2024. Április 20. Szombat Konrád, Tivadar napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Horror és pszichothriller a debreceni Modemben

2013-11-18 14:42:24

modem.jpgAz egyszerre vonzó és taszító jelenség a klasszikus koroktól kezdve végigkíséri a művészetet. A humanizmus és a naturalizmus efféle különleges kapcsolatát napjainkban a horror műfaja jeleníti meg - hangoztatta Kukla Krisztián, a Modem igazgatója a tárlat pénteki sajtóbejárásán. Mint mondta, a műfajt sokan a férfiakhoz kötik, de a Halálos természet komoly női vonalat is képvisel, elsősorban festményeket és video-installációkat felvonultatva. A 14 képzőművész 60 alkotása között a festmények és videók mellett a plasztikus vonal is hangsúlyos: egy bevásárlókocsit toló dinoszaurusz mellett például az apokalipszis lovasait ábrázoló műben felbukkan egy Ku-Klux-Klán-tag, egy terminátor, egy transformer és a Csillagok háborújából ismert Darth Vader is. Hornyik Sándor kurátor a klasszikus és modern mitológiákat megjelenítő festményekről megjegyezte: maga a kommunista-szocialista korszak, annak építészete és emberképe is csak egy mitológia, így ezek ábrázolása jól megfér a természetfeletti lényekkel. Karácsonyi László mitológiája a keresztény bestiáriumoktól a kortárs képregényekig ível, néha politikai áthallásoktól sem mentesen. A művészettörténész beszélt arról is, hogy a művek egy része saját félelmeinkre, elnyomott szorongásainkra mutat rá, mások a jelen kor társadalmi problémáira reagálnak. Az egyik festményen látható borongós pusztán a bús magyar sorsot például egy - szintén a Csillagok háborújából ismert - birodalmi lépegető jeleníti meg. A 2013. november 16-án, szombaton nyíló tematikus kiállításon több esetben szembeötlők az alkotókra ható történetek. Fülöp Gábor az X-akták alapján hozza létre UFO-gyermekeit, Czene Márta Roman Polanski Iszonyat című filmjére támaszkodva konstruálta meg a saját testéről és szelleméről alkotott képét. Szabó Éva és Magyarósi Eszter rajzaik és akvarelljeik felhasználásával alkotott személyes hangvételű animációs filmet, Verebes Ágnes és Moizer Zsuzsa kiállított festményei a rémregények és kísértetfilmek gótikus hatását idézik. A tárlaton megjelenik az emberi test roncsolásának plasztikus ábrázolása, a "darabolós horrorfilmek" naturalizmusa, a humanoid állatok abszurditása és horrorisztikuma is. A bizonyos részekben csak 16 éven felüliek által látogatható Halálos természetet 2014.február 16-ig filmvetítések és rendhagyó tárlatvezetések kísérik.(forrás:richpoi.com)
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu