentette: Megjöttek!
lovas7.jpg
Egy néni verssel  és virággal köszöntötte a huszárokat, vacsora után, a zenés presbiteri találkozón zengett a gyülekezeti ház a katonanótáktólA Gróf Tisza István Lovas emléktúra Beszterce-Naszód megyében az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alap támogatásával  valósult meg.(Cs.G.)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu