2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Jászkun Redemptiós Emléktúra

2015-03-18 09:15:11

Bene.jpgIdén 270 éve lesz annak, hogy a jászkunok saját erejükből, összefogással visszaváltották kiváltságaikat és földjeiket, miután I. Lipót elidegenítette az évszázadok óta önkormányzattal bíró területeket. Mária Terézia 1745. május 6-án írta alá a redemptiós diplomát. Az esemény jelentőségére való tekintettel a magyar országgyűlés tavaly ezt a napot Jászkun Emléknappá nyilvánította. Az emlékezés központi ünnepsége minden évben ezen a napon Jászberényben – az egykori Hármaskerület központjában – kerül megrendezésre. Idei évben a központi ünnepségen lesz beiktatva a tavasszal megválasztott jászkun főkapitány is.
Egyesületünk erre a nagyszabású rendezvényre szervezi meg a Jászkun Redempciós Emléktúrát az egykori Hármaskerület területeiről. Célunk, hogy a Kiskunságból, Jászságból és a Nagykunságból minél több lovast bevonjunk, s együtt lovagoljunk el Jászberénybe, hogy ott részesei lehessünk a jászkun identitást és az összefogást erősítő rendezvénynek. A Nagykunságból 2015. május 3-án indulunk Karcagról mintegy 10 lovassal, mely útközben még bővül további nagykun lovasokkal. A Kiskunságból is – a távolság függvényében - hasonló időpontban indulnának a lovasok, akikkel a Jászságban találkozunk, majd kibővül csapatunk a jász lovasokkal. A nagykunsági „szárny” az első éjszakát Tiszagyendán tölti, a másodikat Jászkiséren, a harmadikat pedig már Jászberényben. Május 6-án délelőtt a jászberényi diákoknak (mintegy ezer tanuló) fogunk lovas harci bemutatót tartani a kunok nomád korszakát megelevenítve, délután pedig a redemptiós emlékünnepségnek leszünk résztvevői. Várjuk kiskunsági, nagykunsági és jász lovasok jelentkezését, illetve az út költségeinek fedezésére támogatókat keresünk („hadtáp”, szállás, lovak szállítása a visszaúton)!
Bene Sándor nagykunkapitány (a képen) a Pusztai róka nomád hagyományőrző Egyesület elnöke
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu