2024. Április 19. Péntek Emma napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Irodalmi élet a Sárréten

2010-01-25 21:50:26

Barutkin_20Szandra_20__20K_C3_B6nyvt_C3_A1r.jpg

A Püspökladányi Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt 2010. január 26-án (kedd) 17 órakor kezdődő „Püspökladány és környékének irodalmi élete” című a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett műsorra.Megnyitja Petőné Papp Margit tanácsnok asszony.Vendég: Bakó Endre író, irodalomtörténész és Erdei Sándor újságíró, szerkesztő. A rendezvényen lehetőség lesz Bakó Endre legújabb könyveinek – Rejtett vízjelek, Nadányi Zoltán világa – megvásárlására.
„Püspökladány is rajta van a magyar irodalom térképén. Itt született Mindszenty Sámuel (1751-1806), aki szorgalmas munkatársa volt a Mindenes Gyűjteménynek. Számos dolgozatot fordított idegen nyelvekből. Fő műve az első magyar nyelvű egyetemes történeti lexikon. Bár Kodolányi János (1899-1969) nem számít helybelinek, de hozzájárult ahhoz, hogy Ladány nevét országszerte megismerjék az olvasók. Püspökladányi élményeiből táplálkozik a Futótűz (1929) című regénye, a Küszöb és a Szegények halála című elbeszélése. Az író húga, Ilona még a ’80-as években is a nagyanyai házban lakott. A Csenki család tagjainak kulturális-művészeti tevékenysége nagyban öregbítette a város hírnevét. Csenki Sándor (1920-1945) munkásságát Kodály Zoltán is nagyra becsülte. Említést érdemelnek a helytörténészek és a néprajzi írók is: Kecskés Gyula, Dorogi Márton, Rettegi Istvánné 

Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu