2024. Április 18. Csütörtök Andrea napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

« Vissza a hírekhez
A Mindenség modellje

2009-05-22 12:25:52

20011a.jpgAz elmúlt fél évszázadban csaknem félezer templom épült Magyarországon. Már a rendszerváltozást megelőzően, a nyolcvanas évek derekán új lendületet vett a hazai templomépítészet: azóta nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő alkotások sora jött létre.
A Debrecenben megrendezett első magyar kortárs templomépítészeti tárlat ötvenegyet mutat be ezek közül. A kiállítótér maga is a templomok hangulatát idézi. Az itt látható fotók, filmek, animációk, tervrajzok és makettek főként az elmúlt két évtizedben megépült templomok érdekes és látványos részleteit jelenítik meg. Aki többre kíváncsi, az számítógépes munkaállomásokon böngészhet az adatok és képek között vagy beleolvashat a kihelyezett könyvekbe és folyóiratokba.
Az egyes templomokról a mellékterek falain részletes anyag található. Az elrendezés különböző szempontokat követ. Ezek között éppúgy szerepel a mester-tanítvány kapcsolatok megjelenítése, mint például a stiláris rokonság. A nagyobb templomépítői életutakat - Nagy Tamás, Lengyel István és Makovecz Imre munkásságát - kiemelten nagy térben igyekszik megidézni a kiállítás.

A tárlat három épülés előtt álló templomot is bemutat a némiképp alternatívamentes, közvetlen jövőre utalva. Ezekkel szemben - a templomépítészet végletesen analóg műfajának lehetséges ellenpontjaként - Kapitány András képzőművész Alaprajz nélküli építészetének digitális utópiája jelenik meg. A "felnőtt játszótér" falain látható skiccek és látványtervek a különböző generációk által képviselt forma- és rajztechnikák közötti különbséget szemléltetik. A látványtervek között elhelyezett televízión játékfilmek "templomos" jelenetei futnak. A kiállítás zárótermében gyermekjátszótér található, ahol a legfiatalabbak nagyméretű építőkockákkal és rajzolással múlathatják az időt.

A mindenség modellje c. kiállítás a kortárs magyar templomépítészetről
2009. július 05-ig tekinthető meg Debrecenben a  MODEM-ben.
Add a Facebook-hoz

Kommentáld a hírt!


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu