2024. Április 16. Kedd Csongor napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
Könyvbemutató

2011-02-24 13:18:31

Osváth Pál_1.jpg

Kocsis Csaba A legelső pandúr (Irodalmi Jelen Könyvek, 2010) című műve hol is játszódik és kikről is szól? Az ismert helyszíneken túl -Várad, Berettyószentmárton, Biharkeresztes, Buda -  az izgalmas, olvasmányos regényben felvonulnak a világtól elzárt és a mai olvasó által is kevéssé ismert Sárrét akkoriban mocsaras tájainak pásztoremberei, a méneseket dézsmáló betyárok, a zűrzavaros helyzetet kihasználó zsiványok.
 
Ebben a környezetben próbál rendet és törvényességet teremteni a karizmatikus főpandúr, akit élő, valóságos személyről mintázott meg a szerző.  Az aradi Concord Media Jelen Kiadó gondozásában megjelent O'sváth Pál csendbiztosról és a sárréti betyárokról életéről szóló regény, amelynek első magyarországi bemutatója 2011. február 11-én lesz.  A program a Győrfi Lajos által alkotott O'sváth Pál szobor megkoszorúzásával kezdődik 14.30-kor a biharkeresztesi polgármesteri hivatal előtt. (Széchenyi utca 57.) .Ezután (a Kölcsey utca 7 szám alatt) a Városi Könyvtárban 15 órától Biharkeresztesen, majd 18 órától nagyrábéi művelődési házban (Rétszentniklósi út 2/A) kerül sor a könyvbemutatóra. A regény egyes részletei már ismertek, hisz' a Bárka, az Új Hegyvidék és a Várad már közölt belőle 2-2 fejezetet, az Irodalmi Jelen is egyet, de így együtt csak karácsony óta olvasható. Az ünnepek és a zsúfolt magyar kultúra napi rendezvények miatt csak most lesz alkalom a kötetet bemutatni, amit Jámbor Gyula szerkesztő vállalt magára, ő beszélget Kocsis Csabával akinek ez a 8. kötete. (Eddig megjelent legjelentősebb művei: Kádár vitéz útja (történelmi kisregény) (Barbaricum Könyvműhely, Karcag, 2001), Ezüstkert (színjáték három felvonásban Bessenyei György bakonszegi éveiről) (Magyar Napló, Budapest, 2005), Közép-európai mozaik (regény)(Barbaricum Könyvműhely, Karcag, 2008) ) A legelső pandúr (Irodalmi Jelen Könyvek, 2010) Miről is szól a könyv? A volt debreceni diák 1848-ban katonának áll, becsülettel küzd előbb honvédként, majd huszárként a forradalom bukásig. O'sváth Pál egykori tanító, a szabadságharcos múltját és hadnagyi rangját rejtegetni kényszerülő tehetséges fiatalember további életútja azonban egyáltalán nem szokványos: viszontagságos éveket követően falusi jegyző, majd pandúr lesz belőle. Az ismert helyszíneken túl -Várad, Berettyószentmárton, Biharkeresztes, Buda -  az izgalmas, olvasmányos regényben felvonulnak a világtól elzárt és a mai olvasó által is kevéssé ismert Sárrét akkoriban mocsaras tájainak pásztoremberei, a méneseket dézsmáló betyárok, a zűrzavaros helyzetet kihasználó zsiványok - ebben a környezetben próbál rendet és törvényességet teremteni a karizmatikus főpandúr, akit élő, valóságos személyről mintázott meg a szerző,
   
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu