2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Királyok ünnepe

2014-01-08 08:44:56

v__zkezerszti_kir__ly.jpgEzzel a címmel szervezi meg a Debreceni Csokonai Színház az Alliance Francaise Debreceni Kulturális Egyesület és a MÉLIUSZ Benedek Elek Könyvtára azt az estet, mely 2014. január 9-én 17 órakor kezdődik a Méliusz Benedek Elek Könyvtárban Debrecenben a Piac utca 68. alatt. A hagyomány szerint Vízkereszt a „királyválasztás” napja Franciaországban: egy kis babszemet rejtenek a kalácsba, és aki erre rábukkan az a nap királya. A babszemeket 1870-ben porcelánfigurák váltották fel. Valaha az volt a szokás, hogy a kalácsot annyi részre osztották, amennyien voltak, egy darabot pedig félretettek. Ezt a darabot a jó Isten, a Szűzanya vagy a szegények kalácsának nevezték és annak a szegénynek adták, aki először jelent meg a háznál. Ezt az ünnepet elevenítjük fel, és beszélgetünk a népszokásról párizsi vendégeinkkel, Christian Paccaud zenésszel és Armelle Dumoulin előadóművésszel. Az est második részének témája: Artúr a cipőhorgász - „Christian Paccaud francia zenész – aki idén ismét a Csokonai Színház vendége – írta, és komponálta Artúr a balszerencsés kisfiú történetét, melyet januártól láthatnak a Csokonai Színház műsorán. A darabban elhangzó dalok segítségével a gyerekek megismerkedhetnek alapvető jogaikkal és kötelességeikkel. A nézők a kisgyerekek életének mindennapi történésein keresztül élhetik át az örömöt, a boldogságot, ugyanúgy, mint a velük előforduló igazságtalanságokat és fájdalmakat is. A darab az óvodás és a kisiskolás korosztály számára íródott, de a fülbemászó dalok és a vidám, néhol burleszkbe hajló szituációk az egész család számára kellemes szórakozást ígérnek.” A dalokból előadnak: Christian Paccaud zenész, Armelle Dumoulin előadóművész, Újhelyi Kinga színművész, Vranyecz Artúr színművész. A beszélgetésen részt vesznek: Gemza Melinda fordító, Ötvös Judit és Úti Mónika az Alliance Francaise Debreceni Kulturális Egyesület munkatársai, valamint Vranyecz Tünde könyvtárvezető.
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu