
Hortobágyon idén is megrendezésre kerül az országos gulyásverseny és pásztortalálkozó. A főzésen csak a rendezőség által meghívottak vehetnek részt. A főzés lényege, hogy a Nonprofit Kft. pásztorai, valamint meghívottjai olyan ételeket készítsenek el a helyszínen, melyek hagyományos pusztai ételek. Az ide látogató vendégek bepillanthatnak e pásztorételek elkészítésének mozzanataiba. A bemutatott pásztorételeket a vendégek “kóstolójegy” megvásárlásával ízlelhetik. A résztvevők 2011. június 11-én (szombaton) 8 órakor kezdik el a főzést, fél 12 órakor az ételeket az elkészülés sorrendjében lehet megkóstolni. A főzésen résztvevők egyedi tárgyjutalomban részesülnek. A régi magyar pásztorhagyományokat a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyek a mindennapi munkához is kapcsolódnak. Ezért rendezi meg ezt a találkozót a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft.
A rendezvényt – mint jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező eseményt – kiemelten közhasznú, kulturális örökségvédelmi tevékenységnek tekintik a rendezők, a résztvevők és a támogatók. A gulyásverseny kísérő rendezvényeként megrendezésre kerül az Országos Pásztortáncverseny is, melyre 2011. június 11-én, szombaton délután – a gulyásverseny zárását követően – 16 órától kerül sor a vízi színpadon. A pásztortáncverseny után a vendég néptáncegyüttesek bemutatják gálaműsorukat, majd pásztorbállal zárul az est. A gulyásverseny az őshonos háziállatokat bemutató Pusztai Állatparkban kerül megrendezésre, ahol szombaton a kézművesek is bemutatják termékeiket. A verseny párok részére van kiírva, mivel a napi munka során is csak közösen tudják megoldani a feladatokat. A szakma utánpótlása érdekében tanuló gulyások, bojtárok is részt vesznek a vetélkedésben, de a legveszélyesebb versenyszámot nekik nem kell teljesíteniük. A versenyzők a rendezvény második napján közönség előtt vetélkednek, így a rendezvény alkalmas arra is, hogy az állattartás mindennapjaitól távol élő vendégek körében is öregbítse a pásztorok, a gulyásszakma hírnevét.
(forrás: hortobagy.eu)